UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2022-02-07 16:50

Tekvondó: ezüstös Józsa-zsákmány az Emírségekből

Józsa Levente kis híján ott folytatta, ahol ősszel abbahagyta: a honi tekvondó egyik nagy reménysége októberben, csúcsproduktummal megnyerte súlycsoportjában az Albán Opent, most hétvégén pedig ezüstérmesként fejezte be szereplését az Egyesült Arab Emírségekben, a Fudzsejra Openen, 2022 első kiemelkedő sportági rendezvényén.

A tiranai aranyos esztendőzárást követően a 2022-es évnyitót is emlékezetessé tette Józsa Levente, aki február első vasárnapján egészen a döntőig verekedte magát a minőséget illetően is tekintélyes mezőnyben Fudzsejra városában.

Józsa Levente, jobb oldalán a Tokióban olimpiai bajnok üzbég Ulugbek Rasitovval Forrás: wtftaekwondo.hu
Józsa Levente, jobb oldalán a Tokióban olimpiai bajnok üzbég Ulugbek Rasitovval Forrás: wtftaekwondo.hu
A 19. életévét október elején betöltött Józsa az Egyesült Arab Emírségekben rendezett G2-es tornán a 68 kilogrammos küzdelmi kategóriában a magyar szövetség beszámolója szerint első fellépésén a francia Kais Bellahcene-t verte 15-4-re a tizenhat közé kerülésért. Ugyanennyire volt meggyőző a folytatásban is: a nyolcaddöntőben a szaúd-arábiai Hasham Bandar Dookhy Bint 26-10-zel búcsúztatta, majd 9-5-tel megálljt parancsolt a spanyol Javier Perez Polónak is, akiről jó tudni, hogy a világranglista második helyezettje. Az elődöntőben a tavalyi Ázsia-bajnokság ezüstérmese, a dél-koreai Jin Ho-jun várt rá, aki bánhatta a tatamirandevút, mivel Levente 22-9-re leiskolázta őt.  A fináléban a koreai gyökerű küzdősport egyik nagyágyújával, a nyári, tokiói olimpián aranyérmes Ulugbek Rasitovval csapott össze, s az üzbégnek – aki bő fél évvel idősebb a magyar fiúnál – csak nagy csatában sikerült felülkerekednie 7-5-re. Az ezüstöt annak fényében különösen sokra értékelheti a TFSE tekvondósa, hogy eddigi évnyitóival rendre gond támadt. ahogyan azt tőle magától is hallhattuk. „Általában ha elkezdem a szezont, az első versenyeim rendre nem sikerülnek jól” - nyilatkozott ősszel honlapunknak. Hát most, az Ománi-öböl menti Fudzsejrában rendezett versenyén csupán egyetlen győzelem választotta el a végső sikertől. A 2022-es évindító abból a szempontból is fontos a 2019-ben junior Európa-bajnoki címet szerzett, az az évi felnőtt Eb-n pedig bronzérmes Levente számára, hogy ez volt az első állomása a 2024-es párizsi olimpia kvalifikációs időszakának. A nemzetközi viadalon indult négyfős magyar csapatból Patakfalvy Luca is közel állt a dobogóhoz: két nyertes meccs után aranyponttal, tehát minimális különbséggel veszített egy marokkói vetélytárssal szemben, s lett végül ötödik a tavaly Európa-bajnoki bronzérmes MTK-versenyző az 53 kilogrammosok között. További korosztályos hírek TEKVONDÓBAN a sportági aloldalunkon.