UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2022-01-04 13:04

Az Év női sportolója-szavazás: Vas Kata Blanka nem várta magát a legjobb három közé

Az olimpiai negyedik helyezett 20 éves kerékpáros, Vas Kata Blanka nem számított rá, hogy az Év női sportolója-szavazáson a legjobb három között várhatja a díjátadó gálát.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége december végén hirdette ki az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála 2021 díjainak kategóriánkénti három legjobbját. Az Év női sportolója kategóriája az 1958-as kezdetektől jelen van a gálán.

Vas Kata Blanka nem várta magát a legjobb három közé Forrás: Hamvas Bálint/cyclephotos
Vas Kata Blanka nem várta magát a legjobb három közé Forrás: Hamvas Bálint/cyclephotos
A mostani hármas mezőnyben ezúttal két kajakos, az olimpiai ezüstérmes, négyesben olimpiai bajnok, párosban világbajnok Csipes Tamara, valamint az egyéniben olimpiai negyedik, négyesben olimpiai bajnok, párosban olimpiai harmadik és világbajnok Kozák Danuta kapott helyet, mellettük az utánpótláskorúként sikert sikerre halmozó, hegyikerékpárban olimpiai negyedik 20 éves Vas Kata Blanka a várományos. A győztest január 6-án, az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála 2021 élő műsorában hirdetik ki. Vas Kata Blanka a Nemzeti Sportnak nyilatkozott a jelöléséről. „Nagyon meglepődtem és hihetetlenül örülök, egyáltalán nem számítottam rá, hogy a legjobb háromba kerülhetek, úgy éreztem, nincsenek még olyan eredményeim, nem tettem le annyit az asztalra, hogy dobogós lehessek az Év sportolója gálán, szóval váratlanul ért – mondta a fiatal bringás. – Azért eshetett talán rám a választás, mert nagyon fiatalon már fel tudom venni a versenyt a sportág legjobbjaival, és több szakágban is ott vagyok az élmezőnyben, megvan a lehetősége, hogy fejlődjek. Remélem, sokaknak kedvet csinálok a kerékpározáshoz. Valter Attilával megmutattuk, ki lehet törni ebben a sportágban is Magyarországról.” Vas valóban igen díszes társaságban találta a nevét, 2021-es eredményeit elnézve azonban nem lenne túl nagy meglepetés az elismerése. A három szakágban is jeleskedő kiválóság a terepkerékpáros sikereivel indította 2021-et. Kezdésnek megnyerte az U23-asok összetett világkupa-versenyét, ezzel együtt a felnőttek között az előkelő ötödik helyen zárt, majd az U23-as világbajnokságon, Ostende-ben remek formát mutatva szerzett bronzérmet. Korábbi remek eredményei jutalmaként is csapott le rá az SD Worx csapata, és júniustól a belga Doltcini-Van Eyck Sport-Proximust hátrahagyva már a holland sztáralakulatban tekert tovább.  Július végén a tokiói olimpia hegyikerékpáros versenyében mutatott teljesítményével ország- és világszerte megismertette magát. Az ötkarikás játékokon elképesztő küzdeni tudásról téve tanúbizonyságot a negyedik helyen ért célba a dobogót elfoglaló svájci trió mögött, sikerét joggal illették a szenzációs jelzővel. Ezt követően országúton második lett a trentói U23-as kontinensviadalon és negyedik a flandriai felnőtt-világbajnokságon. Novemberben pedig a hollandiai Wijsterben tartott terepkerékpáros felnőtt Európa-bajnokságon megint dobogóra állt – annak a második fokára.  További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon