UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-11-11 18:16

Kosárlabda: Van Rijs Lucával az élen menetel a Vasas junior leánycsapata

A Vasas Akadémia junior leány kosarasai kiválóan kezdték az alapszakaszt: négy magabiztos győzelemmel – holtversenyben – vezetik az A csoportot. A pasarétiek legeredményesebb dobóját, Van Rijs Lucát kérdeztük a remek rajtról.

A Vasas Akadémia csapatai rendre a legjobbak közé tartoznak a hazai korosztályos kosárlabda-bajnokságokban, mindez a 2021-22-es évadban sincs másképp. A junior leányegyüttesük – számos utánpótlás-válogatottal a soraiban – jól kezdte az alapszakaszt: a Nyíregyházát, a DVTK-t, az NKA Pécs/B-t és a Zsíros Akadémiát is magabiztosan verték. A százszázalékos mérleg legfőbb letéteményese az irányító-hátvéd, Van Rijs Luca, aki 17,5 pontot átlagolt a négy meccsen – csapata legeredményesebbjeként, valamint az A csoport negyedik legjobbjaként.

Van Rijs Luca (pirosban) a Vasas legjobb pontszerzőjeként meccsről meccsre bizonyít a juniorbajnokságban Forrás: hunbasket.hu
Van Rijs Luca (pirosban) a Vasas legjobb pontszerzőjeként meccsről meccsre bizonyít a juniorbajnokságban Forrás: hunbasket.hu
„Örülök, hogy ilyen jól indult a szezon a csapat- és az egyéni szempontból is, ugyanakkor a saját teljesítményemmel nem lehetek még maradéktalanul elégedett. Egyelőre kicsit hullámzó a játékom, ezen mindenképpen szeretnék javítani. Összességében szinte mindenben sikerült előrélépnem az előző idényhez képest, ami egyértelműen pozitív, ezután az a következő feladat, hogy már kiegyensúlyozottan hozzam a jó meccseket. Csapatszinten is jól rajtoltunk, a négy győzelem biztató, de a legfontosabb erőfelmérő most jött volna a Csata ellen, viszont a válogatottelfoglaltságok miatt sajnos azt a mérkőzést későbbre halasztották" – nyilatkozta a „nagypályán" és 3x3-ban is U18-as válogatott Van Rijs az Utánpótlássportnak. A Vasas juniorcsapatának szintén meghatározó tagja Luca ikertestvére, Dóra is, aki az eddigiekben 8,5 pontot dobott meccsenként, viszont a kiemelkedő, 19,3-as VAL-mutatójával a korosztály élmezőnyében szerepel. „Régebben sokkal nagyobb volt köztünk a versenyszellem, már-már túlzásokba esve nyilvánult meg ez – fogalmazott Luca. – Például, amikor gyakran egymást hibáztattuk a pályán, de mostanra szerencsére sokkal egészségesebbé vált a viszonyunk, abszolút kölcsönösen hajtjuk egymást, egyikünk jó teljesítménye a másikunkat is jobb játékra sarkallja. Emellett konkrétan a kosárlabdában is nagyon jól működik a kémia köztünk – könnyen megtaláljuk és helyzetbe hozzuk a másikat, pontosan tudjuk a melyikünk mit fog csinálni bizonyos szituációkban, gyakorlatilag előre olvassuk a másik gondolatát. A játékunk is jól összepasszol, hiszen én pontokban vagyok erősebb, míg Dóra a sokoldalú játékával a csapat egyik, hanem a leghasznosabb tagja."
Van Rijs Luca Forrás: Vasas Basket
Van Rijs Luca Forrás: Vasas Basket
Luca – testvérével egyetemben – nemcsak a saját korosztályában, hanem a felnőtt másodikvonalban is rendre helytáll. Immáron második évadát kezdte meg a piros-kékek NB I/B piros csoportjában szereplő együttesében. Az új szezon első öt bajnoki találkozón 23 percnyi játékidő alatt 7,2 pontot átlagolt. „Nagyon fontos következő lépcsőfok számomra a piros csoport, hiszen ott jóval tapasztaltabb, valamint gyorsabb és erősebb játékosokkal találkozom hétről hétre. Rengeteg lehet fejlődhetni ott, és ezt érzem is magamon, ugyanis a tavalyihoz képest most már fizikailag sokkal inkább inkább felveszem a versenyt, magabiztosabban mozgom a pályán, és idén már a játék minden elemében nagyobb hasznára lehetek a csapatnak." További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.