UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2021-10-28 20:45

Asztalitenisz: „Jó úton haladunk, de remélem, ez még csak a kezdet” – Somosi Miklós a remeklő fiatalokról

Az elmúlt időszakban a hazai férfiszakág utánpótláskorú asztaliteniszezői sorra szállítják a jobbnál jobb eredményeket a nemzetközi versenyeken. Az ifjúsági válogatott szövetségi edzőjét, Somosi Miklóst kérdeztük a sikerek hátteréről.

Az asztaliteniszezők nemrégiben rendezett korosztályos Európa top10-bajnokságán András Csaba (ifjúsági) és Szántosi Dávid (serdülő) képviselte a magyar színeket Franciaországban. Mindketten éppen csak lecsúsztak a dobogóról, a negyedik helyen végeztek. Bár a fiúk éremesélyesként utaztak Tours-ba, Somosi Miklós az ifjúsági válogatott szövetségi edzője úgy véli, nincs ok a csalódottságra.

András Csaba remek játékkal rukkolt elő Tours-ban Forrás: ETTU
András Csaba remek játékkal rukkolt elő Tours-ban Forrás: ETTU
„A negyedik hely nagyszerű eredmény mindkét fiútól. Szinte mindenki elindult, aki számít, a legjobbakkal közül csupán egy-egy játékos lépett vissza. Persze kicsit fájt a szívem, hogy nem lett meg az érem, de büszke vagyok rájuk, a szívüket-lelküket kitették. András Csabának a kilencből hét győztes meccsel nem sikerült felférnie a dobogóra (az első négy azonos mutatóval zárt, és Andrásé volt a leggyengébb játszmaarány – A szerk.), ez gyakorlatilag példátlan a korábbi évek eredményeit nézve. Egyébként jól jelzi Csaba kiváló formáját, hogy az aranyérmes, norvég Borgar Haugot is felülmúlta. Dávid is remekül játszott, ugyanakkor nagyon sajnáltam, hogy az utolsó meccsén 3:1-es vezetésről kapott ki, így talán rossz szájízzel fejezte be a viadalt. Ő szintén bárkivel felveszi a versenyt: most például rendkívül szoros meccset vívott a veretlenül bajnok, román Chiritával is.” Szántosi nemcsak Franciaországban játszott kiváló formában. Október elején Belgrádban két év után nyert újra nemzetközi versenyt, ezúttal az U17-esek között. A fiúválogatott tagjai közül ugyanezen a viadalon U15-ben Lei Balázs döntőt játszott, míg Huzsvár Erik U19-ben, Varga Botond pedig U13-ban szerzett bronzérmet. Eközben a legfiatalabbak, a 11 éven aluliak versenyében – csakúgy, mint szeptemberben Varasdon, illetve tavasszal Havirovban – Gergely Márk bizonyult a legjobbnak. „Az látszik, hogy a kemény munka kezd beérni. Nagyon jó mentalitású fiatal játékosaink vannak, hihetetlenül szorgalmasak. Bármit kérek tőlük az edzéseken, azt biztosan habozás nélkül megcsinálják, sőt pluszmunkákat is végeznek. Ráadásul nem csak egy-egy kiemelkedő ígéretről beszélhetünk; valamennyi korosztályban akad két-három reményteli asztaliteniszezőnk, aki már nemzetközi szinten is odaér a legjobbak közé. Jó úton haladunk, de bízom benne, hogy ez még csak a kezdet.” Még két kiemelt verseny vár a hazai tizenévesekre az év hátralévő részében. Előbb november 1–7. között a szombathelyi WTT-versenyen lesz jelenésük, majd december elején a portugáliai utánpótlás-világbajnokságon. További korosztályos hírek ASZTALITENISZ sportági aloldalunkon.