UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-11-05 19:51

Cselgáncs: Özbas Szofi bronzérmes a budapesti U23-as Európa-bajnokságon

Özbas Szofi révén megszületett az első magyar érem a Ludovika Arénában zajló U23-as cselgáncs Európa-bajnokság nyitónapján: a tokiói olimpiát is megjárt, 20 éves versenyző bronzérmesként zárt a 63 kilósok mezőnyében.

Jól kezdtek a magyar fiatalok a hazai rendezésű U23-as cselgáncs Európa-bajnokság első versenynapján. Szegedi Dániel (73 kg), Özbas Szofi (63 kg) és Kármán Andrea (57 kg) révén hárman is éremért küzdhettek a budapesti kontinensviadal péntek délutáni programjában.

Özbas Szofi (fehérben) bronzérmes a budapesti U23-as Eb-n Forrás: MJSZ
Özbas Szofi (fehérben) bronzérmes a budapesti U23-as Eb-n Forrás: MJSZ
Közülük a Békés Megyei Kano Judo SE 20 éves olimpikonja, Özbas Szofi szerepelt a legjobban. Első kiemeltként, a végső győzelemre legnagyobb esélyesként vágott neki a 63 kilósok küzdelmeinek, és kezdésként hosszabbításban nyerte a szlovén Ludvik ellen, azonban a következő mérkőzőésén, a negyeddöntőben a német Winziggel szemben vereséget szenvedett, így a vigaszágon folytatta. Ott az ukrán Bulasevicset legyőzte leszorítással, ezzel kiharcolta bronzmeccset. Majd hasonló akcióval az orosz Liluasvilit is felülmúlta, ezzel a hazai közönség előtt a dobogó harmadik fokára állhatott fel, megszerezve a magyar válogatott első érmét az eseményen. Szegedi Dániel is megállta a helyét 73 kilóban, ráadásul mindezt úgy, hogy az utolsó pillanatban került be a a magyar csapatba Sáfrány Péter betegsége után. A ceglédi tehetség az elején kiemeltként erőnyerő volt, majd a finn Olint és az osztrák Czizseket is megverte. Ezt követően a későbbi ezüstérmes, grúz Mamiasvilivel találta szemben magát a legjobb nyolc között, aki túl nagy falatnak bizonyult a 19 éves magyar fiúnak – a vigaszágon a francia Gibelli várt rá. Szegedi magabiztosan diadalmaskodott a francia ellen, így jöhetett a bronzmérkőzés. Azonban az éremcsatában végül vazarival kikapott az orosz Ahmarovval szemben, Szegedi az ötödik helyen végzett. Hasonlóképpen járt női 57 kilóban Kármán Andrea is, aki két remek sikerrel kezdett az izraeli Leopold és a szerb Perisic ellen, a negyeddöntőben a német Bannenberg viszont megállította őt. Az UTE versenyzője ezt követően a vigaszágon az olasz Pellitterit legyőzve jutott el a bronzmeccsig, ahol a francia Vellozzi következett. A magyar lány vazarival vereséget szenvedett, így ő is az ötödik lett. A versenynap másik három magyar lány indulója, Kriza Anna (57 kg), Gyertyás Róza (52 kg) és Mamira Luca (48 kg) is az első fordulóban búcsúzott. A férfiak versenyében Szeredás Botond (66 kg) az első megnyert ütközete után a legjobb 16 között kiesett. A 60 kilósok között Naji Dávidnak és Vida Andrásnak is a nyitókörben véget ért a viadal. Szombaton nyolc magyar versenyzőnek szurkolhat a Ludovika Aréna közönsége. A férfiak versenyében Rajkai Róbert és Tóth Benedek 81 kilóban, Gőz Roland 90 kilóban, Vég Zsombor 100 kilóban, míg Sipőcz Richárd címvédőként +100 kilóban lép tatamira. Eközben a női mezőnyben Czerlau Jennifer a 70 kilósok, valamint Sági Nikolett és Farkas Szilvia a 78 kilósok között próbál szerencsét. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.