UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-11-07 19:48

Birkózás: négy éremmel zárt a magyar csapat a belgrádi U23-as vb-n

Túlteljesítették az elvárásokat a magyar birkózók a vasárnap véget ért belgrádi U23-as világbajnokságon. A szakvezetés egy-két medált jósolt, végül a mieink egy arany-, egy ezüst és két bronzérmet szereztek a szerb fővárosban.

Remek teljesítménnyel, minden előzetes várakozást felülmúlva zárt a magyar birkózóválogatott a Belgrádban rendezett U23-as világbajnokságon. Bácsi Péter, a hazai szövetség szakmai igazgatója előzetesen egy-két érmet remélt a versenyzőktől, akik ezt végül alaposan túlszárnyalták: kötöttfogásban Lévai Tamás (77 kg) arany-, Losonczi Dávid (87 kg) ezüst-, illetve Vitek Dáriusz (130 kg), valamint a nők mezőnyében Szél Anna (59 kg) bronzérmes lett. A négy dobogós mellett kötöttfogásban Kismóni Móric (82 kg) és Érsek Róbert (97 kg), illetve szabadfogásban Korcsog Milán (97 kg) és a zárónapon Halidov Gamzatgadzsi is az értékes ötödik helyen végzett – mindez jól jelzi a magyar csapat erősségét. A mieink egyetlen aranyérmesét, Lévai Tamást kérdeztük a belgrádi élményekről, aki a világbajnoki címet megelőzően idén tavasszal Szkopjéban U23-as Eb-ezüstöt és az egy hónappal ezelőtti felnőtt vb-n Oslóban ötödik helyet szerzett.

Forrás: UWW
Forrás: UWW
„Most Belgrádban még jobb formában voltam, mint Oslóban. A felnőttvébé előtt kisebb betegség gyötört, amiből az U23-as világbajnokság idejére teljesen kigyógyultam, és ezúttal az első pillanattól kezdve éreztem magamban az erőt, abszolút csúcsformában voltam. Mindig az első meccs a legnehezebb a világversenyeken, pláne fogyasztás után, és ez ezúttal sem volt másképp a svéd versenyző (szerk: Per Olofsson, későbbi bronzérmes az Eb-n) ellen. Kicsit megszenvedtem vele, de utána éreztem legbelül, hogy ezen a napon nem fognak megállítani" – nyilatkozta Lévai az Utánpótlássportnak. A BHSE tehetsége pályafutása első döntőjét vívta korosztályos világbajnokságon, azonban elmondása szerint a tét súlya nem nyomta a vállát, kizárólag az iráni ellenfélre, Amin Kavijaninedzsad taktikájának elemzésére fókuszált a finálét megelőző órákban.
Forrás: UWW
Forrás: UWW
„Nagyon örülök, hogy sikerült megkoronáznom az évet. Jól birkóztam az U23-as Eb-n és a felnőttvébén is, viszont most minden végérvényesen összeállt, és feltettem az i-re a pontot. Egyszerűen eksztázisban éreztem magam a döntőben, és az azt követő pillanatokban. Az járt a fejemben, hogy végre megtört a jég! Fantasztikus volt megélni ezt a győzelmet édesapámmal a szőnyeg szélén, és ez a siker pedig csak újabb motivációt ad a mindennapokban, hogy a következő nagy céljaimat is elérjem."   

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD A magyar dobogósok: Aranyérmes: Lévai Tamás (kötöttfogás, 77 kg,) Ezüstérmes: Losonczi Dávid (kötöttfogás, 87 kg) Bronzérmesek: Vitek Dárisuz (kötöttfogás, 130 kg) Szél Anna (női, 59 kg)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.