UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2021-11-03 14:53

Úszás: Veres Laurát motiválja, hogy Milákékkal edzhet

Sűrű évet zárt a 16 éves úszó, Veres Laura. Ezüstérmet nyert a felnőtt Európa-bajnokságon, aranyat a juniorok kontinensviadalán, döntőben szerepelt az olimpián, augusztusban pedig klubot váltott: a Gyulai Várfürdő után az UTE-ban folytatja, klasszisok között, Virth Balázs csapatában.

Ha valaki – akkor még nem egészen 16 évesen – megnyeri a felnőtt országos bajnokságot 200 m gyorson, az Európa-bajnokságon ezüstérmet nyer, a magyar küldöttség legfiatalabb tagjaként az olimpián döntőt úszik a 4x200-as gyorsváltóval, utána pedig bekerül a hazai úszósport jelenleg kétségkívül legerősebb csapatába Milák Kristóf és Kapás Boglárka mellé, arról kijelenthető, hogy a legnagyobb ígéretek egyike. Persze, Veres Laura már korábban is bizonyította, hogy számolni kell vele, de az igazi áttörést 2021 hozta meg a számára. Gyorsan robbant be a hazai élmezőnybe, szinte ideje sem volt felfogni a történteket. „Természetesen nagyon boldog voltam, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora sikereket értem el, és bevallom, eleinte barátkoznom kellett a gondolattal, hogy mi is történt, hová kerültem. Emlékezetes volt a váltóval a hazai Európa-bajnokságon ezüstérmet szerezni, megtiszteltetés, hogy a szövetségi kapitány olyan úszók mellett, mint Kapás Boglárka és Jakabos Zsuzsanna, nekem is bizalmat szavazott.” De talán az Európa-bajnokságnál is nagyobb élményt jelentett neki pályafutása első olimpiája – még úgy is, hogy a tokiói játékok hangulata a járványhelyzet miatt aligha volt összehasonlítható a korábbiakéval.

Veres Laura klasszisokkal készül, és jól érzi magát a nagyvárosban Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Veres Laura klasszisokkal készül, és jól érzi magát a nagyvárosban Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
„Elképesztő élményekben volt részem, a többiek mondták, hogy nézőkkel még jobb lett volna, de igazából nincs hiányérzetem emiatt sem. A koronavírus-járvány miatt valóban érdekes volt a szervezés, buborékban töltöttük azt az időszakot, de a nehézségek ellenére a magyar csapat tagjaként valami olyasmit tapasztaltam, amit biztosan sosem felejtek el.” A felnőtt Eb és az olimpia között junior Európa-bajnokságot is rendeztek. Rómában a 4x200-as váltóval aranyérmet nyert, 200 m gyorson viszont meglepetésre lemaradt a dobogóról. „Amire én azt mondom, hogy csak egy negyedik hely, az másoknak gyönyörű eredmény. És igazából nekem is az. Persze akkori edzőmmel, Tóth Andrással nem erre számítottunk, többet akartunk, de ahelyett, hogy kudarcként fogtam fel, inkább tanulni próbáltam belőle. A legfontosabb, hogy még egyszer ne kövessem el azokat a hibákat, mint Olaszországban, úgyhogy akár hasznosnak is nevezhetjük azt a versenyt.” Az olimpia után a 2019-es junior-világbajnok Zombori Gáborhoz hasonlóan úgy döntött, Virth Balázs irányításával folytatja a felkészülését, ami egyben azt is jelentette, hogy a Gyulai Várfürdőből az UTE-ba igazolt. Azt mondja, eddig minden klappol az edzéseken. „Remekül érzem magamat, hatalmas motiváció, hogy Kristóffal és Bogival úszhatok az edzéseken, jó a hangulat, és Balázssal is megértjük egymást. Könnyen ment a beilleszkedés, mert az edzőtáborokból már ismertük egymást, az úgymond nagyvárosi életet is gyorsan megszoktam, megtanultam közlekedni, élvezem a nyüzsgést.” Miután egyéniben nem nyert érmet a junior Európa-bajnokságon, Veres nem indul a ma kezdődő, kazanyi rövid pályás Európa-bajnokságon. Ezért elsősorban a szintén rövid pályás ob-ra koncentrál, az év végére pedig a terveiben szerepel egy 50 méteres medencében rendezendő verseny is. „A következő év sem lesz egyszerű, az utolsó évem következik ifiként, közben pedig már a felnőttek között is számítanak rám a válogatottban. Sűrűnek tűnik a program, át kell beszélni, hogy mely versenyek férnek bele, és melyek nem. Az biztos, hogy a kétszáz gyors marad a fő számom, de úszom majd pillangót és vegyest is a változatosság kedvéért.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.