UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-12-04 16:49

Kosárlabda: Spanyolországban felkészülési tornán szerepel az U16-os leányválogatott

A Mészárosné Kovács Andrea vezette U16-os leány kosárlabda-válogatott vasárnaptól keddig a spanyolok vendégeként három felkészülési mérkőzést játszik Toledóban. A németek távolmaradása után a hazaiak lesznek az ellenfelek mindhárom találkozón.

December 5. és 7. között a spanyolországi Toledóban szerepel az U16-os magyar leány kosárlabda-válogatott. A mieink kétszer találkoznak a házigazdák U16-os és egy alkalommal az U15-ös csapatával. A wbasket.hu tájékoztatása szerint a torna előtt csütörtökön találkozott a magyar válogatott. Pénteken két edzés szerepelt a programban és szombat hajnalban utazott el a nemzeti csapatunk a helyszínre. A világjárvány előtti években rendszeresen szerepeltek decemberi tornák a programban. Több alkalommal kettő is, a Balkán-kupa, illetve az Olimpiai Reménységek Versenye. Fontos szerepet tölt be a fiatalok életében egy-egy ilyen erőpróba, hiszen sok játékosnak ezek jelentik az első olyan nemzetközi tapasztalatot, amikor hosszú utazás után idegen környezetben kell pályára lépni, megmutatni a tudásukat.

Az U16-os leányválogatott szövetségi edzője, Mészárosné Kovács Andrea Forrás: FIBA.Basketball
Az U16-os leányválogatott szövetségi edzője, Mészárosné Kovács Andrea Forrás: FIBA.Basketball
„Elsősorban ez is a cél”  – erősítette meg a wbasket.hu-nak Mészárosné Kovács Andrea az U16-os leányválogatott szövetségi edzője a tornával kapcsolatban. – Fontosnak tartjuk, hogy ameddig van lehetőségünk utazni, addig próbáljunk meg nemzetközi mérkőzést játszani teljesen más körülmények között, mint a megszokott. Jelen esetben pedig azt is mondhatjuk, hogy nagyon sok hozadékot jelenthet a spanyol válogatottal megmérkőzni” – tette hozzá a szakvezető. Az utolsó pillanatban megváltozott a torna mezőnye, miután Németország lemondta a részvételt. „A napokban vált hivatalossá a döntés, így a spanyol U16-os válogatottal játszunk kétszer és egy alkalommal a házigazdák U15-ös csapatával. Megkérdezték a szervezők, hogy így is vállaljuk-e. Mi azért utazunk, hogy játsszunk, ugyanis nagy szükség van a nemzetközi mérkőzésekre. Jelen helyzetben azt sem tudhatjuk, hogy akár csak egy hónap múlva milyen lesz a helyzet. Örülünk a lehetőségnek, így bár következmények nélkül lemondhattuk volna a tornát, de ahogy mondtam: fontosnak tartjuk, hogy korosztályos legjobbjaink erős ellenfelek elleni mérkőzéseken mutassák meg tudásukat” – fogalmazott az U16-osok szakvezetője. Legutóbb október végén találkozott a csapat, ezt követően szűkítette a keretet a szakmai stáb 12 főre. A péntek délelőtti edzésen azonban Halmágyi Kitti megsérült. „Reméljük, hogy nem komoly, de nem tudott velünk tartani. Spanyolországba tizenegy játékossal utaztunk.” A magyar válogatott vasárnap és hétfőn 18 óra 15 perctől mérkőzik a spanyolok U16-os csapatával, majd kedden az U15-ös együttessel.

Az U16-os leányválogatott utazó kerete: Drahos Leila (Szegedi KE), Fárbás Eliza (DVTK), Gábor Lili (Csata DSE), Igaz Eszter (Vasas Akadémia), Janzsó Alíz (Darazsak Sportakadémia), Kókai Patrícia (Darazsak Sportakadémia), Rátkai Eszter (NKA Pécs), Szakolczi Diána (NKA-Pécs), Toman Dóra (Csata DSE), Toman Réka (Csata DSE) és Tózer Nemes Boglárka (Kecskeméti KA).

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.