UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2021-12-03 13:35

Labdarúgás: „Megtisztelő, hogy én lehetek a csapatkapitány” – Németh Dániel

A Zalaegerszeg 18 éves támadója, Németh Dániel kulcsszereplője volt a magyar U19-es labdarúgó-válogatott Eb-selejtezős csoportgyőzelmének. A fiatal – egyelőre – csak epizódszereplője klubja első csapatának, azonban minden erejével azon van, hogy az NB I-ben is alapemberré váljon.

A magyar korosztályos válogatottak közül 2021-ben az egyik legjobban teljesítő csapat egyértelműen az U19-es volt. A Tímár Krisztián vezette együttes teljesítette az őszi célját, az Eb-selejtezős csoportja megnyerésével (a mérleg: két győzelem, egy döntetlen) bejutott a tavaszi elitkörbe, amelyen kivívhatja a kvalifikációt a 2022-es szlovákiai kontinensviadalra. A gárda csapatkapitánya, Németh Dániel szívesen idézi fel az őszi menetelést. „A célunk a továbbjutás megszerzése volt, viszont külön öröm, hogy ez csoportgyőztesként sikerült – így a sorsolást is kedvezőbb helyzetből várjuk – kezdi Németh. – Az, hogy én viselhetem a csapatkapitányi karszalagot, óriási elismerés, megtisztelő feladat. Az U15-ös időszakom óta ott vagyok az összetartásokon, a játék pedig minden meccsen óriási öröm. Az Eb-selejtezők legkedvesebb pillanatát esetemben nem nehéz kiválasztani: a fehéroroszok elleni gólomra voksolok, ami végül győztes találat lett. Már a lövés pillanatában éreztem, hogy jól találom el a labdát, talán az egyik legszebb – és legfontosabb – gólom volt az eddigi karrierem során.”

Németh Dániel (középen labdával), az U19-es válogatott csapatkapitánya Forrás: MLSZ
Németh Dániel (középen labdával), az U19-es válogatott csapatkapitánya Forrás: MLSZ
A fiatal nem állt le a góllövéssel a nemzeti színekben, a novemberi, olaszok elleni két felkészülési meccs második felvonásán is betalált, ráadásul a válogatott is győzni tudott 3–1-re. „Két színvonalas mérkőzést tudtunk velük játszani, magas irammal. Bár az első összecsapáson 1–0-s vereséget szenvedtünk, partnerei voltunk a – korosztályunk élmezőnyéhez tartozó – válogatottnak. A visszavágón már a győzelem is összejött; szerintem ez nagyon jó felkészülés volt a márciusi elitkörre.” Németh 2021 februárjában igazolt a Budapest Honvédtól a Zalaegerszeg csapatához, amelyben tavasszal két NB I-es mérkőzésen lépett pályára. A klub NB III-as második csapatában folyamatosan játszó támadó ezek után a múlt hét végi, Puskás Akadémia elleni találkozón térhetett vissza az élvonalba, amelyen együttese egyenlíteni tudott a pályára lépése után. „Fontos szempont volt az átigazolás során, hogy NB I-es csapattal tudjak készülni. A harmadosztályban kapok több lehetőséget, de rengeteget dolgozom azért, hogy ez megváltozzon, és az élvonalban is halmozzam a perceket – mondja Németh, aki a Puskás elleni összecsapásra is kitér. – Örülök neki, hogy újra bevetettek az első osztályban. Úgy gondolom, mi hárman, akik csereként szálltunk be (Németh mellett Tajti Mátyás és az egyenlítő gól szerzője, Zimonyi Dávid – a szerk.), tudtunk lendíteni a csapat játékán. Sok lehetőségünk volt, még az egyenlítés után is szerezhettünk volna egy újabb gólt, az viszont sajnos bennünk maradt. Jól éreztem magam a pályán, remélem, a közeljövőben minél többször lesz lehetőségem a bizonyításra.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.