UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2021-11-30 20:40

Asztalitenisz: a 19 éves Truls Möregard berobbant a világelitbe – szenzációs ezüstérmet szerzett a houstoni felnőtt-vb-n

Elképesztő menetelést produkált a 19 éves svéd Truls Möregard a kedden hajnalban Houstonban befejeződő felnőtt egyéni asztalitenisz-világbajnokságon, hiszen utánpótláskorúként – óriási meglepetésre – bejutott a döntőbe, míg végül ott a világelső kínai Fan Zhen-dong megállította őt.

Igencsak valószínűtlennek tűnt előzetesen, hogy – a 2019-es budapesti vb-n második Mattias Falckhoz hasonlóan – európai játékos ismét döntőbe juthat a Houstonban kedden hajnalban véget ért felnőtt egyéni asztalitenisz-világbajnokságon. Ám, hogy ez a még ifjúságikorú, 19 éves svéd Truls Möregardnak sikerülhet, arra végképp nem fogadott senki. Aki ráadásul az új szabályoknak köszönhetően az egyedinek számító hatszögletű ütővel játszott. És bár az oddsok nem a felnőttek között csapatban világbajnoki és Eb-bronzérmes, egyéniben ifjúsági vb-ezüstérmes és Európa-bajnok tinédzser mellett szóltak, Möregard közel állt hozzá, hogy Texasban – a sportág első amerikai kontinensen rendezett vb-jén – az edzője, Stellan Bengtsson nyomdokaiba lépjen, aki 50 évvel ezelőtt 1971-ben világbajnoki címet szerzett a svédeknek, első alkalommal az országuk történetében.

Truls Möregard Forrás: WTT
Truls Möregard Forrás: WTT
A világranglista 77. helyén álló fiatal cseppet sem illetődött meg az esélyesebb ellenfelekkel szemben sem. Az álomszerű menetelése során egymásutánban Ahmed Salehet, Csuang Csi-Juant, Patrick Franziskát, Lim Jonghunt, Quadri Arunát és Timo Bollt is legyőzte a fináléig vezető úton. Bár a világelső kínai Fan Zhen-dong a döntőben végül megállította Möregard mesébe illő „kalandját", aki azonban így is emlékezetes hetet zárt Houstonban. A Dávid és Góliát csatáját négy játszmában a kínai nyerte. „Mindig fájó kikapni, de annak örülök, hogy eljutottam egészen a döntőig. Fan nem véletlenül vezeti a világranglistát, nagyon nehéz játszani ellene. Nem úgy fogom fel, hogy elbuktam az aranyat, hanem nyertem egy ezüstöt. Ezek után alig várom már, hogy hazamehessek Svédországba, és az ezüstöt megünnepelhessem a családommal és a barátaimmal" – nyilatkozta a nemzetközi szövetség honlapján a meccs után Möregard. A döntő összefoglalója:

EGYÉNI ASZTALITENISZ VILÁGBAJNOKSÁG, HOUSTON Férfi egyes, döntő: Fan Zhen-dong–Truls Möregardh 4:0 (6, 9, 7, 8)

További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.