UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2022-01-14 11:52

Sakk: Gaál Zsóka meg sem állna a női világbajnoki címig

Az idén a moszkvai sakkolimpián is bizonyítana a világ legfiatalabb női nemzetközi mestere, a 14 éves Gaál Zsóka, aki december végén korosztályos rapid vb-címet szerzett.

Bemutatkozott a női válogatottban, debütált a felnőtt csapat Európa-bajnokságon, a világ legfiatalabb női nemzetközi mestere lett és korosztálya világranglistájának élén zárt. A 14 éves ajkai sakkozó, Gaál Zsóka tavalyi éve már ezzel a sikerlistával is teljesnek tűnik, az ígéret mégis decemberre hagyta a legnagyobb dobását – vagy inkább lépését –, és U14-es rapid világbajnoki címet szerzett. Az online lebonyolított torna szuperdöntőjébe hat játékos került, a magyar lány a korosztálya nyár végi világkupájának megnyerésével kvalifikált a legjobbak közé. A vb-döntőben a reménységek oda-visszavágós partikat játszottak egymással, végül a korábban már háromszor ezüstérmes Zsóka lett a bajnok. 

Gaál Zsóka csak állomásként tekint az U14-es rapid világbajnoki címre Forrás: Magyar Sakkszövetség
Gaál Zsóka csak állomásként tekint az U14-es rapid világbajnoki címre Forrás: Magyar Sakkszövetség
„Szerencsére fejben és fizikailag is jobban bírtam a döntőt az ellenfeleimnél, így végre megtört a jég, és a három ezüst után korosztályos világbajnok lettem – mondja Zsóka. – A decemberi versenynaptáram zsúfoltan alakult, így a hónap végén már elég fáradtnak éreztem magamat. Például, amikor a vébédöntőben a perui ellenfelemmel játszottam, aznap csapatbajnoki mérkőzésem volt a Sentimento Ajka BSK színeiben. A partim délután fél háromkor ért véget, hazasiettem, ebédeltem, és négy órakor kezdődött a világbajnoki mérkőzés a perui lánnyal. Másfél-félre nyert is ellenem, így ezután a második helyről kellett visszakapaszkodnom a következő három napban. Összességében nagyszerű évet zártam, hiányérzetem csak abból fakad, hogy a hazai női bajnokságon előrébb szerettem volna végezni a negyedik helynél.”  A járványhelyzet miatt Zsóka is az online tér és az élő partik között „ingázott” 2021-ben. Májusban még hibrid formában (az egy országbeli sakkozók mindenféle biztonsági előírásnak eleget téve, közös helyiségben játszanak online) nyert ezüstérmet a női nemzeti együttessel a Mitropa-kupán, szeptemberben már rendes partikat vívott a szlovéniai felnőtt csapat Eb-n.  „A hibrid versenyek érdekesek, de egészen mások – folytatja a tinédzser. – Ilyenkor számítógépen játszom az ellenfelemmel, a mérkőzéseket kamerákkal és versenybíróval ellenőrzik, de lehetőségem van sakktáblán is megtenni a lépéseket. A tábla melletti, szemtől szembeni játékot sokkal jobban szeretem. Az egyben pszichés hadviselés is. Látjuk egymás reakcióit, rezdüléseit. Egy-egy lépés után sokat elárulhatnak a gesztusok. Az Eb-n profibb ellenfelekkel játszhattam, mint a korcsoportos versenyeken. Megfigyelhettem olyan sakkozókat parti közben, akiket eddig csak a szakkönyvekből vagy a cikkekből ismertem. Igyekeztem Magyarországot a legjobb tudásom szerint képviselni.”  Zsóka az idén újabb nagy terveket valósítana meg, és az sem feltétlenül zavarja, hogy már a korábbi években is igen magasra tette a lécet.  „Nagyon örülök, hogy ígéretnek tartanak. Azért dolgozom keményen minden nap, hogy ne csak az maradjak, hanem a felnőttmezőnyben is a legjobbak közé tartozzak. A főedzőm, Papp Gábor nagymester vezetésével nagyszerű csapat áll mögöttem. Azt, hogy folyamatosan várják tőlem a jó eredményt, csak egészséges keretek között érzem tehernek. Versenyen ez nem jut eszembe, egyszerűen élvezem, hogy sakkozhatok. Az idén a terveim szerint minél több nagymesterversenyen erősödnék, és nagyon szeretnék a válogatott tagja lenni a moszkvai sakkolimpián. A fő motivációmat pedig a felnőtt női világbajnoki cím jelenti. Ezzel kelek és fekszem minden nap.”  További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.