UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2021-12-01 18:01

Tekvondó: magyar bajnokok Amerikából a dunaharaszti országos bajnokságon

Az ifjú tekvondósok esztendőbúcsúztatónak is beillő kiemelt eseményén, a november utolsó szombatján megrendezett országos bajnokságon valósággal tarolt a Salim család. A koreai gyökerű küzdősport hazai ob-jén tudniillik az Amerikában élő, de magyar színekben versenyző gyerekek kivétel nélkül aranyérmesként zártak Dunaharasztiban.

A Los Angeles és Budapest között immár rendszeresen ingázó Salim família három sarja – s egyelőre azért nem négy, mert a legifjabb testvér még kiskorú – 2021-ben indult először korosztályos magyar bajnokságon, és ha már tatamira lépett a dunaharaszti sportcsarnokban, egyikőjük sem állt meg az első helyig. A legnagyobb figyelem persze a trió középső tagját, a 18 éves Salim Omart övezte, aki a nyáron, a tokiói olimpia egyetlen magyar tekvondósaként bronzmérkőzésig jutott, s végül ötödikként végzett küzdelmi kategóriájában. Persze az ob-n abszolút esélyesnek számított, s teljesen megérdemelten be is gyűjtötte élete első magyar bajnoki címét, ám a semleges szemlélők örömmel tapasztalták, hogy egyáltalán nem sétagaloppban szerezte meg az aranyérmet a honi csúcsviadalon, amely a sportági múlt és a támogatás okán Dél-Koreai Nagykövet Kupa is volt egyben.

Az olimpiai ötödik Salim Omar immár magyar felnőttbajnok is Forrás: wtftaekwondo.hu
Az olimpiai ötödik Salim Omar immár magyar felnőttbajnok is Forrás: wtftaekwondo.hu
Omar fő meccsén az idei junior Európa-bajnokságon ötödikként zárt, s ezúttal a felnőttek között vitézkedő honvédos Vince Mátéval csapott össze, és a szövetségi értékelés szerint az elején meg tudta lepni a nagy favoritot, aki a végére azért egyértelműsítette a papírformát, megnyerve a látványos összecsapást.  Bátyja, a 19 esztendős Salim Sharif sem adta alább, s immár ő is egyszeres magyar bajnoknak vallhatja magát. A 2019 óta piros-fehér-zöld színekben – az MTK versenyzőiként – induló Salim gyerekek mellett több hazai tekvondós talentum igazolta, hogy utánpótláskorúként is lehet, sőt kell velük komolyan számolni már a felnőttek mezőnyében is. Ezt persze tudjuk például a korosztályos Európa-bajnok, ám már felnőtt Eb-bronzérmet is a magáénak valló TF-es Józsa Leventéről, aki magától értetődően hozta a kötelező elsőséget. A legjobbak vetélkedésében a csapatverseny-küzdelmeket az MTK nyerte a Proaktív és a Honvéd előtt, míg a B kategóriában a Fanatix diadalmaskodott a Tájfun és az Alisca előtt. Formagyakorlatban a Sárga Tenger győzött a Honvédot és a Máté Taekwondo & Hapkido SE csapatát megelőzve. A 2021-es ob programjából nem hiányzott a legkisebbek, a tízen inneniek kedvelt gyorsrúgó versenye. A villámlábú apróságok szép számban próbálták meg minél többször eltalálni a protektort a rendelkezésre álló húsz másodperc alatt, a „legtalálékonyabbak” pedig az ifjú bajnokok határtalan boldogságával ünnepelhették diadalukat. További korosztályos hírek TEKVONDÓBAN a sportági aloldalunkon.