UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-12-19 19:58

Vívás: Muhari és Szemes bajnoki címe mellett is remekeltek a fiatalok a felnőtt ob-n

A párbajtőröző Muhari Eszter és a tőröző Szemes Gergő felnőttbajnoki címe mellett heten egyéni érmet, nyolcan csapataranyat szereztek az utánpótlás jeles képviselői közül az ob-n.

Remekül szerepeltek az utánpótláskorú vívók a Ludovika Arénában rendezett országos bajnokságon. A legnagyobb elismerés a szombaton egyéni bajnoki címet szerző párbajtőröző Muhari Esztert és a tőröző Szemes Gergőt illeti. 

Muhari Eszter öröme Forrás: hunfencing.hu
Muhari Eszter öröme Forrás: hunfencing.hu
A hazai szövetség beszámolója szerint a 19 éves Muhari – aki már a harmadik felnőttbajnoki aranyát szerezte –, a Nagy Kinga elleni döntő hajrájában 7:9-ről egyenlített, majd a hosszabbításban a győzelmet is megszerezte.  „Talán az újdonság varázsa miatt a legemlékezetesebb egyelőre az első felnőtt aranyam, viszont ezt a mostanit nagyon nagy csatában sikerült megnyernem, úgyhogy rendkívül örülök neki. Igazából különösebb taktikám nem volt Kinga ellen, kicsit üresnek éreztem a fejem, de a végén sikerült összeszednem magam, ami mindenképpen pozitívum” – idézi a Budapesti Honvédban László István által edzett győztest a hunfencing.hu  A 18 éves Szemes magabiztos győzelmekkel nyerte meg az első felnőtt magyar bajnoki címét. Szabó István FTC-s tanítványa a legnagyobb riválisát, a címvédő Dósa Dánielt az elődöntőben gyűrte le, a fináléban Frűhauf Benjámin ellen már látszólag könnyebb dolga volt.  
Szemes Gergő a dobogó tetején Forrás: hunfencing.hu
Szemes Gergő a dobogó tetején Forrás: hunfencing.hu
 „Úgy érzem, nagyon jól ment a vívás, élveztem az egész napot. Másodszor tudtam tizenöt tusos asszóban legyőzni Dósa Danit, aminek különösen örülök. A felnőtt nemzetközi mezőnyben is ki szeretném próbálni magam, de erre a szezonra a fő célom a minél jobb szereplés a junior-világversenyeken” – mondta Szemes a viadal után.  Az utánpótláskorúak közül még Battai Sugár Katinka vívott döntőt a női kardmezőnyben, és bár elveszítette az aranycsatát Katona Renátával szemben, az ezüstéremhez is bravúros menetelés vezetett.  A bronzérem ugyanúgy megsüvegelendő a felnőttek között. Az egyéni harmadik hellyel hat korosztályos vívó dicsekedhet el. A tőrözök között Kollár Anna 14 évesen (!) jutott az elődöntőig, a párbajtőrözők viadalán Kulcsár Viktor, Balogh Bella és a 15 esztendős Gachályi Gréta szerzett bronzot, míg a kardozók megméretésén Vigh Benedek és Szűcs Luca állhatott a dobogó legalsó fokára.  A vasárnapi csapatversenyek során is gazdagodtak bajnoki címmel az utánpótláskorúak. A nap legszorosabb döntőjében a Vasas női kardcsapata egyetlen tussal nyert a BVSC ellen, az „aranynégyesben” Beviz Dorottya és Missurai Pálma képviselte a juniorokat. Férfi párbajtőrben Keszthelyi Zsombor nyert a Honvéd együttesének tagjaként, míg a nap két legnagyobb meglepetésében volt része az MTK Budapest női párbajtőrcsapatával első Miskó Dorinának és az egyaránt még kadétkorú Nébald Franciskának, valamint Wimmer Dorinának, továbbá az FTC női tőrcsapatával bajnok Zsoldosi Emíliának és Tölgyesi Zsófiának. 

ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, BUDAPEST, LUDOVIKA ARÉNA Egyéni verseny. Kard. Férfiak Döntő: Szilágyi–Iliász 15:11. Országos bajnok: Szilágyi Áron (Vasas SC, edző: Decsi András), 2. Iliász Nikolász (Újpesti TE), 3. Péch Miklós (MTK) és Vigh Benedek (Vasas SC) Nők. Döntő: Katona–Battai 15:14. Ob: Katona Renáta (Vasas SC, e: Boros György), 2. Battai Sugár Katinka (Interfencing DSC), 3. Pusztai Liza (BVSC-Zugló) és Szűcs Luca (BVSC-Zugló). Párbajtőr. Férfiak. Döntő: Koch–Nagy D. 9:8. Ob: Koch Máté (Vasas SC, e: Halla Péter), 2. Nagy Dávid (Vasas SC), 3. 3. Bányai Zsombor (Vasas SC) és Kulcsár Viktor (Vasas SC). Nők. Döntő: Muhari–Nagy K. 10:9. Ob: Muhari Eszter (BHSE, e: László István), 2. Nagy Kinga (DVE), 3. Balogh Bella (Vasas SC) és Gachályi Gréta (AVA). Tőr. Férfiak. Döntő: Szemes–Frűhauf 15:8. Ob: Szemes Gergő (FTC, e: Szabó István), 2. Frűhauf Benjámin (Törekvés SE), 3. Dósa Dániel (Törekvés SE) és Mendrey Tamás (Újpesti TE). Nők. Döntő: Kondricz–Mohamed 15:13. Ob: Kondricz Kata (BHSE, e: Marco Goncalves), 2. Mohamed Aida (Újpesti TE), 3. Pásztor Flóra (Törekvés SE) és Kollár Anna (Törekvés SE)  Csapatverseny. Kard. Férfiak. Döntő: MTK–Vasas SC 45:34. Országos bajnok: MTK (Péch Miklós, Puy Sebestyén, Szatmári András), 2. Vasas SC (Galgóczy, Nagy P., Rabb, Szilágyi), 3. MATE-GEAC (Gémesi B., Gémesi Cs., Gémesi H., Lendvai). Nők. Döntő: Vasas–BVSC-Zugló 45:44. Ob: Vasas SC (Beviz Dorottya, Katona Renáta, Missurai Pálma, Záhonyi Petra), 2. BVSC-Zugló (Buitenhuis, Gömöri, Pusztai, Szűcs), 3. Vasas SC 2 (Báthory, Domonkos, Soós, Spiesz). Párbajtőr. Férfiak. Döntő: BHSE–Vasas SC 38:36. Ob: BHSE (Berta Dániel, Keszthelyi Zsombor, Rédli András, Siklósi Gergely), 2. Vasas SC (Bakos, Bányai, Koch, Nagy D.), 3. Vasas SC 2 (Buta, Fenyvesi, Hamilton-Meike, Kulcsár). Nők. Döntő: MTK Budapest–OMS-Tata 45:38. Ob: MTK Budapest (Miskó Dorina, Nébald Franciska, Simon Sarolta, Wimmer Dorina), 2. OMS-Tata (Büki, Gnám, Héder, Kun), 3. AVA (Dékány, Gachályi, Kovács E., Szabó R.). Tőr. Férfiak. Döntő: Törekvés SE–FTC 45:43. Ob: Törekvés SE (Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Korom Erik, Nedeljkovic Mateja), 2. FTC (Horváth K., Horváth S., Skorka, Szemes), 3. ZVE (Files, Simon, Vizler, Wolf). Nők. Döntő: FTC–BHSE 45:41. Ob: FTC (Jeszenszky Szilvia, Tölgyesi Zsófia Réka, Zsoldos Emília, Zsoldosi Karolina), 2. BHSE (Horváth L., Kondricz, Kovács R.), 3. Törekvés SE (Hajas, Kollár, Nekifor, Pásztor)

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon