UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2021-10-25 21:00

Kajak-kenu: a junior-világbajnok Fojt Sára egy pillanatra sem szeretne eltűnni

„Óriási dolog lenne ott lenni Párizsban, viszont erős a mezőny, és még nagyon fiatal leszek akkor is” – mondja a kétszeres junior világ- és Európa-bajnok kajakos, a 18 éves Fojt Sára.

Kétszeres junior világ- és Európa-bajnokként zárta az idei gyorsasági szezont Fojt Sára. A 18 éves kajakos sikereinek értékét emeli, hogy olimpiai számokban érte el ezeket az eredményeket, ráadásul az idény végén a maratoni világbajnokságon is felállhatott a dobogó legfelső fokára – írja a hazai szövetség honlapja, amelynek interjút adott a fiatal kiválóság.

A kétszeres junior-világbajnok Fojt Sára egy pillanatra sem szeretne eltűnni Forrás: KSI
A kétszeres junior-világbajnok Fojt Sára egy pillanatra sem szeretne eltűnni Forrás: KSI
„Nem számítottam arra, hogy az Eb-n és a vébén is ugyanazokban a számokban nyerhetek – kezdte Fojt Sára. — Sokat edzettünk, de a szezon elején még csak az volt a célom, hogy egyáltalán valamelyik nemzetközi versenyre kvalifikálni tudjam magam.”   Az idén még junior korosztályban versenyző kajakos a poznani Európa-bajnokságon és a Montemorban rendezett világbajnokságon egyesben és párosban is győzött ötszáz méteren. Ezután Ujfalvi Laurával még a maratoni világbajnokságon is elindultak ifi párosban, ahol szintén nem volt náluk jobb. „Számomra az Európa-bajnokság, azon belül pedig a K-1 500 méter volt a szezon legszebb pillanata. A tavalyi ORV-t leszámítva, ez volt az első nemzetközi versenyem, és ennél jobban nem is sikerülhetett volna. Először versenyeztem külföldön, de sikerült ezt kizárnom, és csak a saját feladatomra koncentráltam.” Sára 2012-ben a Ferencvárosban, Molnár Gábor kezei alatt kezdett el kajakozni, az FTC-s évek után átigazolt az ESMTK-ba, 2019 ősze óta pedig a KSI SE versenyzőjeként, Gintl Andrea csoportjában készül a versenyekre.
Fojt Sára és Ujfalvy Laura Forrás: kajakkenusport.hu
Fojt Sára és Ujfalvy Laura Forrás: kajakkenusport.hu
„Nagyon jó a mozgáskoordinációja, minden mozgásformát gyorsan elsajátít. Ha rászólok egyből tudja, hogy mire gondolok, és próbálja kijavítani. Kis termetű, de a saját súlyához képest nagyon erős – mondta Gintl Andrea, aki rávilágított arra is, hogy miben kell még előre lépnie Sárinak. –  Az önbizalmát kell fejleszteni, el kell hinnie fejben, hogy képes, valóban képes ezekre az eredményekre. Nagyon sok van még benne, a technikája és a ritmusérzéke miatt a jövő egyik legmeghatározóbb vezérevezőse lehet.” „Az olimpián még nem gondolkodtam, de csapathajóba akár még lehet is esélyem csapatba kerülni – reagált a versenyző a 2024-es évet illető kérdésre. – Nem szeretnék eltűnni egy pillanatra sem, így az lesz a célom jövőre, hogy az élmezőnyben legyek. Óriási dolog lenne ott lenni Párizsban, viszont erős a mezőny, és még nagyon fiatal leszek akkor is.” További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.