UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2022-02-28 11:43

Sznúker: Ronnie O’Sullivan legyőzésével nyerte meg a European Masters-sorozat veresenyét Fan Zsengji (21)

Óriási meglepetésre a 21 éves, kínai Fan Zsengji nyerte a European Masters-sorozat újabb versenyét. A döntőben a jelenkori sznúker óriását, az angol Ronnie O’Sullivant győzte le drámai csatában, 10–9-re.

A kínai Fan Zsengji a közelmúlt egyik pontszerző viadalán a negyeddöntőig jutott, miáltal a világranglista 80. helyére lépett. A múlt héten az angliai Milton Keynesben rendezett European Masters-viadalon szépen haladt előre, a rangsorban előtte állókat győzött le, és nem kisebb egyéniségeket is, mint Kyren Wilsont, 2020 vb-ezüstérmesét, majd Graeme Dottot, 2006 világbajnokát.

Fan újabb lökésre készülve terepszemlét tart, mögötte Ronnie sétál vissza, a helyére. Forrás: worldsnooker.com
Fan újabb lökésre készülve terepszemlét tart, mögötte Ronnie sétál vissza, a helyére. Forrás: worldsnooker.com
Bár a sportág nagyjai közül sokan tűntek fel fiatalon annak idején, manapság az idősebb játékosok aratnak. A Fan által legyőzött Wilson ugyan még csak 30 éves, Dott viszont már 44. A világranglista élén álló, négyszeres világbajnok Mark Selby 38 esztendős. (A legendás, angol Steve Davis még 50 évesen is szerepelt vb-n.) A döntőben a 46 éves, hatszoros világbajnok, korszakos zseni, Ronnie O’Sullivan volt Fan ellenfele, aki éppen a 60. pontszerző döntőjét vívta, és a rekordnak számító, 39. győzelmére készült. Meg is nyerte az első frémet (játszmát), de ez lett egyben a mérkőzés utolsó mozzanata, amikor Ronnie vezetett. Fan elhúzott 4–2-re, majd 6–4-re és 8–6-ra is. Mi több, 9–8-re is vezetett a tíz nyert frémig tartó fináléban. A hatszoros vb-győztes minden alkalommal egyenlített, és noha a megszokottnál halványabb formában játszott, egy-egy zseniális megoldást folyamatosan bemutatott. Várható volt, hogy a tét nyomása alatt és O’Sullivan szívós kitartásának hatására Fan egyszer csak elbizonytalanodik, és az egyértelműen esélyesebb ellenfél legyőzi. De a fiatal kínai az „öregek” türelmével játszott tovább, magabiztosan küldte a helyükre a golyókat, még nagy távolságból is. Hihetetlen bölcsességgel és biztonsággal építette a brékjeit (egyhuzamban szerzett pontok), az egyikben például pályafutása legjobbját (135) produkálta. Biztos kéz és erős lélek – így jellemezhetjük a vasárnap esti döntőben megszületett, új sztárt. A győzelméért 80 ezer angol fontot kapott, és a világranglistán a 31. helyre ugrott előre.