UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2022-01-23 16:03

Terepkerékpár: Vas Kata Blanka az ötödik helyen végzett az utolsó, hollandiai világkupafutamon

Remek versenyzéssel az ötödik helyen ért célba Vas Kata Blanka (20) a terepkerékpárosok hollandiai világkupaversenyén. A vk-sorozat záró, hoogerheidei viadala után a magyar versenyző a nyolcadik lett az összetettben.

A közelgő világbajnokság főpróbájaként aposztrofálták a terepkerékpár világkupa-sorozat utolsó, hollandiai állomását – a női elitmezőny indulói között a 20 éves, felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmes magyar versenyzővel, Vas Kata Blankával. A velo.hu tudósítása szerint Hoogerheidében a bő három kilométeres nyomvonal ezúttal is hű volt a hagyományokhoz, a hosszú egyenesei miatt igencsak gyors penzum bővelkedett dimbes-dombos részekben, de technikás kanyarokkal és viszonylag nehéz lépcsősorral is meg volt spékelve.

Vas Kata Blanka Fotó: Hamvas Bálint / Bringasport
Vas Kata Blanka Fotó: Hamvas Bálint / Bringasport
A nők versenyében előzetesen nyílt versenyre volt kilátás, hisz lényegében világbajnoki mezőny állt össze – többek között Marianne Vos (Team Jumbo-Visma), Lucinda Brand (Baloise Trek Lions), Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal), Fem van Empel (Pauwels Sauzen-Bingoal), Puck Pieterse (Alpecin-Fenix) és Vas Kata Blanka (SD Worx) is harcba szállt a győzelemért. A rajtot követően viszonylag hamar ellépett egy bő tíz fős sor, melynek élén sokáig Vas diktálta a tempót, az első kör végén az élen áthaladva a célvonalon. A hétkörös viadal feléhez közeledve a huszonhárom éven aluli különverseny éllovasa, Puck Pieterse váltott tempót, akivel Lucinda Brand, Marienne Vos és Fem van Empel próbált menni, miközben a négyszeres magyar bajnok az ötödik helyen pedálozott. A negyedik körben van Empel pillanatra leszakadt az élcsoportról, őt Blanka utol is érte, majd nem sokkal később mindketten visszazárkóztak az élre. A három szakágban négy bajnoki trikót birtokló Vas, olyannyira aktívan versenyzett, hogy a következő tempóváltás ismételten ő indította. Ezt követően Pieterse, majd a világbajnok Brand támadásba lendült, mire a táv utolsó harmadára fordulva szét is forgácsolódott az első boly – sajnos Blanka is itt maradt le. Az utolsó kört Brand, Pieterse és Vos triója kezdte együtt az élen, majd Pieterse támadását Vos kontrázta vissza, erre pedig a riválisok már nem tudtak reagálni, így a holland bajnok magabiztos fölénnyel nyerte meg a versenyt. A második Brand, míg a harmadik Pieterse lett, mögöttük Vas Kata Blanka remekül versenyezve az előkelő ötödik helyen gurult át a célvonalon.

Eredmények: Cyclo-cross világkupa 15. forduló, Hoogerheide 1. Marianne Vos (holland, Team Jumbo-Visma) 52:14 2. Lucinda Brand (holland, Baloise Trek Lions) + 10 mp 3. Puck Pieterse (holland, Alpecin-Fenix) + 11 mp 4. Fem van Empel (holland, Pauwels Sauzen-Bingoal) + 18 mp 5. Vas Kata Blanka (magyar, SD Worx) + 21 mp 6. Shirin van Anrooij (holland, Baloise Trek Lions) + 55 mp 7. Silvia Persico (olasz, Valcar-Travel&Service) + 1:27 8. Denise Betsema (holland, Pauwels Sauzen-Bingoal) + 1:27 9. Eva Lechner (olasz, Olaszország) + 2:00 10. Ceylin del Carmen Alvarado (holland, Alpecin-Fenix) + 2:32

A világkupa összetettjét Lucinda Brand nyerte Denise Betsema és Puck Pieterse előtt – a mezőny egyetlen magyar kerekese a nyolcadik helyen végzett. További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.