UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tollaslabda

2022-01-30 08:58

Tollaslabda: az utánpótlás áll az olimpikon Krausz Gergely fókuszában

Az első magyar férfi olimpikon tollaslabdázó, Krausz Gergely mesélt honlapunknak az országos körútjáról, amely során számos egyesületet látogat meg, hogy találkozzon az utánpótláskorú sportolókkal, edzést tartson nekik és meséljen az ötkarikás játékokon szerzett élményeiről.

Egyedülálló kezdeményezést indított el a tokiói olimpiára kijutó tollaslabdázó, Krausz Gergely, aki az utánpótlást a középpontba helyező országos körutat kezdett el január második felében. A japán eseményen történelmet író sportoló első férfiként képviselte a magyar színeket a sportágában, és az őszi visszavonulása óta sem tétlenkedik. A Magyar Tollaslabda-szövetség elnökségi tagjaként is dolgozó Krausz számos hazai egyesületet tervez meglátogatni a következő időszakban, hét állomást ráadásul már ki is pipált a listáján: békéscsabai, szegedi, albertirsai, seregélyesi, tapolcai, keszthelyi és budapesti fiatalokkal egyaránt találkozott és edzett, ezek mellett jó néhány tanáccsal is ellátta őket és felkészítőiket.

Nagy élmény a fiataloknak az olimpikon Krausz Gergellyel való találkozás Forrás: behir.hu
Nagy élmény a fiataloknak az olimpikon Krausz Gergellyel való találkozás Forrás: behir.hu
„Az, hogy Laura (Sárosi Laura, a női mezőny egyetlen magyar indulója – a szerk.) és én egyszerre képviseltük Magyarországot Tokióban, egy picit újra nagyobb reflektorfényt irányított a tollaslabdázásra itthon, ráadásul nemcsak a sportágunk berkein belül. Úgy gondoltam, ezt érdemes kihasználni, ez is közrejátszott abban, hogy megszületett a „túra” ötlete, hogy meglátogassak különböző egyesületeket az országban. Így a hazai szövetség elnökségi tagjaként jobban betekinthetek a magyar utánpótlás életébe, rengeteg tapasztalatot és információt szerezhetek a fiatalokkal kapcsolatban, és ami talán a legfontosabb, hogy remélhetőleg motiválni és segíteni is tudom őket a foglalkozással – mondja a körúttal kapcsolatban a huszonháromszoros magyar bajnok sportoló. – Az eddigi állomások alapján kijelenthetem, hogy ez jó módja annak, hogy felmérjem a klubok lehetőségeit és a munkájuk minőségét. Az elmúlt hetekben meglátogatott helyszíneken egytől egyig szívesen fogadtak, én pedig igyekeztem mindenkivel ütni, beszélgetni és tanácsokat adni a jövőre nézve. Csodát persze nem lehet tenni egy alkalommal, de próbáltam tippeket adni az edzőknek a felkészítéssel kapcsolatban is. Remélhetőleg a példámon keresztül látták a fiatalok, hogy kemény munkával milyen magasságokba lehet eljutni, hinniük kell magukban, és akkor bármi sikerülhet!” A tapasztalatok egyértelműen pozitívak, az első turnus (amely a jövő héten Pápán fejeződik be) után pedig tavasszal folytatódik újabb állomásokkal az olimpikon túrája. „Minden klubban játszanak olyan tehetségek, akik akár komoly eredményeket is elérhetnek a jövőben, viszont ami a legfontosabb, hogy láttam rajtuk az akaratot és az elhivatottságot, ami ebben a sportágban is elengedhetetlen. Öröm dolgozni ezekkel a fiatalokkal, ez a hozzáállás a mesterek munkáját is megkönnyíti. Ami lényeges, hogy a kicsik minél hamarabb elsajátítsák a tollaslabda alapjait; ha az teljesül, közülük is kikerülhetnek a jövő olimpikonjai.” További korosztályos híreink TOLLASLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.