UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-01-21 12:32

Birkózás: Szőke Alexet megműtötték, kérdéses a szereplése a budapesti felnőtt Eb-n

Nemrégiben műteni kellett a 21 éves kötöttfogású birkózó, Szőke Alex (97 kg) vállát, emiatt egyelőre bizonytalan, hogy a felnőttvilágbajnoki ezüstérmes, olimpiai ötödik helyezett sportoló szőnyegre léphet-e a március végén, Budapesten kezdődő felnőtt Európa-bajnokságon.

Az ESMTK kötöttfogású birkózójának, Szőke Alexnek még 2020 nyarán, az egyik edzésen lefogták a fejét, s ebből a szituációból „vasgyárival” akarták megforgatni. Persze ő ezt nem engedte, védekezni próbált, ám ez nem sült el túl jól: megsérült a kulcscsontja – írja honlapján a Magyar Birkózó Szövetség.

Kérdéses Szőke Alex szereplése a hazai rendezésű felnőtt Eb-n Fotó: Martin Gábor / MBSZ
Kérdéses Szőke Alex szereplése a hazai rendezésű felnőtt Eb-n Fotó: Martin Gábor / MBSZ
„Akkor még felépültem, de ezután könnyebben szenvedtem el apróbb sérüléseket. Aztán két és fél hónappal ezelőtt, november elején – szintén edzésen – ráestem a vállamra. Azt hittem, néhány nap alatt rendbejön, emiatt tovább edzettem vele, de nagyon fájt, főleg a tréningek után. A vizsgálatok után kiderült, hogy orvosi beavatkozásra van szükség, hogy rendbe jöjjön: »ki kellett pucolni« az ízületeket, és »csiszolni« kellett a kulcscsontomból” – magyarázza az MBSZ-nek adott interjújában a 21 éves Szőke Alex. Persze azt is tudta, hogy a beavatkozás esetén milyen hosszú kényszerpihenőre szorul, s látta, hogy veszélybe kerülhet a részvétele a március 28. és április 3. között, Budapesten esedékes felnőtt Európa-bajnokságon. Így igazán nehéz döntést kellett meghoznia a családja és az edzői segítségével. „Rengeteget tanakodtunk. Semmi kétség, nagyon fontos a hazai rendezésű Eb, de 2023-ban már olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendeznek, nem akartuk veszélybe sodorni a felkészülésemet. Tudtuk, ha tovább edzek, ennél sokkal súlyosabb sérülés is kialakulhatott volna. Karácsony előtt, december 22-én megtörtént a beavatkozás. A rehabilitációs időszakom zajlik, és ha nem is száz százalékban, de használhatom már a kezemet – tehát mondjuk egy karton vizet még nem cipelhetek. Ha minden jól megy, február közepén ismét edzésbe állhatok, és ha igazán ütőképes formába tudok lendülni, elindulok az Európa-bajnokságon. Erre jelenleg ötven százalék esélyt látok.”
Szőke Alex februárban kezdheti el az edzéseket Fotó: Martin Gábor / MBSZ / UWW
Szőke Alex februárban kezdheti el az edzéseket Fotó: Martin Gábor / MBSZ / UWW
Alex nem tagadja, nagyon szeretne hazai közönség előtt versenyezni, dobogóra állni. Elmondta, sosem felejti el azt a pillanatot, amikor Bácsi Péter 2018-ban, a Papp László Budapest Sportarénában rendezett világbajnokságon a dobogó legfelső fokára állt a kötöttfogású 82 kilogrammosok között. A birkózóválogatott keretorvosa, Dr. Bakanek György szerint a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia ösztöndíjasának jól halad a felépülése. „Alex jól sikerült vállműtéten esett át. Jelenleg a rehabilitációs időszak zajlik, gyógytornával és kiegészítő fizioterápiás kezelésekkel próbáljuk felgyorsítani a felépülését. A cél természetesen az, hogy a tavaszi Európa-bajnokságra tökéletes állapotba kerüljön, de fokozatosan haladunk előre, óvatosak vagyunk. Ő becsületesen elvégzi a feladatait, és mindent igyekszünk megtenni annak érdekében, hogy felgyorsuljon a folyamat. Közel egy hónap telt el a műtét után, nagyon jól gyógyul, kicsi nyomásérzékenységen kívül nincs nagy baj. A tapasztalatunk az, hogy az ehhez hasonló, nagyobb kihagyás akár jót is tehet a sportolónak, hiszen az ember újult erővel sokkal többre képes. Nem lehetetlen tehát, hogy Alex a nehézségek ellenére elinduljon a budapesti Eb-n.” Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.