UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2022-02-28 17:07

Tekvondó: most Kamilah volt a legjobb Salim

Tudvalevő, hogy olykor minden kezdet, így az évkezdet is nehéz, még a tekvondóban is. Ráadásul jó ideje el voltunk kényeztetve a Salim család ismétlődő sikerei által, ehhez képest pedig akár soványnak is tekinthetjük a három testvér elmúlt heti albániai összteljesítményét, hiszen ezúttal egyetlen bronzéremmel gyarapodott a família medálkollekciója. Azt is a legkisebb, a 13 esztendős Kamilah gyűjtötte be, miközben mindkét bátyja időnek előtte búcsúzott a Durrësben rendezett évindító President's Cupon.

A jelen első számú magyar tekvondósával, Salim Omarral szemben magától értetődően jócskán megnőtt az elvárás, miután a tavaly nyári, tokiói nyári olimpián súlycsoportjában ötödikként végzett.  Ehhez képest nyilván csalódás – neki is –, hogy az elmúlt heti, albániai Elnök Kupán könnyed győzelemmel rajtolt az 54 kg-ban a legjobb 32 között, majd a francia rivális után egy holland vetélytársát szomorította hasonlóképpen hatalmas pontkülönbségű, s idő előtti leléptetéshez vezető sikerrel. A 18 esztendős, de már Európa-bajnok Omar az orosz Bagovval vívott negyeddöntőben nagyon elengedte ellenfelét, s bár – a szövetségi beszámoló szerint – kétpontnyira képes volt csökkenteni hátrányát az utolsó menetben úgy, hogy a második felvonás végén még tizenhárom pontos hátrányban is volt, egyenlíteni nem tudott, így a rangos tornán az ötödik helyen zárt. 

Kamilah volt a legjobb Salim Forrás: wtftaekwondo.hu
Kamilah volt a legjobb Salim Forrás: wtftaekwondo.hu
A 19 éves fivér, a junior Eb-ezüstérmes Salim Sharif az 58 kilogrammban a legjobb 32 között vezetést szerzett az orosz Siskov ellen, s még a harmadik menetben is jobban állt egy ponttal egy látványos fejrúgásnak köszönhetően, testtalálattal jött azonban az egyenlítés, majd egy fejre mért rúgással az orosz fordított és nyert.  A két fiú után jött a kishúg, a szintén  MTK-s Kamilah, aki mintha testvérei balsikerét is ellensúlyozni akarta volna, olyan vehemenciával vetette bele magát a küzdelembe a 33 kilogrammos kadétok kategóriájában. Zsenge kora dacára már tekintélyes címek birtokosaként szállt harcba az Elnök Kupán, hiszen a gyermekek 2019-es Európa-bajnokságán a 27 kilósok mezőnyében diadalmaskodott, s lett Magyarország első tekvondós Eb-aranyérmese a legfiatalabbak korosztályában, tavaly pedig az észtországi kadét Európa-bajnokságon végzett kontinenselsőként a 29 kilósok között.    Durrësben neki is orosz jutott nyitó ellenfélnek, ám Kamilah megállíthatatlannak bizonyult, már tíz ponttal is vezetett, végül pedig 36-27-es győzelmet aratott Tarinceva fölött. A négy közé jutásért – a változatlanság kedvéért – újabb orosz, Iszrafilova következett, de az első szünetben már 17-3-at mutatott az eredményjelző ide, 38-5-nél pedig jött a leléptetés. Az elődöntő a horvát Uglesiccsel szemben pontban rendkívül gazdag összecsapást hozott, ráadásul szinte végig fej fej mellett haladtak a felek. A meccsleírás szerint fél perccel a vége előtt négypontos fórban volt Kamilah, ám a horvát felzárkózott egy pontra, majd a mérkőzés utolsó másodperceiben fordított, s 43-41-gyel kiharcolta magának a döntőbe kerülést. Salim Kamilah a mieink közül a legjobb eredményt elérve a dobogó harmadik fokára állhatott fel.  További korosztályos hírek TEKVONDÓBAN a sportági aloldalunkon.