UtánpótlásSport
2023. szeptember 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2022-01-15 13:35

Torna: négy ígéretes lány is elbúcsúzott 2021-ben az utánpótlásévektől, idővel a felnőttben is sokra vihetik

A lányok közül Balázs Kira, Makai Lilla, Mayer Gréta és Peresztegi Nóra személyében az elmúlt év végén négy tehetséges tornász is elköszönt az ifjúsági korosztálytól, és januártól már a felnőttválogatottba kerülésért küzdhetnek. A női szakág szövetségi kapitánya, Draskóczy Imre szerint szép jövő előtt állhatnak a reménységek.

Bár 2021-ben világversenyt nem rendeztek az utánpótláskorú szertornázóknak, a magyar fiatalok a hazai és a nemzetközi porondon is eredményes évet tudhatnak mögött.

Mayer Gréta a felnőttben is sokra lehet hivatott Fotó: Freschli József / MATSZ
Mayer Gréta a felnőttben is sokra lehet hivatott Fotó: Freschli József / MATSZ
Az ifjúsági leány versenyzőkre ez különösképpen igaz: Peresztegi Nóra (Postás SE) csapatban, egyéni összetettben és a gerenda döntőben is aranyérmet szerzett az esztendő legrangosabb külföldi eseményén, a brnói Olimpiai Reménységek Versenyén. A tavaly egyéni összetettben ifjúsági magyar bajnok Makai Lilla (Dunaújvárosi KSE) felemáskorláton nem talált legyőzőre Csehországban, illetve a magyar csapat sikerében is szerepet vállalt. Mayer Gréta (DKSE) – a csapat mellett – a talajon állhatott a dobogó tetejére az ORV-n. Majd az év utolsó viadalán, a győri Mesterfokú bajnokságon megnyerte a gerendadöntőt a felnőttek között. Míg Balázs Kira (KSI) ugrásban és talajon ezüstérmes lett Brnóban, valamint az előbbiben májusban ifi országos bajnoki címet szerzett. Valamennyien 2006-os születésűek, így december végén hivatalosan is elköszöntek az utánpótlásévektől, és idéntől átlépnek a felnőttmezőnybe. „Azt remélem, hogy idővel majd mind a négyen a felnőttválogatott stabil tagjává válnak. Ehhez az alaptudásuk és a képességeik megvannak, de nyilván a felnőttszint nagyon más, mint az utánpótlás. Sokat kell még fejlődniük, főleg anyagerőben kell javulniuk" – nyilatkozta a női válogatott szövetségi kapitánya, Draskóczy Imre. És vajon hogyan tudják kiharcolni a fiatalok a nemzeti csapatba kerülést? „Ahhoz, hogy valaki bekerüljön a felnőttválogatottba, ötvenpontos egyéni összetett eredményt kell teljesítenie egy hazai és egy nemzetközi versenyen is. Mayer Gréta korábban már többször abszolválta ezt, emellett a gerendán és a talajon is rendkívül erős, ezért úgy vélem, előbb-utóbb ezen a két szeren is jó esélye van a csapatbe kerülésre. Továbbá Peresztegi Nóra az ORV-n és Makai Lilla az ifi ob-n is közel állt már az ötvenes összetett pontszámhoz, bennük szintén nagy potenciál rejlik hosszú távon – fogalmazott a szakvezető. – Összességében kifejezetten örvendetes, hogy az elmúlt évek után, amikor általában maximum egy-két fiatal lépett fel a felnőttbe, ezúttal négy ilyen reményteli tornásszal büszkélkedhetünk." További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.