UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2022-02-15 13:59

Sportlövészet: remekeltek a fiatalabbak, nagy név marad le a junior Eb-ről

Keretet hirdettek a norvégiai 10 méteres sportlövő Eb-re: Csendes Dávid 14 évesen került a juniorcsapatba, a korosztályos világ- és Európa-bajnok Hammerl Soma kimaradt.

A Magyar Sportlövők Szövetségének elnöksége hétfőn elfogadta a március 18. és 27. között esedékes norvégiai, 10 méteres sportlövő Európa-bajnokságra utazó magyar küldöttség összetételét. A kihirdetett juniorkeretben több változás is történt a tavalyi, eszéki kontinensviadaléhoz képest. Néhány tinédzser az első korosztályos Európa-bajnokságán szerepel majd Hamarban. 

Csendes Dávid 14 évesen került a junior Eb-csapatba Forrás: Cél-Tudat SE
Csendes Dávid 14 évesen került a junior Eb-csapatba Forrás: Cél-Tudat SE
„A keretbe került fiatalok nagyon magas, nemzetközi szintű eredményeket lőttek, és a három válogatóverseny során junior Európa-, valamint világbajnokokat előztek meg – tájékoztat Győrik Csaba szövetségi kapitány. – Örvendetes, hogy még szélesebb az utánpótlás, és a fiatalabb versenyzők nemcsak a kvalifikációban, hanem a döntőben is tudtak bizonyítani Annak idején a Péni István-Pekler Zalán-Hammerl Soma hármas sikersorozata is ennyi idős korukban indult, és ez igen biztató.”  Hammerl Soma a tavalyi 10 méteres Eb-n a felnőttek között olimpiai kvótaszerzés reményében szerepelt, két éve pedig megnyerte a juniorok légpuskás kontinensviadalát. Nem mellesleg tavaly 50 méter összetettben juniorvilágcsúccsal Európa-, fekvőben világbajnoki címet nyert a korosztályában. Az ő kimaradása így több mint meglepő.  „Soma a válogatóversenyeken kifejezetten gyengén szerepelt, így nem tudott az utazó csapat közelébe kerülni – mondja Győrik Csaba. – Remélhetőleg majd összeszedi magát, hiszen ötven méteren még Európa- és világbajnokság vár rá az idén.”  Az Eb-részvételt a junior fiúk légpuskás mezőnyében Csendes Dávid mindössze 14 évesen (márciusban tölti a15-öt) harcolta ki, így ő lesz a küldöttség legfiatalabb tagja Norvégiában. Mellette 2005-ös születésűként Kálmán Bálint szerepel majd, így a „rutinképviselő” feladatkör Klenczner Mártont illeti meg.  A légpuskás lányok között Bajos Gitta a legtapasztaltabb sportlövő, ám a 2005-ös születésű Tóth Anna is ott volt már tavaly az eszéki megméretésen. Az Eb-újonc ez elmúlt időszakban kiemelkedő formát mutató Nagybányai-Nagy Anna lesz.  A légpisztolyos fiúk hármasában Rédecsi Máté és Klem Barnabás is ismeri már a nagy utánpótlás-világversenyek közegét, a válogatókon remeklő Nagy Bálint azonban eddig csak a budapesti ifjúsági csapat Eb-n volt érdekelt.  A légpisztolyos lányok között a tavalyi 10 méteres Eb-n a felnőttek megméretésén is nagyszerűen helytálló Jákó Miriam a csapat elsőszámú sportlövője, mellette Varga-Zalay Babett és Szakács Tünde érdemelte ki a részvételi jogot – ők nem először készülnek jelentős nemzetközi versenyre.  “A csapattagok kiváló teljesítménnyel érdemelték ki a részvételt – jelenti ki a szövetségi kapitány. – Természetesen gyenge eredménnyel senkit nem is küldenénk Eb-re. Igaz, hogy néhányan még rutintalanok, és ez lesz az első Eb-jük, de egyszer el kell kezdeniük. Maximálisan bízom bennük.”  Továbbá a kora alapján még a juniorok versenyében is indulhatna, de a felnőtt női légpuskáskeret tagja az olimpikon Mészáros Eszter és Dénes Eszter. Velük kapcsolatban Győrik Csaba megjegyezte, a képességeik alapján az egyéni éremszerzés mellett a vegyes páros dobogójában is reménykedhetnek.  A juniorkeretet illetően még érdekesség, hogy a légpuskás és a légpisztolyos egységbe is hat különböző klub adja az ígéreteket. 

A magyar válogatott 10 méteres Eb-kerete Pisztoly Felnőtt Tátrai Miklós (BHSE) egyéni, mix 1 Joó Attila (SZHB) egyéni, mix 2 Major Veronika (BEFAG) egyéni, mix 1, csapatverseny Csonka Zsófia (PSN) egyéni, mix 2, csapatverseny Sike Renáta (BHSE) egyéni, csapatverseny  Junior Nagy Bálint (Eger) egyéni, mix 1, csapatverseny Rédecsi Máté (BHSE) egyéni, mix 2, csapatverseny Klem Barnabás (SZHB) egyéni, csapatverseny Jákó Miriam (CTSE) egyéni, mix 1, csapatverseny Varga-Zalay Babett (UTE) egyéni, mix 2, csapatverseny Szakács Tünde (KVSE) egyéni, csapatversen Puska Felnőtt Péni István (UTE) egyéni, mix 1, csapatverseny Pekler Zalán (KVSE) egyéni, mix 2, csapatverseny Vas Péter (KVSE) egyéni, csapatverseny Mészáros Eszter (MATE-GEAC) egyéni, mix 1, csapatverseny Dénes Eszter (UTE) egyéni, mix 2, csapatverseny Toma Dorina (UTE) egyéni, csapatverseny Junior Csendes Dávid (CTSE) egyéni, mix 1, csapatverseny Kálmán Bálint (ZTE) egyéni, mix 2, csapatverseny Klenczner Márton (MATE-GEAC) egyéni, csapatverseny Bajos Gitta (KVSE) egyéni, mix 1, csapatverseny Nagybányai-Nagy Anna (Csepel) egyéni, mix 2, csapatverseny Tóth Anna (UTE) egyéni, csapatverseny Futócél Felnőtt Sike József (Győr) 30+30, 20+20, mix Tasi Tamás (HKLK) 30+30, 20+20 Körtvélyessy Gabriella (UTE) 30+30, 20+20, mix 

További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.