UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2021-12-24 11:54

Úszás: váltókban az erő – sikeresen tért vissza a nemzetközi vérkeringésbe a magyar csapat

Az idén ismét rendeztek korosztályos nemzetközi úszóversenyeket, igaz, a junior-vb elmaradt, de a római utánpótlás Európa-bajnokság eredményei valószínűleg sokakat kárpótoltak.

Sok más sportághoz hasonlóan, úszásban is az egyik az egyik legfontosabb előrelépés 2020-hoz képest, hogy megrendezték a korosztályos világversenyeket. Vagy legalábbis azoknak egy részét. Az augusztusra tervezett kazanyi junior-világbajnokság sajnos a koronavírus-járvány áldozatául esett, a római junior Eb-t azonban buborékrendszerben, szigorú szabályok mellett megtartották. A korábbi kontinensviadalokhoz hasonlóan a római Foro Italico-uszodában is népes magyar csapat állt rajthoz, a talán legnagyobb hiányzó, Kós Hubert nélkül pedig a lányoknak lehettek előzetesen vérmesebb reményei.

Pádár Nikolett nyerte az egyetlen egyéni aranyérmet a római junior Eb-n Forrás: MÚSZ
Pádár Nikolett nyerte az egyetlen egyéni aranyérmet a római junior Eb-n Forrás: MÚSZ
A várakozásokat az eredmények igazolták, azzal a bónusszal, hogy az érmek száma talán túlszárnyalta az elvárásokat. Az egyetlen egyéni arany a Szegedi Úszó Egylet még serdülőkorú sportolójának, Pádár Nikolettnek köszönhető, aki 200 m gyorson külföldi riválisai mellett az akkor az olimpiai felkészülés hajrájában lévő Veres Laurát is legyőzte. Majd az egyértelmű esélyes 4x200 m-es gyorsváltó tagjaként Veressel, Fábián Bettinával és Nyirádi Rékával ismét a dobogó tetejére állhatott. A két ezüstöt gyorsúszóink szállították: az inkább nyílt vízi úszónak mondható (bár a római produkció után lehet, nem szerencsés ez a kijelentés) Betlehem Dávid 1500-on emberi ésszel felfoghatatlan – ilyen hosszú távon aztán pláne elenyésző – hat századmásodperces különbséggel maradt le az Európa-bajnoki címről. A váltóból már jól ismert Fábián Bettina pedig 400 m gyorson alakított nagyot, és lett második. Bronzéremből pedig három is volt: Ugrai Panna 200 vegyese mellett, 4x100 mix és leány gyorsváltó ideje is a harmadik helyet ért a roppant erős mezőnyben. Összességében elmondható, nagyszerű évet zártak fiatal úszóink, ez mind a korosztályos, mind pedig a felnőtt-világversenyek kapcsán elmondható. Külön örömteli, hogy nem csupán egy-két húzóember, hanem számos versenyzőnk ért el kiemelkedő eredményt. Az év főversenyén, a római Európa-bajnokságon pedig sikerült túlszárnyalni a 2019-es kazanyi produkciót. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.