UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-12-03 09:00

Birkózás: Hegedüs Csaba mindenkit szemmel tart a Kozma István-akadémián

Szeptemberben kezdődött a képzés az első teljes létszámú évfolyammal a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián. Az elmúlt hónapok tapasztalatairól, illetve a hazai utánpótlás helyzetéről az intézmény nagykövetét és szakmai főtanácsadóját, az olimpiai bajnok Hegedüs Csabát kérdeztük.

Az ősszel komoly mérföldkőhöz ért a hazai birkózó utánpótlás-nevelés, a csepeli Kozma István-akadémián ugyanis elindult a munka az első teljes létszámú, 86 fős évfolyammal. Az akadémia képzést egykoron a 2001-ben alapított, az olimpiai bajnok Hegedüs Csaba nevével fémjelzett Mr. Tus Birkózó-sportiskola honosította meg, és annak szellemiségét manapság a KIMBÁ-n is igyekeznek megőrizni. Persze korszerűbb környezetben. „Ami tegnap még elég volt, az ma, de legkésőbb holnap már biztosan kevésnek bizonyul, így mindenképpen nyomon kell követnünk a sportág fejlődését. Eközben természetesen azokat az elemeket, amelyeket lehetett, a jelennek is megőriztük” – kezdte az utanpotlassport.hu érdeklődésére a korábbi szövetségi kapitány, Hegedüs. – Ugyanakkor jó néhány különbséget is találunk, hiszen most a serdülőktől egészen az U23-asokig vannak akadémistáink. Vagyis jóval szélesebb a korosztályok spektruma, míg korábban, mondjuk úgy, az én időmben, a gyerekek nagyjából egykorúak voltak. Ez valamelyest megnehezíti a feladatunkat, és nagyobb odafigyelést, több megértést kíván tőlünk, hiszen az eltérő korú fiatalok más-más bánásmódot igényelnek.”

Hegedüs Csaba a Kozma-akadémia növendékeivel Forrás: KIMBA
Hegedüs Csaba a Kozma-akadémia növendékeivel Forrás: KIMBA
A 1972-es, müncheni ötkarikás játékok aranyérmese az élversenyzők képzése mellett a fiatalok nevelését, felnőttéletre történő felkészítését hasonlóan fontosnak tartja. „Szinte minden nap ott vagyok az akadémián a gyerekek között, hetvenhárom évesen is igyekszem tevékenyen kivenni a részemet a munkából, folyamatosan konzultálok az edzőkkel és a tanárokkal, na meg a versenyzők is rendre kikérik a véleményemet – összegezte saját szerepét, majd kitért a központi nevelőműhely legfőbb feladatára. – Mindig akadnak apróságok, amelyeken lehet még csiszolni, de egyelőre megbirkózunk a feladattal, és céltudatosan, a megfelelő ütemben haladunk a kitűzött a célunk felé. Ami nem más, mint hogy világverő birkózókat neveljünk. Ehhez minden adott: tehetséges, szorgalmas növendékeink vannak, akik kiváló körülmények között fejlődhetnek felkészült edzők irányításával. A nemzetközi versenyeredmények és az ügyességi mutatók is azt jelzik: jó úton járunk, a magyar utánpótlás újra fellendülőben van.” A felnőttek között kissé hiányosnak mondható a középkorosztály – vagyis a 25–30 évesek mezőnye –, ám arra minden remény megvan, hogy a mostani utánpótláskorúak közül többen is klasszisokká váljanak. Ilyen például a 21 éves Szőke Alex, aki maga is KIMBA-ösztöndíjasként készül a jövő nagy feladataira. „A mieink a legutóbbi U23-as vébén rendkívül biztató teljesítménnyel rukkoltak ki,  (egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronzérem volt a mérleg – A szerk.), de le a kalappal a juniorok és a kadétok idei világversenyeken nyújtott produkciója előtt is. Stabil lábakon áll a bázisunk; úgy érzem, a fiatalok közül – elsősorban az U23-as mezőnyből – többen odaérhetnek már 2024-re, a párizsi olimpiára is, és nemcsak résztvevőként, hanem akár komoly éremesélyesként. Szőke az aranyra is joggal pályázhat, ha olyan ütemben fejlődik, mint az elmúlt években.” Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.