UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-12-02 16:11

Kosárlabda: az oroszlányi Szabadfi Márk igazi pontgyárossá nőtte ki magát

Az oroszlányiak 17 éves kosárlabdázója, Szabadfi Márk nemcsak a juniormezőnyben hozza a jobbnál jobb teljesítményeket, hanem az idősebbek, az U20-asok között is vezéregyéniségként – az egész bajnokság egyik legjobb pontszerzőjeként – játszik hétről hétre, valamint már a felnőttélvonalban is kapott szerepet.

Korántsem megszokott jelenség, hogy az OSE Lions fiataljai képviseltetik magukat az U20-as férfi kosárlabda-bajnokság pontdobólistájának közvetlen élmezőnyében, pláne nem mindössze 17 évesen. Azonban idén ősszel ezt sikerült elérnie az oroszlányiak tehetségének, Szabadfi Márknak, aki jelenleg meccsenkénti 23,4 pontjával a harmadik legjobb az egész bajnokságban. Ezzel párhuzamosan a juniormezőnyben is kiválóan teljesít, valamint – fiatal kora ellenére – már olykor-olykor az NB I/A-csoportban is szóhoz jut. „Az előző évadban már megszoktam a felnőttritmust, ugyanis végig az első csapattal készülhettem, és bár eleinte még mély víznek hatott, napról napra beleerősödtem, majd a szezon végére egész jól felvettem a tempót az edzéseken, és nagyon örültem, hogy tavasszal már debütálhattam az NB I/A-csoportban – kezdte Szabadfi az Utánpótlássportnak. – Az ott megszerzett tapasztalatokat abszolút kamatoztatni tudom az U20-ban és a saját korosztályomban, a juniorban is. Az U20-asok között például ez már a második évem, és az első után mostanra sikerült szintet lépnem. Nyáron rengeteget dolgoztam a hiányosságaimon: fizikailag egyértelműen előreléptem, gyorsaságban és erőben is fejlődtem, illetve a dobásom is a helyére került – sokkal stabilabb vagyok, főleg kintről, de a nagyobb önbizalomnak köszönhetően bentről, középtávolról és büntetőből is jobban megy.”

Szabadfi Márk (fehérben) Forrás: OSE Lions / hunbasket.hu
Szabadfi Márk (fehérben) Forrás: OSE Lions / hunbasket.hu
A fiatal irányító-hátvéd eközben a juniorbajnokságban is szállítja a jó teljesítményeket. A legutóbbi két játéknapon 35 és 33 pontot szórt a Veszprém és az Újpest ellen, így az OSE Lions együttese a korosztályos bajnokság alapszakaszában – a másodvonalat jelentő – a Főtábla II. „C” csoportjában veretlenül áll. „Bár csupán a C csoportban szerepelünk, szerintem kifejezetten erős brigádot alkotunk. Ha így folytatjuk, akkor a rájátszásban a kiemelt csoportok csapataival is ki-ki meccseket játszhatunk. A juniorban mindenképpen több keresnivalónk lehet, mint az U20-ban, mivel utóbbiban szinte teljes egészében az U18-as csapatunkkal állunk ki, így ott nagyon nehéz dolgunk van, ha bárki ellen nyerni akarunk (1-10-es mérleggel az utolsó helyen állnak az A csoportban – szerk.), eközben ugyanezzel az összeszokott társasággal a juniorban már sokkal inkább ki tudunk bontakozni, és nyilván nekem szintén valamivel könnyebb a feladatom a fiatalabbak között, de a csapatjátékunk egyaránt jobban működik” – fogalmazott Márk. Az utánpótlás-bajnokságok mellett az Oroszlány színeiben tavasszal már a felnőttélvonalban is bemutatkozhatott, összesen négy mérkőzésen lépett pályára. Majd ősszel folytatta a sort az Atomerőmű ellen. „Felemelő érzés ilyen fiatalon debütálni az NB I/A-csoportban, igyekszem élni a lehetőséggel a nagyok között is. Próbálom meghálálni a vezetőedző bizalmát azzal hogy, minden nap szorgalmasan dolgozom, és idővel szeretnék még nagyobb szerepet kivívni magamnak. Ehhez fejben még jobban el kell hinnem, hogy képes vagyok felvenni a versenyt a legjobbakkal is, muszáj bátrabban hozzáállnom, és persze mindenekelőtt erősödnöm, érnem kell még, de úgy érzem, jó úton járok.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.