UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-11-10 21:19

Kosár: a külföldi edzők tudása és a folyamatos nemzetközi versenyeztetés is elősegíti a pécsi akadémisták fejlődését

Az elmúlt időszakban több külföldi tréner is csatlakozott a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia edzői stábjához, emellett a korosztályos csapataik járják Európát, és nemrégiben komoly skalpokat is begyűjtöttek Németországban és Szlovéniában.

Idén nyáron több nemzetközi szinten elismert, szerb edzővel erősödött a Nemzeti Kosárlabda Akadémia fiúszakágának vezetése. Többek között a tíz éve FIBA-instruktorként dolgozó szaktekintély, Nenad Trunics szakmai igazgatóhelyettesként csatlakozott, aki a szerb szövetség mentoredzőjeként tevékenykedik, továbbá előadó a belgrádi egyetemen. Majd Trunics közbenjárása után a szerb U16-os válogatott másodedzője, Bojan Salatics is Pécsen folytatja, ahol a kadétokat vezetőedzőként irányítja, illetve a juniorokat mentorálja. Azonban a sor itt nem állt meg, ugyanis a bajnoki címvédő juniorcsapat élére Vladan Gavinics érkezett, aki a szerbiai pályafutása mellett korábban Libanonban, Örményországabn és Oroszországban is dolgozott. Zalay Zoltán szakmai igazgatóhelyettest kérdeztük a változásokról, illetve azok hatásairól.

Nyártól Bojan Salatic (kékben, középen) vezeti az NKA Pécs U16-os fiúcsapatát Forrás: Rátgéber Akadémia
Nyártól Bojan Salatic (kékben, középen) vezeti az NKA Pécs U16-os fiúcsapatát Forrás: Rátgéber Akadémia
„Ezek az új szakembereink egy olyan magas színvonalú szerb kosárlabda-kultúra képviselői, amelytől mi az elmúlt harminc évben igencsak lemaradtunk. Ezt szeretnénk ellensúlyozni a hozzáértésükkel, és az elmúlt hónapokban már a mindennapokban is tapasztalhattuk, mennyi mindent lehet tőlük tanulni. A hosszú távú célunk, hogy felzárkózzunk hozzájuk, vagyis ez a tudáscsere ne csak egyirányú, hanem kölcsönös legyen köztük és a magyar kollégák között" – nyilatkozta Zalay. A külföldi edzők a nemzetközi versenyeztetésben is új kapukat nyitnak meg a klub előtt. „Azok az edzők, akiket sikerült meggyőznünk, hogy csatlakozzanak hozzánk, óriási előnyt jelentenek nemzetközi szinten is. Kiterjedt, egész Európát behálózó kapcsolatrendszert hoztak magukkal, amelyet mi csak sok év alatt, nehézkesen tudtunk volna kiépíteni. Ennek az előnyeit már az elmúlt időszakban is sikerült kiaknázni, hiszen a serdülő és a kadét fiúk a Bayern München otthonában játszhattak nagyon fontos edzőmérkőzéseket, és értékes győzelmekkel térhettünk haza, majd a juniorcsapatunk a Partizannal vendégeskedett Belgrádban, ahol szépen helytálltak a fiúk, míg legutóbb a serdülőink szlovéniai túrán jártak, ahol a három legjobb korosztályos csapat ellen játszhattak, és valamennyi meccset megnyerték. Emellett persze az EYBL-ben is rendre játszanak a csapataink – fogalmazott a szakember, akinek a keze alatt a korosztályos válogatottak vezetőedzőjeként Hanga Ádám, Vojvoda Dávid és Keller Ákos is megfordult. – Ezek a meccsek rendkívül fontosak, ugyanis a folyamatos visszajelzés elengedhetetlen, hogy a játékosaink és mi edzők is tisztában legyünk, hol tartunk valójában."
Szeptemberben a Bayern Münchennél jártak a pécsi fiúk Forrás: Rátgéber Akadémia
Szeptemberben a Bayern Münchennél jártak a pécsi fiúk Forrás: Rátgéber Akadémia
Továbbá kiemelte, hogy a taktikai érés, valamint a sokrétű európai kosárlabda-kultúra megismerése és elsajátítása szempontjából is létfontosságúak ezek az utazások.  „Ezáltal a legkülönfélébb játékstílusokkal is találkozhatnak a fiúk, és idővel majd sokkal jobban tudnak alkalmazkodni ezekhez. Így nemcsak a válogatottakban találkoznak ezekkel egy-egy alkalommal, amikor meglepetésként érheti őket, hanem már készen állva, magabiztosan várhatják ezeket a mérkőzéseket. A különböző játékfelfogások mellett manapság alapvetően az agresszív, kemény kosárlabda dominál mindenhol, amely a gyors döntésekre épül – ebben kell nekünk még mindenképpen sokat fejlődni." Az új impulzusok itthon, a magyar korosztályos bajnokságokban is a javukra válhat a reménységeknek, még ha nem is egyszerű összehangolni a sok-sok itthoni és nemzetközi megmérettetést. „Ezek az élmények láthatóan hatalmas motiváló erőt adnak a tehetségeinknek. Elhihetik, hogy nem kell feltartott kézzel kimenni a pályára senki ellen. Ugyanakkor persze nem könnyű ezt a rengeteg mérkőzést összeegyeztetni a hazai utánpótlás-bajnokságokkal, de pontos szervezőmunkával igyekszünk jól menedzselni a sűrű versenynaptárt." További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.