UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2021-12-04 11:42

Labdarúgás: remek évet futott az MTK Budapest tehetsége, Vancsa Zalán

A magyar labdarúgás egyik legnagyobb tehetsége, a 17 éves Vancsa Zalán utóbbi egy éve igazán eseménydúsra sikeredett. Az MTK Budapest fiatal támadója az Utánpótlássportnak mesélt az NB I-ről, az ifi BL-ről és a céljairól.

Az MTK Budapest ifjú támadója, Vancsa Zalán mindössze a 17. születésnapját ünnepelte október végén, a 2021-es éve azonban – több tekintetben is – egyedire sikerült a hazai fiatal labdarúgók között. Számos alkalommal megmutatta magát a felnőttek között az NB I-ben, klubja korosztályos csapatában a nemzetközi színtéren is bizonyított, ezek mellett pedig egy nívós, nemzetközi ügynökség érdeklődését is felkeltette, amely szerződést kötött vele. Egy évvel korábban azonban ezekről még csak álmodozott az ifjú támadó.

Vancsa Zalán öt góllal a mezőny egyik legeredményesebb játékosa lett az Ifjúsági Liga bajnoki ágán Fotó: Rácz Ádám/MTK Budapest
Vancsa Zalán öt góllal a mezőny egyik legeredményesebb játékosa lett az Ifjúsági Liga bajnoki ágán Fotó: Rácz Ádám/MTK Budapest
„Az előző évad során az Újpest elleni, idegenbeli meccsen mutatkozhattam be a nagyok között – kezdi Vancsa. – Jó formában játszottam akkoriban az U19-es korosztályban, emiatt szóltak, hogy a bajnokság vége felé készülhetek a felnőttekkel; szerencsére mérkőzésen is megkaptam a lehetőséget. Remek emlék, ez nagy mérföldkő egy játékos karrierjében.” Érdekesség, hogy 2021 őszén a debütálása helyszínén, a Szusza Ferenc Stadionban szerezte meg első felnőttélvonalbeli gólját is, amivel ráadásul a hosszabbítás perceiben eldöntötte a három pont sorsát. „Ez talán még a bemutatkozásnál is édesebb emlék, örökké előttem lesznek azok a pillanatok. Az első NB I-es meccsemhez képest ekkor már sokkal nyugodtabb játékosként szálltam be, nem izgultam, valószínűleg ez is közrejátszott, hogy be tudtam találni. Eksztázis volt, a mai napig felgyorsul a szívverésem, ha rá gondolok.” Az őszi szezon folyamán azonban nemcsak a klubja első és második számú (NB III-as) együtteseiben volt jelenése, hanem az U19-esek között is, akikkel – tavalyi korosztályos bajnokként – hazánkat képviselték az UEFA Ifjúsági Ligában. A fiatal abban a sorozatban sem mutatta a megilletődöttség jeleit, a Sparta Praha (összesített eredmény: 6–4 a magyaroknak) és a Genk (összesített eredmény: 3–1 a belgáknak) elleni, oda-visszavágós párharcok során ötször talált be, ezzel a bajnoki ág harmadik legeredményesebb játékosa lett. „A játékosoknak és a stábnak is hatalmas élmény volt ez a szereplés. Nekem rengeteget jelent az, hogy mindennap a felnőttkerettel készülök, és úgy érzem, ez sokat segített az ifi BL-ben is. Szerintem mind a négy meccsen jól játszott a csapat, mindenki igyekezett a maximumot nyújtani – értékel a fiatal, aki a felnőtt első osztályt és az Ifjúsági Ligát is párhuzamba állítja. – Fizikálisan az NB I előrébb jár, de ez teljesen normális, emellett a rutint tekintve is nagy a különbség. Iramban hasonló a két sorozat, főleg a Genk elleni összecsapásokon éreztem ezt: nagy tempót diktáltak, technikai szempontból kiváló játékosállománnyal rendelkeznek. Közülük sokan NB I-es keretekbe is beférnének, ebben biztos vagyok.” Ezek után felmerül a kérdés: mi a helyzet a magyar válogatottal?
Az ifjú támadó a Genk védőinek dolgát is megnehezítette Fotó: Rácz Ádám/MTK Budapest
Az ifjú támadó a Genk védőinek dolgát is megnehezítette Fotó: Rácz Ádám/MTK Budapest
„Az U17-es nemzeti csapatban 2021 márciusában léptem pályára utoljára, Szerbia ellen. Sokan úgy ítélik meg a környezetemben, hogy mivel ebből a korosztályból gyakorlatilag egyedüliként tudok szerepelni az OTP Bank Ligában, a válogatottak esetében akár magasabb korosztályból is tudnék meghívót kapni, hiszen hétről hétre felnőtt labdarúgók ellen kell teljesítenem. Mivel a klubomnál rendszeresen benne vagyok a bajnoki találkozókra szóló meccskeretben, és ott komolyan számítanak is rám, általában prioritást élvez az, hogy az U18-as keret felkészülései helyett inkább az MTK felnőtt csapatával készüljek. Az majd eldől, hogy idővel szóhoz juthatok-e az idősebbek között a válogatottnál, mindenesetre bármelyik korosztályból óriási megtiszteltetés meghívót kapni, ezért is dolgozom nap mint nap.” Az ifjú támadó nemcsak a pályán ért el sikereket: októberben derült ki, hogy az ICM Stellar nemzetközi ügynökség szerződtette, amely nem kisebb nevekkel dolgozik együtt, mint például Gareth Bale, Eduardo Camavinga (mindkettő Real Madrid) vagy Jack Grealish (Manchester City). „Óriási dolog, hogy felkeltettem az érdeklődésüket, az elején fel sem tudtam fogni igazán, hogy mi történik, milyen játékosokkal működnek együtt. Egy évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy mostanra ennyi mindenről be tudok számolni, abban viszont biztos voltam, hogy ha keményen dolgozok, nagyobb dolgok is történhetnek velem. Az, hogy ezek ilyen gyorsan bekövetkeztek, engem is meglepett. Hirtelen jöttek, de megdolgoztam értük – mondja Vancsa, aki a céljaira is kitér. – Vannak konkrétumok, hosszútávot tekintve azonban annak örülnék, ha a pályafutásom végén visszatekintek, azt tudjam mondani, hogy megérte ennyit dolgozni. Szeretném magam magas, nemzetközi szinten is megméretni; úgy gondolom, bár még az elején vagyok, jó úton járok.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.