UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-10-29 17:42

Cselgáncs: „Mint a régi szép időkben, újra szobatársak leszünk” – Braun Ákos Ungvári Miklósról

Az év végén távozik a magyar cselgáncsválogatott éléről a két szövetségi kapitány, Pánczél Gábor (férfi) és Toncs Péter (női). A két szakember a klubfeladatok miatt nem kívánta meghosszabbítani lejáró szerződését. Dr. Kovács Antal, a szövetség szakmai alelnökének közelmúltbeli bejelentése nyomán a jövő évtől Ungvári Miklós a férfiak és Braun Ákos a nők munkáját irányítja kapitányként.

Nagy neveket, valódi legendákat nevezett ki az új szövetségi kapitányoknak a Magyar Judo Szövetség. A 2021 végén leköszönő Pánczél Gábor helyét a négyszeres olimpikon, olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós veszi át férfi szövetségi kapitányként, míg Toncs Péter után a női válogatottat a világ- és Európa-bajnok Braun Ákos vezeti a jövőben, akit az új felállásról kérdeztünk. „Kovács Antal szakmai alelnökként állította össze azt a stábot, amely a jövő évtől a válogatottat irányítja. Ennek az élére a japán szakembert Murakami Kijosit nevezte ki, ő felügyeli majd a munkát, és ebben az új szakvezetésben a női szövetségi kapitányi posztra engem kért föl. Elsőre nem akartam elfogadni a feladatot, inkább a klubomban, Pakson szerettem volna dolgozni, majd átgondoltam, mérlegeltem az egészet, és végül elvállaltam ezt a nehéz, de nagy kihívást jelentő feladatot. Eddig is a válogatott mellett dolgoztam szövetségi edzőként, közvetlenül a két kapitány alatt, így jól ismerem mind a férfi-, mind a női szakágat” – nyilatkozta Braun az Utánpótlássportnak.

Ungvári Miklós (balról) lesz a férfi, Braun Ákos a női szövetségi kapitány 2022-től Fotó: IJF / Gabriela Sabau; MJSZ / Horváth György
Ungvári Miklós (balról) lesz a férfi, Braun Ákos a női szövetségi kapitány 2022-től Fotó: IJF / Gabriela Sabau; MJSZ / Horváth György
Emellett az MJSZ bejelentése szerint szőnyegedzőként az ő munkájukat segíti majd a férfiaknál az évek óta hazánkban dolgozó japán Kaida Ken, illetve a nőknél az Európa-bajnok Karakas Hedvig. „Hédi önmagában példakép lehet a pályafutásával a válogatott versenyzők előtt. Mindenképpen szerettük volna bevonni őt is a szakmai munkába. Még fontolgatja, hogy folytatja-e vagy befejezi a karrierjét, és ennek az eldöntésére egy évet kért tőlünk. Ebben az átmeneti időszakban pedig már edzőként is segíti a válogatott munkáját. Egyszerre dolgozhat edzőként is, és ha úgy gondolja, közben versenyezhet is. Ezt csapatsportágakban játékos-edzőnek hívnánk.” A tokiói olimpián jól szereplő magyar dzsúdósok az új szakvezetéssel vágnak neki a következő, csupán hároméves, párizsi olimpiai ciklusnak. „Murakami Kijosi vezetésével zajlik majd a munka, aki hosszú évekig dolgozott a francia, majd az olasz válogatott mellett hasonló szerepben, így jól ismeri az európai élmezőnyt. Már egyeztetettünk vele, hogy pontosan milyen koncepciót szeretne, nyilván lesznek változások az eddigiekhez képest, de ennek a részletei még nem kiforrottak. Az utánpótlásban is tervezünk némi változást, elsősorban a válogatottkeretek összeállítása kapcsán, viszont ezt még a hazai edzőkkel is át kell beszélnünk. Néhány hét múlva megérkezik Magyarországra Murakami Kijosi, mind ezekben a kérdésekben a jövő év elejére várhatók a konkrétumok.” És mit vár a leendő férfi szövetségi kapitánnyal, Ungvári Miklóssal való közös munkától? „Ahogyan Ungi aposztrofálta ezt: újra szobatársak leszünk, mint a régi szép időkben versenyzőként! Újra összebútorozunk…” – mondta nagyot nevetve Braun. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.