UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-12-09 09:00

Cselgáncs: Varga Brigitta a hullámvölgyek után idén újra remekelt a világversenyeken

Nagyszerű évet zárt a KSI 19 éves cselgáncsozója, Varga Brigitta, ugyanis a magyar lányok közül egyedüliként a junior Eb-ről és a vb-ről is éremmel térhetett haza; előbbin ezüst-, utóbbin bronzérmet akasztottak a nyakába a 63 kilósok között. A juniorévektől elköszönő tehetség a világversenyek értékelése mellett a felnőttbe való átmenetről is beszélt honlapunknak.

A hazai cselgáncssport egyik legnagyobb ígéreteként tartják számon a KSI 19 éves kiválóságát, Varga Brigittát, ami nem is csoda, hiszen az ifjúsági világbajnoki címmel és EYOF-bronzéremmel a zsebében pár évvel ezelőtt nagy reményekkel lépett át a juniorok közé, ahol viszont nem jöttek úgy a sikerek. Egészen mostanáig: ugyanis a 2021-es évben a korosztályos Európa-bajnokságon ezüst-, míg a világbajnokságon bronzérmet nyert a 63 kilósok mezőnyében. „Úgy érzem, teljes mértékben elégedett lehetek az idei teljesítményemmel, hiszen a világversenyeken megszerzett két érmemmel tényleg minden összejött azokból, amelyekben előzetesen reménykedhettem. Az ezt megelőző két évben sajnos korántsem voltam ilyen eredményes, többször elmaradtam attól az eredménytől, amit elvártam volna magamtól. Juniorként sokszor a válogatók sem alakultak a legjobban – ellentétben azzal ahogyan ifiként viszonylag gördülékenyen vettem az akadályokat. Mindezek után némileg engem is meglepett, hogy ebben az évben szinte minden jól alakult" – nyilatkozta Varga az Utánpótlássportnak.

Varga Brigitta idén Eb-ezüst- és vb-bronzérmet szerzett a juniorok között Forrás: IJF
Varga Brigitta idén Eb-ezüst- és vb-bronzérmet szerzett a juniorok között Forrás: IJF
Ugyanakkor még a nyári junior Európa-kupák idején sem lehetett sejteni, hogy a fiatal csúcsformát hoz ősszel. „Csupán egyetlen bronzérmet sikerült begyűjtenem Szarajevóból az Európa-kupákon – ennek fényében nem tűnt reálisnak, hogy az érmek számát megtudom duplázni az Eb-n és a vb-n, de nagyon örülök, hogy mindkét alkalommal odaértem a dobogóra, és ezúttal végül jól zárultak a dolgok. A hullámvölgyek után idén újra bizonyíthattam. Egyedül azt sajnálom, hogy a budapesti U23-as Eb-n nem indulhattam, mivel az utolsó pillanatban lebetegedtem, emiatt vissza kellett lépnem. Azonban ezzel együtt is pozitív az összkép." A 2021-es esztendőben már a felnőttek között is elindult néhány viadalon, mi több szerepelt a tavaszi Európa-bajnokságon Lisszabonban, majd a budapesti világbajnokságon is tatamira lépett. „Vegyes érzések kavarognak bennem a felnőttbe történő átmenetről, hiszen nincs még túl nagy tapasztalatom, egyelőre nem sok versenyen indultam. Részt vettem már néhány European Openen, eddig egy bronzérem volt a maximum. Valamint a Grand Slamekbe is belekóstoltam már, de annyi biztos, hogy a felnőtt még más szint. Ez lesz a következő évre az egyik nagy célom, hogy minél több versenyen rajthoz álljak, belerázódjak a felnőttmezőnybe, így gyűjthetem majd a fontos tapasztalatokat és remélhetőleg a sikerélményeket egyaránt" – fogalmazott Brigitta.
Varga Brigitta (fehérben) remek akciókat mutatott a junior-világversenyeken Forrás: IJF
Varga Brigitta (fehérben) remek akciókat mutatott a junior-világversenyeken Forrás: IJF
Varga másfél éve váltott súlycsoportot, és az 57 kilóból fellépett a 63 kilósok közé, ám elmondása szerint még nem alkalmazkodott maradéktalanul az új kategóriához. „Mindenképpen erősödnöm kell a közeljövőben, mert a hatvanhárom kilós súlycsoporthoz képest jelenleg csak hatvanegy-hatvankét kiló körül mozgok, ami nyilván kevés. A következő időszakban legalább három-négy kiló izmot fel kell szednem. Mindezt úgy, hogy az ne menjen a gyorsaság és a technika rovására." További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.