UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2022-02-03 16:23

Peking 2022: az alpesi síző Tóth Zita kipróbálhatta már a pályát, a pénteki megnyitón pedig ő viheti a magyar zászlót

Hétfőn óriás-műlesiklásban bizonyíthat Tóth Zita a téli olimpián, ám addig még vár rá egy igencsak megtisztelő feladat a pénteki megnyitóünnepségen. Pekingben értük el a Vasas 19 éves alpesi sízőjét.

Részt vehetett már téli EYOF-on, téli ifjúsági olimpián, junior-világbajnokságon, felnőttvilágkupa-versenyeken, de nem is lehet kérdés, a pénteken kezdődő téli olimpia lesz a 19 éves Tóth Zita pályafutásának eddigi legnagyobb versenye.

Fotók: Molnár Ádám/Magyarock
Fotók: Molnár Ádám/Magyarock
Vasárnap este el is utazott a sízők csapatával Pekingbe, és miután beköltözött, friss hírekkel jelentkezett honlapunknak az olimpiai faluból. „Még otthon az indulás előtt nagyon izgultam, hogy negatív legyen a COVID-tesztem nyilatkozta honlapunknak Tóth Zita. Jó hosszú volt az út, érzem még magamon kicsit az időeltolódást. Nagyon készültek az érkezésünkre a kínaiak, azonnal tereltek minket a tesztelőállomásra, de a kontaktszemélyek miatt arra is figyeltek, hogy a repülőn kik ültek egymás mellett. Hétfőn este nyolcra érkeztünk meg a szállásra, vacsoráztunk, majd kipihentük magunkat.”

Tóth Zita programja a pekingi téli olimpián (magyar idő szerint):  február 7., 03:15: óriás-műlesiklás február 9., 03:15: műlesiklás

A kinti körülményekkel maximálisan elégedett a Vasas fiatal sízője, még akkor is, ha az olimpiai falu akkora, hogy gyakran eltéved. Rengeteg az önkéntes, akiknek időnként hiányos az angoltudásuk, viszont mindig mosolyognak. Azt mondja, a szállásra és az ételre sem lehet panaszkodni, az utóbbinál plasztikfalak választják el a versenyzőket, hogy még tovább csökkentsék a fertőzés veszélyét. 272615849_499890414992264_4670090994974246187_nZita hétfőn óriás-műlesiklásban, szerdán pedig műlesiklásban lép fel az olimpián. Megkérdeztük, most mit vár magától. „Igazából a körülményekhez képest a legjobbat szeretném nyújtani, ha az sikerül, boldog leszek. Az utazás előtt beteg voltam, nem tudtam edzeni, ezért a héten fogok újra belelendülni. Így természetesen nem biztos, hogy a topformámban leszek. Jó, hogy ebben a sorrendben vannak a számok, mert az első verseny mindig fura egy kicsit, így a fő számomra, a szlalomra megszokhatom a körülményeket.” Szerdán már az olimpiai versenypályát is kipróbálhatta, közben pedig kiderült, Kékesi Márton mellett ő lesz a magyar csapat egyik zászlóvivője a pénteki megnyitóünnepségen. De persze a versenyeket várja a legjobban, elmondta, legnagyobb gyerekkori álma vált valóra az ötkarikás részvétellel. További korosztályos hírek SÍSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.