UtánpótlásSport December 8-án Egy nap az utánpótlásért címmel konferenciát rendez az Utanpotlassport.hu szerkesztősége a fiatalok sportjának aktuális kérdéseiről
2022. december 2.
  • instagram
Egy nap az utánpótlásért – konferencia
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2022-01-17 14:55

Téli olimpia: kvótát szerzett a 17 éves snowboardos, Kozuback Kamilla

Hétfőn hivatalossá vált, hogy elindulhat a február 4-én kezdődő pekingi téli olimpián a 17 éves snowboardos, Kozuback Kamilla, aki a világranglistán elért pontjai alapján jutott ötkarikás kvótához.

A Magyar Snowboard Szövetség hétfőn jelentette be, hogy a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) megerősítette a 17 éves Kozuback Kamilla pekingi részvételi jogát – írja az MTI. A még utánpótláskorúnak számító Kozuback a félcső versenyszámban indulhat majd a téli játékokon, és ő az első magyar snowboardos, aki kijutott az olimpiára. A hazai sportági szövetség emlékeztetett rá, hogy Kamilla csak tavaly decemberben kezdhette meg a kvalifikációs versenyeket, de a rendelkezésére álló rövid idő alatt is össze tudta gyűjteni az ötkarikás részvételhez szükséges világranglista pontokat. Kozuback Magyarország 12. kvótáját szerezte meg a pekingi játékokra.

Kozuback Kamilla (17) rajthoz állhat a pekingi téli olimpián Forrás: Magyar Snowboard Szövetség
Kozuback Kamilla (17) rajthoz állhat a pekingi téli olimpián Forrás: Magyar Snowboard Szövetség
A férfiaknál magyar részről Fricz Botondnak (20) lett volna esélye a pekingi szereplésre, ő azonban sérülése és koronavírus-fertőzése miatt nem tudta megszerezni a szükséges pontokat. Kozuback Kamilla Calgaryban született, édesanyja magyar, édesapja kanadai. A sportoló gyermekkora óta snowboardozik, s amint azt a magyar szövetség közölte, a nyarakat Magyarországon, a nagyszüleinél töltötte, később ő maga kérte, hogy magyar színekben kezdhesse meg felnőtt sportpályafutását. Kozuback elmondta, a koronavírus-járvány miatt immár két éve nem tudta meglátogatni Magyarországon élő idős nagymamáját és rokonait. "Arra gondoltam, ha magyar színekben versenyeznék, az egy gesztus lenne feléjük, amivel kifejezem a szeretetemet" – mondta a sportoló. Kozuback Kamilla fő versenyszámai a slopestlye és a big air, ugyanakkor ő az egyetlen magyar snowboardos, aki félcsőben is versenyez. A tavaly decemberben rendezett calgary-i világkupán a zsűri neki ítélte a kvalifikáció legszebb korláttrükkjének járó elismerést – írta a Magyar Snowboard Szövetség. „Alapvetően a félcső elkülönül a másik kettőtől, de nálam már a kezdetektől úgy alakult, hogy mind a háromban kipróbáltam magam. A big air és a slopestyle a kedvenceim, de félcsőben versenyezni is jó érzés, igazi szórakozás" – idézte a hazai szövetség közleménye Kozubackot, aki részt vett a 2020-as ifjúsági téli olimpián. A magyar sportolók közül hét – öt férfi és két nő – rövidpályás gyorskorcsolyázó, egy műkorcsolyázó páros, valamint egy-egy férfi és női sífutó szerzett a snowboardos induló előtt olimpiai kvótát. (Forrás: MTI; kiemelt kép forrása: Magyar Snowboard Szövetség) További korosztályos hírek SNOWBOARDBAN a sportági aloldalunkon.