UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2021-10-27 08:58

Rövid pályás gyorskorcsolya: szinte minden téren jó hatással volt az utánpótlásra a pjongcsangi siker

Az utóbbi években idehaza sikersportággá fejlődött a rövid pályás gyorskorcsolyázás, és már kopogtatnak az ajtón a nemzetközileg is eredményes magyar fiatalok.

Emlékezetes sikert értek el a magyar férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók a 2018-as, pjongcsangi olimpia 5000 méteres váltóversenyében. A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összetételű négyes nyerte hazánk első téli ötkarikás aranyérmét, így a csapat tagjai beírták magukat a sporttörténelemkönyvekbe.

Nógrádi Bence ezüstérmet nyert a pekingi vk-versenyen a férfiváltó tagjaként Forrás: szepi.hu
Nógrádi Bence ezüstérmet nyert a pekingi vk-versenyen a férfiváltó tagjaként Forrás: szepi.hu
A jövő év februárjában Pekingben tartják a következő havas-jeges olimpiát, és minden ok megvan a reménykedésre az újabb sikerekben, hiszen legjobbjainkat az elmúlt időszakban sem kerülték el a sikerek: a világ- és Európa-bajnoki címeket jelzik, hogy a short trackesek továbbra sem akarnak lassítani. De vajon milyen hatással volt a sportág hazai berobbanása az utánpótlásra? A junior-válogatott vezetőedzője, Szabó Krisztián szerint az eredmények előrelendítették a rövid pályás gyorskorcsolyázást. „A versenyzői létszám egyértelműen növekedett az elmúlt években. A sikerek érthetően motiválták a fiatalokat, még vonzóbbá tették számukra a sportágat – mondja Szabó, aki szerint azonban nem minden területen figyelhető meg a fejlődés. – Nem lett például több klub, szakosztály, és a jégpályák számában sem tapasztalható jelentős változást. A szakemberek jó helyzetben vannak, mivel a korcsolyázás kiemelt sportág, továbbra is nagyobb az állami támogatás, minek nyomán magasabb szintű munkát végezhetnek az edzők. Több az edzőtábor, a sporteszköz, és nemcsak a mennyiséget, hanem a minőséget illetően is megtörtént az előrelépés. Noha a létesítményhelyzet nem javult, a legígéretesebb utánpótláskorú versenyzőket kiemelten kezelik, így az olimpiai keret tagjai után a korosztályos válogatottak tölthetik a jégen a legtöbbet, ideális időben.” Az utóbbi években a versenyzőkén kívül a felkészítők száma is nőtt.
A 17 éves Somodi Maja volt a magyar csapat legfiatalabb versenyzője Pekingben Forrás: MOKSZ
A 17 éves Somodi Maja volt a magyar csapat legfiatalabb versenyzője Pekingben Forrás: MOKSZ
„A szakemberszám gyarapodott, ráadásul megkezdődött az edzőképzés a Testnevelési Egyetemen. Egyre többen akarnak a sportágunkkal foglalkozni, így jóval több tréner jut egy-egy műhelyre, mint korábban. Ha az utóbbi időszakról beszélünk, nem lehet megkerülni a koronavírus témáját sem, de ebből szerencsések voltunk, mert a legsúlyosabb periódusra esett a pihenőidőszakunk. Inkább a versenyek sínylették meg a COVID megjelenését, ám a legtöbb helyen az edzéseket is csak kreatív eszközökkel lehetett megoldani. A fejlődés az eredményekben mutatkozik meg legnagyobb mértékben: sorra érnek be a fiatal versenyzők, akik már a nemzetközi porondon is sikeresek. Az utánpótlásunk Európa keleti részében egyeduralkodó, de a legsikeresebb nyugati nemzetekkel is felveszi a versenyt. Sőt a legjobbak már a felnőttmezőnyben is jeleskednek, amit jól mutat: a most kezdődött világkupa-sorozatban négy juniorkorú sportolónk is ott van, és számukra akár az olimpiai részvétel is elérhető. A keretben rajtuk kívül is számos olyan korcsolyázó van, aki a pjongcsangi siker idején még az utánpótláshoz tartozott. Úgy látom, felfelé ível a hazai rövid pályás korcsolyasport, úgyhogy bízom benne: a jövőben is szép eredményeket érnek el versenyzőink.”

Siker Pekingben A múlt hét végén a közelgő olimpia helyszínén tartott kvalifikációs világkupa-viadalon a 19 éves Nógrádi Bence és Somogyi Barbara, a 18 esztendős Jászapáti Péter és a nála egy évvel fiatalabb Somodi Maja is kivette a részét a sikerekből. „A férfiváltó 5000 méteren második lett; a döntőben Liuék és Krueger mellett Nógrádi Bence korcsolyázott, míg az előfutamban Jászapáti Péter volt a negyedik ember, így mindketten megkapták az ezüstérmet. A lányok is hozták az elvárt szintet, senki nem hibázott, vagyis kizárólag elismeréssel lehet beszélni a tizenévesek pekingi teljesítményéről” – értékelt Szabó Krisztián.

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.