UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-11-23 14:46

Kosárlabda: a védekezés a siker kulcsa a Falco remeklő U20-as csapatában

A szombathelyi U20-as férfi kosárlabda-csapat hatmeccses győzelmi szériánál tart, amelynek köszönhetően feljött a tabella második helyére, csupán a Körmend jár előtte; a Falco vezetőedzőjét, Svajda Gábort kérdeztük a kiváló forma hátteréről.

Szombathelyen nemcsak a felnőttélvonalbeli, bajnoki címvédő férfi kosárlabdacsapat remekel az elmúlt időszakban, hanem a Falco U20-as együttese is elkapta a fonalat: az első öt forduló után még 3-2-es mérleg álltak, ezt követően sorozatban hat mérkőzést nyertek, méghozzá meggyőző különbséggel mindannyiszor.

A remek formában lévő Falco U20-as férficsapata hat meccset nyert zsinórban Forrás: Falco KC Szombathely
A remek formában lévő Falco U20-as férficsapata hat meccset nyert zsinórban Forrás: Falco KC Szombathely
„Meccsről meccsre egyre jobb a kémia csapaton belül, kezdi mindenki megtalálni a szerepét, és ezt az eredmények is jól tükrözik, remek szériában vagyunk – kezdte Svajda Gábor vezetőedző az Utánpótlássportnak. – A keretünkből három játékos, Sövegjártó Ábel, Takács Zsolt és Horváth Ádám már a felnőttcsapattal készül, és ott időnként szóhoz is jut, eközben az U20-ban vezérszerepet vállalnak valamennyien. És a 2002-es és 2003-asok mellett a fiatalabbak, a juniorok közül is sokan lehetőséget kapnak már az U20-as bajnokságban. Nálunk sokkal fontosabb, hogy majd a felnőttkosárlabdára kész játékosokat neveljünk, és nem a korosztályos bajnokságban elért eredményeket tekintjük elsősorban mérvadónak." Az eddigiekben kilenc győzelem mellett csupán két alkalommal kaptak ki: először a Sopronnal szemben a harmadik fordulóban 76-73-ra, majd két játéknappal később a Körmend ellen 100-82-re. „A Sopron ellen elszenvedett vereség elég fájó volt, hiszen hazai pályán nyerhető meccset buktunk el. A címvédő Körmend ellen idegenben három negyedig jól tartottuk magunkat, majd a végjátékra elfáradtunk, és a legvégén a zónavédekezés ellen nem igazán találtuk az ellenszert. Ráadásul az egyik legjobbunk, Takács Zsolt nem játszott sérülés miatt, így a rendkívül fizikális körmendiek ellen minden szempontból elfogytunk. Viszont az első harminc perc abszolút biztató volt ott, amire építettünk a következő meccseken." Majd a körmendi vereség után hat mérkőzésből álló sikersorozat következett a Nyíregyháza, a Kaposvár, a ZTE, az OSE Lions, a Szedeák és az Atomerőmű ellen. Az említett csapatokat átlagosan 35 pontos különbséggel verték, de Svajda ennek ellenére is óvatosan fogalmaz a célokról.
Jól teljesítenek a szombathelyi fiatalok Forrás: Falco KC Szombathely
Jól teljesítenek a szombathelyi fiatalok Forrás: Falco KC Szombathely
„Hiába vagyunk már túl tizenegy fordulón, még mindig a szezon első felében járunk, nem érdemes még a tabellát nézegetni, valamint az országos döntőről álmodozni. Most jön három komoly erőfelmérő: előbb utazunk Kecskemétre és Debrecenbe, valamint az Albát fogadjuk az idei év utolsó meccsein." A szakvezető szerint az elmúlt hetek győzelmeinek a védekezés a legfőbb kulcsa. „Először is a védekezésünket sikerült rendbe tenni, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy sorozatban ilyen magabiztosággal nyerjük a meccseket. A saját palánkunk alatt erősnek kell lennünk, majd arra építkezve a másik oldalon is megkönnyítjük a dolgunkat. Sok gyors kosarat tudunk szerezni átmeneti játékból, ezzel nem kell feltétlen felállt védelem ellen erőlködni. De ha nem megy a gyors befejezés, szerencsére a felállt támadójátékunk is egyre gördülékenyebben működik." További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.