UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Triatlon

2021-11-02 13:34

Triatlon: Kropkó Márta vb-bronzéremmel tért vissza, éhesebb a sikerre, mint valaha

Augusztusi lábtörése után a spanyolországi aquatlon-világbajnokságon tért vissza a 18 éves Mol-támogatott Kropkó Márta. Beszélgettünk vele a mögötte hagyott nehéz időszakról, remek szezont futó testvéréről és a megnőtt motivációjáról.

A szezon talán legfontosabb időszakában kapott rossz hírt a 18 éves triatlonos, Kropkó Márta: sérülése után úgy tűnt, vége az idei évének. „Sajnos augusztus legelején eltört a lábam – kezdte Kropkó az Utánpótlássportnak. –  A hét elején ráestem, aztán a junior Európa-kupa verseny előtt a pályabejáráson rosszul léptem, és kiderült, hogy elég nagy a baj. Nagyon nehéz három hónap van mögöttem, a családom, a Mol és a támogatóim nélkül biztosan nem sikerült volna átvészelni. Egy orvos barátnőm is rengeteget segített, mindenki azt sulykolta belém, hogy ami nem öl meg, az megerősít.”

Kropkó Márta sérülése után vb-bronzzal tért vissza Fotó: Ben Lumley/World Triathlon
Kropkó Márta sérülése után vb-bronzzal tért vissza Fotó: Ben Lumley/World Triathlon
A hétvégi spanyolországi aquatlon-világbajnokságon bronzérmet nyert a juniorok között, vagyis a visszatérése jól sikerült. „Az is felmerült, hogy soha többet nem tudok majd futni, pár hete kezdtem el az edzéseket. Harmadik lettem örülök neki, de ez még persze messze nem a régi formám, ez abból látszik, hogy a mostani világbajnokot a nyáron az Európa-bajnokságon megvertem. De talán a legfontosabb, hogy sokkal motiváltabb és éhesebb vagyok, mint a sérülésem előtt.” Mindeközben parádés szezont futott az aquatlon vb-n egyébként ezüstérmes, 16 éves öccse, Márton. Nem mellesleg jelenleg is vezeti a junior Európa-ranglistát. „Nagyon örülök, hogy most már együtt járjuk a versenyhelyszíneket és minden problémát közösen oldunk meg. És nem utolsósorban olyan élményeket élünk meg, amiket biztosan nem felejtünk. Fantasztikus, hogy kis zöldfülűként ilyen nagyot ment a három évvel idősebbek között ebben a szezonban. Néha el is gondolkozom rajta, hogy kicsit le vagyok maradva tőle, de természetesen nagyon boldog vagyok a sikerei miatt.” A hét végén következhetett volna a portugáliai junior triatlon-világbajnokság, ám a kerékpározás és a betonpálya miatt az még korai lenne a számára. Így most már inkább a sikeres 2022-es szereplés van fókuszban. „Leközelebb a felnőtt rövid pályás úszó országos bajnokságon indulok, utána tartok legfeljebb két hét szünetet, és belevágok a téli alapozásba. Jövőre még mindenképpen a juniorkorosztályra koncentrálok, de szeretnék indulni elitversenyeken is, hogy könnyebb legyen majd az átállás. A cél, hogy ne sérüljek meg újra és a lehető legtöbbet kihozzam magamból, mert szeretném elfelejteni a peches idei évet.” Hozzátette, a nehéz időszakokban rengeteget jelentett neki, hogy a Mol Alapítvány továbbra is hitt benne. Az onnan kapott támogatási összeget versenyekre, illetve edzőtáborokba való utazásra fordítja. További korosztályos hírek TRIATLONBAN a sportági aloldalunkon.