UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-12-10 09:02

Vívás: édes teher a kadét párbajtőröző lányokkal dolgozni

A leány kadét párbajtőr-válogatott keretedzője, Partali Csaba elégedetten, büszkén és bizakodva dolgozik a korosztály sokra hivatott versenyzőivel.

Különösen ígéretes korosztály gyűlt össze a leány kadét párbajtőrözők hazai mezőnyében, és erről leginkább a közelmúltbeli eredmények tanúskodnak.

Partali Csaba keretedző hamar összhangot teremtett a lányokkal (balról: Jakobi Júlia, Wimmer Dorina, Gachályi Gréta) Forrás: hunfencing.hu
Partali Csaba keretedző hamar összhangot teremtett a lányokkal (balról: Jakobi Júlia, Wimmer Dorina, Gachályi Gréta) Forrás: hunfencing.hu
Október elején a Gachályi Gréta, Jakobi Júlia, Pátri Maja, Wimmer Dorina négyes nem talált legyőzőre a korosztály európai körversenyének budapesti állomásán, és ugyanitt menetelt a döntőig egyéniben Fábián Kamilla is, akinek végül ezüstérem lett a jutalma. Nem sokkal később a lányok Belgrádban bizonyítottak. A megint csak európai körversenyen az egyéniben nagyszerű napot kifogó Pátri érdemelt ki ezüstöt, míg Gachályi a bravúros harmadik helyig jutott. Mellettük két magyar csapat is a dobogóra állt. A Fábián, Herke Réka, Jakobi, Pátri alkotta egység ezüst-, a Gachályi, Kálmán Zille, Varga Flóra és Wimmer összetételű gárda bronzérmet szerzett. Közben a lányok a hazai kupafordulókon és ob-kon is kitettek magukért. A juniorok országos bajnokságán Pátri bronzérmes lett, a kadétok között pedig Wimmer védett címet a Nagy Blanka Virág elleni fináléban. A bronzérmet itt Pátri és Fábián nyakába akasztották. A fiatalok elsődleges célja, hogy minél jobb helyet foglaljanak el a hazai ranglistán, hiszen az dönt arról, kik utazhatnak a soron következő világeseményekre. Jelen állás szerint a keszthelyi Balaton Vívóklubban Borosné Eitner Kinga szakmai felügyelete mellett fejlődő Pátri Majának megnyugtatónak tűnik az előnye az élen. Mögötte szorosabb a csata: a második Halla Péter és Halla Gergely tanítványa, Fábián Kamilla a Vasasból, a harmadik a békéscsabai Alföld Vívó Akadémia reménysége, a Galli Zsolt edzette Gachályi Gréta, míg negyedik az MTK Budapestben Bakodi Róbert által felkészített Wimmer Dorina.
Pátri Maja kiváló formát mutat az évadban Forrás: hunfencing.hu
Pátri Maja kiváló formát mutat az évadban Forrás: hunfencing.hu
A korosztály legjobbjai keddenként a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban vesznek részt közös tréningen. A válogatott keretedzői tisztségét Partali Csaba tölti be, aki elismeréssel nyilatkozik a lányokról és a velük való munkáról. „Minden év elején ki van jelölve egy nyolcfős keret, ami a szezon közben módosulhat, és a teljesítmények alapján most is hívtunk meg új versenyzőket – mondja a szakember. – A keretedzések célja, hogy a legjobbak egymás ellen vívjanak, illetve azok a fiatalok is ki-ki meccseken fejlődjenek, akiknek a kevesebb létszámmal dolgozó klubjukban nincs erre folyamatos lehetőségük. Elsősorban a hozzáállásra vagyok büszke. A körversenyeken kétféle egyes számú csapattal is remekül szerepeltünk, ráadásul Belgrádban a két együttesünk szinte előre hozott döntőt vívott a négy között. Az eredmények azt bizonyítják, hogy nagyon erős a mai kadétmezőny, ezért is édes teher a keretedzőnek ennyi jó versenyzővel dolgozni. A ranglistahelyekért természetesen nagy harc folyik. Úgy látom, többen is reálisan pályáznak az első négy hely valamelyikére, ami azért fontos a lányoknak, mert az Eb-n négy, a világbajnokságon pedig három fő indulhat. A személyekről a helyek döntenek. Plusz a negyedik helyezett abban is reménykedhet, hogy ha az Európa-bajnokságon döntőbe kerül, akkor még válogatópontot kap a vébére, tehát oda is kijuthat.” Partali szerint a lányokon egytől egyig érezhető a motiváltság, a nemzetközi szereplés pedig úgy sikerült megsüvegelendőre, hogy a járványhelyzet miatti hosszabb kihagyás után nagy izgalom előzte meg a viadalokat. A visszajelzés tehát biztató, a kerettagok pedig sokra hivatottak.
Fábián Kamilla magát is meglepve remekel az idén Forrás: hunfencing.hu
Fábián Kamilla magát is meglepve remekel az idén Forrás: hunfencing.hu
„Alázatosak, szorgalmasak és fegyelmezettek – folytatja az edző. – Korábban még nem ültem velük csapatversenyen, így pozitív meglepetés volt, ahogyan hamar felvettük egymás ritmusát és egyből könnyen szót értettünk. A napok végére remek együttesek kovácsolódtak össze, melyekben mindenki igyekezett a közös célért hajtani. Az egyéni érdekeket a háttérbe szorították a lányok, ezzel felismerve a legfőbb titkát a csapat eredményességének.” A fiatalok most már csak abban bíznak, hogy jövőre ott lehetnek a világversenyeken. A pandémia miatt az előző évadban a kadét és junior Eb-t nem rendezték meg, az egyiptomi világbajnokságon pedig a járványhelyzet kockázataira hivatkozva nem indított csapatot a magyar szövetség. Az eddigi tapasztalatok alapján nem csak kirándulni érkezne a válogatott a világeseményre. „A körversenyeken jelenlévő nemzetek többségénél jobbak vagyunk, és mindenkivel felvesszük a versenyt – összegez Partali. – De nem láttuk még például a franciákat, és abban sem vagyunk biztosak, hogy az olaszok első számú csapatával találkoztunk. Ezzel együtt minden okunk megvan az önbizalomra, és bátran mehetünk világversenyre az éremért.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.