UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2022-02-28 19:46

Vívás: Keszthelyi Zsombor junior Európa-bajnok!

A 19 éves párbajtőröző, Keszthelyi Zsombor arany-, a 18 esztendős kardozó, Battai Sugár Katinka bronzérmet szerzett az újvidéki junior Európa-bajnokságon.

Fantasztikus napon vannak túl a magyar vívók az újvidéki junior Európa-bajnokságon. A harmadik versenynapon a párbajtőröző fiúk, valamint a kardozó lányok léptek pástra, és mindkét fegyvernemben bravúros éremnek örülhettünk. A párbajtőröző fiúk között a 19 éves Keszthelyi Zsombor már a csoportkörben megmutatta, hogy kiváló formában van, és hat asszójából ötöt megnyerve lépett tovább. Az egyenes kieséses szakaszban aztán svájci, román és izraeli ellenfélen keresztül vezetett az útja a negyeddöntőbe, melyben izgalmas utolsó másodperceket hozó csatában győzte le 15:13-ra Enrico Piattit, a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző olasz színekben versenyző, kadétvilágbajnok unokáját.

Keszthelyi Zsombor junior Európa-bajnok Forrás: hunfencing.hu
Keszthelyi Zsombor junior Európa-bajnok Forrás: hunfencing.hu
A nyolc közé már nem került magyar versenyző, Hamilton-Meike Jonathan a 32 között kapott ki a brit James Jealtől (15:14), Bartkó Levente pedig attól a román Daniel Popától szenvedett vereséget (15:14) a 64 között, akin Kovács Gergely átgázolt a következő körben (15:4), ám a 9. helynél vérmesebb tervekkel érkező, januárban juniorvilágkupát nyert Kovács menetelését a 16 között a brit Alec Brooke állította meg. És ez a 16 éves brit fiú várt a döntőben Keszthelyire, aki az elődöntőben nagyon koncentrált vívással, végig vezetve 15:9-cel jutott túl az ugyancsak 16 esztendős Matteo Galassin, aki nem az első számú olasz párbajtőrözőnek számított a viadal előtt. Galassit Keszthelyi a február eleji belgrádi junior-világkupán is legyőzte, a balkezes Brooke ebből a szempontból ismeretlenként várt rá az aranycsatában. Annyit azért lehetett róla tudni, hogy ha Kovács ellen 5:8-ról képes volt fordítani, jogosan van ott a döntőben. A fináléban szinte felváltva értek el tust a felek, az 1:0-után Keszthelyi 9:8-nál vezetett újra. Először volt két tus a magyar fiú előnye 12:10-nél. „Gyerünk, Zsombor!” – üvöltve biztattak a magyar csapat tagjai, mielőtt Keszthelyi két tustra került a győzelemtől, majd egyre, és amikor már mindenki azt hitte, hogy aranyérmes lett, hatalmas sportszerűségről téve tanúbizonyságot jelezte, a saját combját találta el. Brooke 14:13-ra jött fel, Keszthelyi pedig nem hagyott semmit a véletlenre, bevitte az utolsó találatot, 15:13-ra győzött, és junior Európa-bajnok lett. A Békéscsabán Galli Zsolt kezei között nevelkedett, mára a Budapesti Honvédban Dancsházy-Nagy Tamás szakmai felügyelete mellett edződő kiválóság kivívta, hogy először csendüljön fel a magyar Himnusz az újvidéki kontinensviadalon. „Nem így indult az egész, az első meccsemet ugyanis elvesztettem a csoportkörben – értékelt Keszthelyi a hazai szövetségnek. – Szerencsére, többször nem kaptam ki ezen a napon. Álltam rosszul a harminckettő között is, ám lehet, az segített, hogy a mesterem leteremtett a szünetben, és sikerült fordítanom kettő hatról. Belülről legnehezebbnek a negyeddöntős meccsemet éreztem az olasz-magyar Piatti ellen, de a befejezés rendre sikerült ma, és most nagyon boldog vagyok. Reggel valahogy úgy álltam oda a versenyhez az elmúlt időszakban történt sok nehézség miatt, hogy itt bármi megtörténhet. A legjobb variáció történt meg.”
Battai Sugár Katinka junior Eb-bronzérmes Forrás: hunfencing.hu
