UtánpótlásSport
2024. április 15.
  • instagram
Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Karate

2022-01-13 19:16

Karate: Ilankovic Aleksandra az idén eltüntetné a hajszálakat

Az MTK Budapest 19 éves junior Európa-bajnok karatékája, Ilankovic Aleksandra a felnőttek között is értékes tapasztalatokat gyűjtött az elmúlt évben, és az idén újra nagyot alakítana a világversenyeken.

A 2019-ben junior Európa-bajnoki címet szerző karatéka, Ilankovic Aleksandra újabb eseménydús és értékes éven van túl. Az MTK Budapest 19 éves kiválósága 2021-ben az ötkarikás kvótához is nagyon közel került, ám végül ötödik helyen végzett a párizsi olimpiai kvalifikációs viadalon.

Ilankovic Aleksandra az idén eltüntetné a hajszálakat Forrás: karate.hu
Ilankovic Aleksandra az idén eltüntetné a hajszálakat Forrás: karate.hu
Fischer Mihály 61 kilóban küzdő tanítványa emellett járt a felnőttek között Eb-n Porecben, világbajnokságon Dubajban, és részt vett a korosztálya, az U21-esek kontinensviadalán is Tamperében. Bár ezeken a megméretéseken a kiugró eredmény elmaradt, igazi sikerélményt jelentett számára a Budapest Open megnyerése a felnőtt- és az U21-esben mezőnyben és a Polish Openen kiérdemelt arany- és bronzérem (előbbi az U21-esek, utóbbi a felnőttek között). „Különösen fontos éven vagyok túl, amely már részben a felnőttkorosztályba való átmenetről szólt – mondta Aleksandra az mtk.hu-nak. – A felnőttek között teljesen más világba csöppentem, de örülök, hogy így helyt tudtam állni, és olyan ellenfelekkel küzdhettem, akik a közvetlen világelithez tartoznak. Igazából csak is a kézzelfogható eredmény hiányzott az évből. Több alkalommal, például Párizsban, a moszkvai Premier League-en, vagy a dubaji vébén is csak egy hajszálon múlott a továbbjutásom. A vébé második körében is vezettem, aztán az utolsó másodpercben hibázva veszítettem el a mérkőzést. De fiatalként az ilyen dolgoknak meg kell történniük, hogy tanulhassak belőlük és legközelebb már ne forduljanak elő. Azt vettem észre, hogy a felnőttek pont csak annyival járnak előttem, amennyivel idősebbek. A múlt évben rengeteg értékes tapasztalatot gyűjtöttem, és ezekből építkezhetek. Bízom benne, hogy a munkának meglesz az eredménye, és azért dolgozom, hogy azok a kis hajszálak eltűnjenek.” Aleksandra az idén három fő versenyre készülhet a Premier League-állomások mellett, melyeken a felnőtt-világranglista legjobb 32-ben elfoglalt helye alapján lehet ott. Ha kvalifikál, májusban felnőtt, egy hónappal később U21-es Eb vár rá, majd a korosztálya vb-jét a tervek szerint október végén rendezik. Mindegyikkel kapcsolatban bizakodó. „Tudom, hogy mit szeretnék elérni, és igazából a felnőttmezőnyben tavaly sem ért meglepetés, hiszen olyan társakkal edzhetek együtt, mint Hársi vagy Bazsó (az olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor és az U21-es Európa-bajnok Baranyi Zsófia – a szerk.). Természetesen a korosztályos világversenyeken az idén is az éremszerzés a cél. Sokan megkérdezik, hogy mi tartja bennem a motivációt, egy tavalyihoz hasonló évben, amikor nem jön a kézzel fogható eredmény. Hát az, hogy már tudom milyen Európa-bajnoknak lenni, és azt az érzést meg akarom keresni, szerezni újra.” További korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.