UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2022-02-11 16:26

Debütáló, 19 éves csapattársába szállt bele Liu Shaolin a váltókudarc után

Nem sikerült a 19 éves Nógrádi Bence olimpiai bemutatkozása a rövid pályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltójában. Ám amit utána Liu Shaolin Sándortól és – valamivel visszafogottabb kiadásban – Bánhidi Ákos edző-csapatmenedzsertől kapott, azt biztosan nem érdemelte meg…

Tizenegyespárbajban elhibázott lövés, nevetséges potyagól, kizárással járó korai rajt az úszóváltóban. A sportvilágban megszokott esetek, melyek után a „vétkes” összeomlik, a társak pedig próbálnak lelket önteni belé... Az elődöntőben a negyedik helyen végzett, így csak a B döntőbe került az olimpiai címvédő, 5000 méteres magyar rövid pályás gyorskorcsolyaváltó Pekingben. Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry mellett a 19 éves Nógrádi Bence kapott helyet a magyar egységben. A tényt rögzíteni kell: a debütálás nem sikerült, amikor Nógrádi volt soron, a mieink általában nagyobb hátrányba kerültek, és a később végzetesnek bizonyuló, rossz váltásnak is részese volt a fiatal.

Nógrádi Bence (balra) és Krueger John-Henry váltás közben Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport
Nógrádi Bence (balra) és Krueger John-Henry váltás közben Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport
Mindössze 19 évesen, pályafutása első olimpiáján biztosan óriási csalódás volt Nógrádinak is ez a szereplés, az, hogy még a döntőbe jutás sem sikerült, miközben sokan újabb (arany)éremesélyről beszéltek. Ezek után jött a neheze: „Bencén ment el” – ezek voltak az olimpiai aranyérmes Liu Shaolin Sándor első szavai a futamot követő tévéinterjúban… Alighanem sok nézővel együtt meghökkenve hallgattuk a nyilatkozatot, amikor is az FTC harmadik olimpiáján szereplő klasszisa a valószínűleg lelkileg több ezer méteres mélységben lévő, tizenéves csapat- és klubtársa felelősségét hangsúlyozta. Hasonló helyzetekben értelemszerűen összezárnak a tagok, vigasztalják, ha kell, megvédik az éppen hibázó társat. Ezúttal ennek a szikrája sem volt tapasztalható, ami megmagyarázhatatlan még akkor is, ha olimpiai elődöntőről beszélünk. De ez még nem minden: Liut követte Bánhidi Ákos edző-csapatmenedzser, akitől azt remélhettük, hogy a tévéinterjún keresztül is megpróbálja felállítani a padlóról utánpótláskorú versenyzőjét, de nem lett igazunk. „A váltóval próbáltunk kicsit taktikázni, a fő cél az volt, hogy Sanyi a hajrában a lehető legerősebb legyen. Ehhez a társaknak többet kellett vállalniuk. Bencénél ez csúnyán visszaütött. Nem gondoltuk, hogy ennyire bele fog sülni, de belesült” – mondta, miközben feltehetően nem gondolt bele, hogy a rosszul sikerült futam, majd az azt követő mondatok milyen nyomot hagynak – a még egyszer hangsúlyozzuk: csupán 19 esztendős – Nógrádiban. További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.