Battai Sugár Katinka junior Eb-bronzérmes Forrás: hunfencing.hu
A kardozó lányok mezőnyében a 18 éves Battai Sugár Katinka két junior-világkupa-arannyal a háta mögött érkezett az Eb-re (mindkettő döntőjében Szűcs Lucát győzte le), és ehhez mérten is menetelt. A csoportkör után görög, majd két orosz vívót legyőzve máris az elődöntőben találta magát. Ott a 19 esztendős francia Amalia Aime ismerős lehetett a számára, hiszen decemberben a sosnowicei junior-vk elődöntőjében is összefutottak – akkor Battai nyert 15:11-re. Aime igencsak hadilábon állt az elődöntőkkel, hiszen a legutóbbi három junior-világkupaverseny ott ért véget a számára. Most azonban nem szerette volna beérni bronzzal, és ez meg is látszott a vívásán. Persze, Battai sem a harmadik helyért jött, és ez leginkább akkor mutatkozott meg, amikor 10:7-es hátrányból 11:10-es előnyhöz jutott. Az asszó végén azonban Aime akarata érvényesült, és 15:12-re megnyerte az elődöntőt, így Dávid László DEAC-os tanítványa kénytelen volt megelégedni a bronzéremmel. „Örülök a bronzéremnek, persze, de azért nem vagyok maradéktalanul elégedett – idézi Battait a hazai szövetség portálja. – Az elődöntőben valahogy nem éreztem meg a távolságot és a taktikát a francia ellen, vereség lett a vége. Egész nap nem volt meg bennem az a bizonyos plusz, amivel versenyt lehet nyerni, de majd a csapaton mindent megteszünk, hogy fényesebb érmet is szerezzek ezen az Európa-bajnokságon!” A magyar lányok nagyon biztatóan kezdték a napot, végül hárman a legjobb 16-ig jutottak. Ott Beviz Dorottya az orosz Alina Korolevától 15:12-re, Keszei Kíra a lengyel Daria Skoniecznától 15:8-ra kapott ki, míg Szűcs Luca attól a junior-világbajnoki ezüstérmes török Nisanur Erbiltől szenvedett 15:7-es vereséget, aki végül 15:13-ra elveszítette az Aime ellen vívott Eb-döntőjét.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK Férfi párbajtőr egyéni, 112 induló. A csoportmérkőzéseken: Kovács Gergely 6 győzelem/0 vereség, Hamilton-Meike Jonathan 5/1, Bartkó Levente 4/2 (valamennyien továbbjutottak). A legjobb 32 közé jutásért: Hamilton-Meike-Szamojlov (ukrán) 15:12, Kovács-Raszpopcisz (görög) 15:3, Keszthelyi-Erbetta (svájc) 15:12, Bartkó-Popa (román) 14:15. A legjobb 16 közé jutásért: Kovács-Popa (román) 15:4, Keszthelyi-Mirica (román) 15:13, Hamilton-Meike-Jeal (brit) 14:15. Nyolcaddöntő: Keszthelyi-Sarid (izraeli) 15:11, Kovács-Brooke (brit) 14:15. Negyeddöntő: Keszthelyi-Piatti (olasz) 15:13. Elődöntő: Keszthelyi-Galassi (olasz) 15:9. Döntő: Keszthelyi-Brooke (brit) 15:13. Végeredmény: 1. Keszthelyi Zsombor (edző: Dancsházy-Nagy Tamás, válogatott edző: Eitner Kinga), 2. Alec Brooke (brit), 3. Matteo Galassi (olasz) és Yonatan Cohen (izraeli), …9. Kovács Gergely, …22. Hamilton-Meike Jonathan, …41. Bartkó Levente. Női kard egyéni, 61 induló. A csoportmérkőzéseken: Battai Sugár 6 győzelem/0 vereség, Keszei Kira 6/0, Szűcs Luca 5/1, Beviz Dorottya 5/1 (valamennyien továbbjutottak). A legjobb 16 közé jutásért: Szűcs-Tranquille (francia) 15:8, Keszei-Cieslar (lengyel) 15:13, Beviz-Kuvajeva (grúz) 15:11, Battai-Papateodoru (görög) 15:4. Nyolcaddöntő: Battai-Zinyuhina (orosz) 15:10, Beviz-Koroljeva (orosz) 12:15, Szűcs-Erbil (török) 7:15, Keszei-Skonieczna (lengyel) 8:15. Negyeddöntő: Battai-Koroljeva (orosz) 15:8. Elődöntő: Battai-Aime (francia) 12:15. Végeredmény: 1. Amalia Aime (francia), 2. Nisanur Erbil (török), 3. Battai Sugár (edző: Dávid László, válogatott edző: Gulácsi Ferenc) és Felice Herbon (német), …10. Keszei Kira, …12. Beviz Dorottya, 13. Szűcs Luca.

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.