UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2021-11-18 18:47

Öttusa: a legjobb hazai fiatalok sem engednék el a lovakat

Az öttusázók U17-es korosztályának két hazai kiválósága, a világbajnok Tamás Botond, valamint a vb- és Eb-bronzérmes Bauer Blanka is bízik benne, hogy megmenthető még a lovaglás.

A Nemzetközi Öttusa-szövetség (UIPM) november elején jelentette be, hogy a lovaglás a 2024-es párizsi olimpia után már nem lesz része a sportágnak. Az indoklás röviden annyi volt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a fiatalok felé nyit, és a nézettségi adatok miatt az öttusa már régóta veszélyzónában van, ezért a UIPM fenyegetettnek érzi a sportágat. A hazai szövetség tájékoztatása szerint a NOB végrehajtó bizottsága december 7-9-i ülésén dönt arról, hogy egyáltalán lesz-e öttusa a 2028-as olimpián. A döntéssel kapcsolatban már számos hazai sportvezető, valamint sportoló kifejtette az ellenző véleményét, és a magyar szövetség is igyekszik megmenteni a lovas számot.

Bauer Blanka szívéhez közel állnak a lovak Fotó: Buza Virág
Bauer Blanka szívéhez közel állnak a lovak Fotó: Buza Virág
A fiatal magyar öttusázók a nyáron újfent kimagaslóan szerepeltek a korosztályos világversenyeken. Az U17-es korosztály legeredményesebb képviselői közül Tamás Botond világbajnoki címet szerzett, Bauer Blanka pedig vb- és Eb-bronzérmes lett egyéniben. Mindkettejük álláspontjára kíváncsiak voltunk a lovaglás helyzetével kapcsolatban, noha, az ő korosztályukban még hivatalosan nem szerepel ez a versenyszám. „A hír hallatán teljesen kétségbe estem, mert nagyon szeretek lovagolni – mondja a Budapesti Honvédot erősítő 16 éves Blanka. – Ez a szám már akkor megfogott, amikor elkezdtem sportolni, most ősszel pedig a lovasképesítő vizsgát is sikerült letennem. A lovaglás különleges része az öttusának. Az akadályokon való átjutás olyan dolog, amelyet nem biztos, hogy sokan meg tudnak csinálni. Úgy gondolom, így kerek a sportág, és nehéz lenne elfogadni a változtatást. Egyelőre az nyugtat meg, hogy még két évig biztosan tudok lovagolni. Bevallom, az első reakcióm az volt, hogy akkor abbahagyom, de aztán arra gondoltam, hogy adni kell esélyt az új dolgoknak is.”
Tamás Botond hamar beleszeretett a lovaglásba Fotó: Bodrogi Tamás
Tamás Botond hamar beleszeretett a lovaglásba Fotó: Bodrogi Tamás
„Felháborít, egyben elszomorít a kezdeményezés – véleményez az UTE szintén 16 éves kiválósága, Botond. – Egy ilyen nagy hagyományokkal bíró sportágat nem lehet két tollvonással tönkretenni. A törlés ugyanis szerintem ezt jelentené. Bízom benne, hogy még valahogyan meg lehet állítani ezt a törekvést. Szerencsés vagyok, mert ahogyan elkezdtem öttusázni, fél évre rá már lovagoltam. Hamarabb kezdtem, mint a vívást, és egyből bele is szerettem. Ez a szám egyrészt a hagyományok miatt fontos, hiszen katonai sportról van szó, és nem véletlenül így tevődik össze. Másrészt nagy erénye a sportolónak, ha egy állattal képes összhangot teremteni, együttműködni, és boldogság, ha ebből a kapcsolatból remek eredmény is születik. Ha a döntést véglegesítik, akkor ez számomra azt jelenti, hogy a saját korosztályomban már soha nem versenyeznék öttusában, csak akkor, ha felneveznek. Így már 2023-tól ifiként kellene az új, ötödik számot gyakorolnom. Remélem, erre nem kerül sor. Ha mégis, akkor nincs mit tenni: alkalmazkodni kell és menni tovább!” További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.