UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-11-07 17:20

Cselgáncs: bronzérmes a magyar válogatott a vegyes csapatversenyben a budapesti U23-as Eb-n

Az U23-as cselgáncs Európa-bajnokságok történetében először rendeztek vegyes csapatversenyt, a budapesti eseményen a magyar válogatott több bravúros győzelemmel bronzérmet szerzett.

A magyar cselgáncsválogatott a negyeddöntőben Románia legjobbjaival mérte össze az erejét a Ludvika Arénában rendezett U23-as Eb zárónapi vegyes csapatversenyében. A judoinfo.hu tudósítása szerint nem kezdődött jól a mieinknek a párharc, hiszen Farkas Szilvia elveszítette mérkőzését Ivanescuval szemben (0–1). Következett Sipőcz Richárd, akinek egyáltalán nem volt könnyű dolga a 100 kilogrammos Serban ellen, de végül a hosszabbításban sikerült ipponnal lezárnia a csatát (1–1.). Az 57 kilósoknál Kármán Andrea az egy súlycsoporttal könnyebb Pasca ellen már a mi javunkra billentette a mérleget, intésekkel győzött (2–1). Szeredás Botond ezen az Európa-bajnokságon már másodszor találkozott Bors Dumitrescuval, aki két nappal korábban meg is nyerte a 73 kilogrammosok küzdelmét. Az újdonsült Európa-bajnok ellen Botond közel állt a bravúrhoz, de végül hosszabbításban a rivális kapott pontot (2–2).

Fotó: Horváth György / MJSZ
Fotó: Horváth György / MJSZ
Következett Özbas Szofi az egy súlycsoporttal nehezebb Moscalu ellen. A román lány ötödik lett az egyéni küzdelmekben, Szofi bronzérmes, óriási erők feszültek egymásnak. Szofi előnyt szerzett, ám Moscalu egyenlíteni tudott. Csakhogy volt még vazari a zsákban, ismét nálunk volt az előny (3–2). Gőz Rolandra várt a feladat, hogy lezárja az izgalmas párharcot Cret ellen. Korábbi U23-as Európa-bajnokunk gyönyörű ipponnal be is húzta a mieink számára az elődöntőbe jutást (4–2) Az elődöntőben a nagyon jó erőkből álló Grúzia válogatottja várt a hazai alakulatra. Ezúttal a magyarok kezdtek jobban, Sipőcz Richárd nagy riválisa, Inaneisvili ellen aranypontos csatában intésekkel csikarta ki a győzelmet (1–0). Kriza Anna a nála súlyosabb és jóval rutinosabb, olimpiai ötödik helyezett Liparteliani ellen két és fél percig tudta tartani magát (1–1), majd Szeredás Botond nem bírt a csapatversenyre beugró Kapanadzével (1–2). Özbas Szofi ismét egy 70 kilogrammos Eb-ötödikkel csapott össze, hogy életben tartsa a magyar esélyeket, Szofi ezúttal is állta a sarat, s vazarival nyert (2–2). Gőz Roland a Harazisvili elleni két szép akcióval visszavette a vezetést (3–2), de azt tudtuk, hogy a zárómeccsen hendikeppel indulunk, a nehézsúlyban Eb-ezüstérmes Somkisvilit kellett volna legyőznie Farkas Szilviának, ez nem sikerült (3–3).
Fotó: Horváth György / MJSZ
Fotó: Horváth György / MJSZ
Izgatottan vártuk a sorsolást, hogy melyik súlycsoportban kell újrázni, a fortuna pedig nem állt mellénk, a 73 kilogrammot dobta. Szeredás Botond ismét nekiveselkedett, több nagyon ígéretes indítást is bemutatott, de végül Kapanadze kaparta ki a gesztenyét az övéinek (3–4). A bronzéremért Németország legjobbjai ellen léptek tatamira a mieink. Rögtön az első meccsen nagyon nehéz feladatot kaptunk, Kármán Andreának a friss Eb-ezüstérmes Bannenberggel kellett megmérkőznie. A mi Eb-ötödik helyezettünk két nappal korábban is összecsapott a német lánnyal, akit sajnos most sem tudott feltartóztatnia (0–1). Szeredás Botond a negyedik mérkőzését vívta ezen a napon, de ez volt a legrövidebb, a német Thomas nagyon gyorsan behúzta a második győzelmet is csapatának (0–2). Özbas Szofit az 57 kilósok Európa-bajnoknője, Seija Ballhaus várta, aki ezúttal emberére talált. Szofi félidőben került vazaris előnybe, és már nem is hagyta kiénekelni a sajtot a szájából (1–2.) Gőz Roland súlycsoportja egyéni bronzérmese, Lenzzel csapott össze, s már az első fél percben vazarival jelezte, mennyi maradhatott benne a számára hamar véget ért egyéni küzdelmek során. Lenz csak egy percet tudott kihúzni az újabb vazariig (2–2).
Fotó: Horváth György / MJSZ
Fotó: Horváth György / MJSZ
A 70 kilogrammos Czerlau Jennifer volt a magyar „beugrója” a nehézsúlyban, ahol a németek 78 kilós egyéni bronzérmesét próbálta megakadályozni a harmadik német pont megszerzésében. A hősiesen küzdő miskolci lány egy fejjel magasabb riválisa nagyon nehezen, több mint hét perces küzdelem végén tudott csak élni látható erőfölényével (pedig volt olyan pillanat, amikor csupán két másodperc hiányzott Jennifer leszorításos ipponjához), így újra a németeknél volt az előny (2–3). Sipőcz Richárdra nehezedett a teher, hogy visszahozza a meccsbe a csapatot, de a győri fiatal bírja a terheket, hegyeket is megmozgat, ha kell. Legalább is Wittaseket alaposan megmozgatta, vazaris győzelmével megszerezte az egyenlítő pontot (3–3). A szerencse ezen a napon másodszor már nem pártolt el tőlünk, legalább is olyan súlycsoportot sorsoltak ki döntőként, amelyben komoly esélyünk nyílt megszerezni a győzelmet. Özbas Szofi másodszor is farkasszemet nézett Ballhausszal, és másodszor is behúzta a győzelmet (4–3), ezzel U23-as Európa-bajnoki bronzérmes lett Magyarország csapata. „Az induló csapatok közül bármelyikkel jók voltunk egy három-hármas döntetlenre, bíztunk abban, ha sorsolásra kerül sor, szerencsések leszünk. A románok ellen erre nem volt szükség, nagyon szépen helyt állt a csapat, a grúzok ellen nagy szükség lett volna rá, mert csodálatosan dolgoztak a gyerekek, a németek ellen kaptunk egy jó súlyt, meglett az érem” – vélekedett a viadal után Toncs Péter női szövetségi kapitány.

U23-as Európa-bajnokság, Budapest, Ludovika Aréna Vegyes csapatverseny: 1. Grúzia 2. Oroszország 3. MAGYARORSZÁG 3. Franciaország 5. Ausztria 5. Németország 7. Törökország 7. Románia A magyarok eredményei Negyeddöntő: Magyarország–Románia 4–2 Elődöntő: Magyarország–Grúzia 3–4 A 3. helyért: Magyarország–Németország 4–3

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.