UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2021-12-06 16:14

Karate: világkupaverseny volt Szigetszentmiklóson

A koronavírus-járvány közepette, az új, még veszélyesebb variáns megjelenése miatt sokáig kérdéses volt, hogy megtartható-e a karatésok decemberi világkupaversenye, végül a szervezők meg tudták rendezni a sportág ez évi utolsó hazai nemzetközi viadalát.

December első szombatján hét országból háromszáz bátor és felkészült karatés vállalta az indulást az alighanem legaktívabb stíluság, a shito-ryu magyarországi világkupáján, amellyel 2021-től is búcsúztak a japán gyökerű küzdősport elszánt művelői. 2014, 2016 és 2018 után tavaly negyedszer került volna sor nálunk erre a versenyre, ám a pandémia kényszerítő hatására 2020-ról átkerült az idei esztendőre az esemény, amelynek a múlt évi színhely, Monor helyett Szigetszentmiklós adott otthont a mögöttünk hagyott hétvégén.

A legkisebbek is ízelőt adtak „harckészültségükből” Forrás: karate.hu
A legkisebbek is ízelőt adtak „harckészültségükből” Forrás: karate.hu
„Eredendően nyolcszáz karatést vártunk 15-20 országból, de közbeszólt az omikron vírusváltozat, és voltak félelmeink, hogy le kell fújnunk az egészet, végül szigorú biztonsági intézkedések mellett sikerült megrendeznünk a világkupát, még ha a reméltnél jóval kisebb létszámú mezőny jött is össze ezúttal – mondta el honlapunknak Falusi Márton, a hazai szövetség alelnöke, a vk szervező bizottságának vezetője. Megtudtuk tőle, hogy a szervezés korábbi szakaszában sok száz jelentkező volt mindenfelől, például az osztrákok pár hónapja még azt jelezték, legalább százan indulnak a magyarországi viadalon, a szlovákok kétszáz versenyzővel tervezték a részvételt, aztán előbbiek el sem tudtak utazni Magyarországra, és északi szomszédunkból is jóval kevesebben jöttek. „Ázsiából ugyancsak sokakat vártunk, de nem engedték útra kelni például a japánokat, s lemaradtak a vk-ról az időközben gyakorlatilag teljesen lezárt fekete kontinensről a Dél-afrikai Köztársaság karatékái is – mesélte a főszervező, majd azzal folytatta: – Öröm, hogy egyáltalán megrendezhettük, mert még a hét elején is úgy festett, hogy nem tartható meg a verseny.” Amelyen a szűkebb keresztmetszet dacára nemcsak Európa, hanem Ázsia és Amerika is képviseltette magát, miután befutottak karatésok Srí Lankáról és az Egyesült Államokból is. Az indulók palettáján is minden korosztály felfedezhető volt: a felnőttek mellett az utánpótlásból a kadétok, vagyis a 14-15 évesek, továbbá a 16-17 esztendősöket tömörítő junior korosztály, s az U21-esek reprezentánsai is bemutatták eddig szerzett tudásukat formagyakorlatban és küzdelemben egyaránt mindkét nemnél. És el ne feledkezzünk róluk: a 7-13 esztendős gyerekek legjobbjai is tatamira álltak a szigetszentmiklósi sportcsarnokban. A végeredményt tekintve a külföldieknek túl sok babér nem termett, az érmet szerző 25 csapat rangsorában az első helyeket kivétel nélkül magyar alakulatok foglalták el. A legeredményesebbnek a Kakusei egyesület bizonyult kilenc arannyal, három ezüsttel és két bronzzal, megelőzve a Senshi karateklubot (7, 9, 7) és a Shitokai Hungaryt (6, 3, 3). Azért nem minden medál maradt Magyarországon: az amerikai WKA Lakewood három arannyal távozott, az ukrán KFSK 21 érmet nyert (2, 7, 12 megoszlásban), a szlovák Tayo pedig kilenc „nyakbavalónak” (2, 2, 5) örülhetett. További korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.