UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2022-03-01 14:12

Vívás: visszaléptek az oroszok a junior Eb-n, miután senki nem állt ki ellenük

Az Újvidéken zajló junior vívó Európa-bajnokságon szerda délelőtt senki nem állt ki az orosz csapatok ellen, amelyek így visszaléptek a versenytől; közben a magyar női párbajtőregyüttes bejutott a döntőbe.

Az újvidéki junior vívó Európa-bajnokságot már vasárnap elérte az orosz-ukrán háború hatása, amikor a női párbajtőrmezőny egyik legfiatalabb tagja, a mindössze 14 éves ukrán Emily Conrad nem volt hajlandó kiállni a 64 között a 17 esztendős Anasztaszija Nazarova ellen. Az orosz lány ezt tudomásul vette, majd az előkelő ötödik helyig menetelt. Persze, ez így nem teljesen igaz, mert nem a gyerekek döntötték el, hogy akarnak-e vívni azon a versenyen, amelyre egész eddigi pályafutásuk alatt készültek. 

A csapatok eddig egyformán visszalépéssel tiltakoznak az orosz-ukrán háború ellen Fotó: Bizzi Team
A csapatok eddig egyformán visszalépéssel tiltakoznak az orosz-ukrán háború ellen Fotó: Bizzi Team
A többi ország képviselője az egyéni viadalok során hajlandó volt megmérkőzni az orosz kihívójával, a szerdai csapatversenyek azonban már más szellemben kezdődtek. A női párbajtőrmezőnyben a britek nem álltak ki az oroszok ellen, a női tőrözők között a svédek és a hollandok pedig már egymással sem vívtak meg, miután tudták, hogy a következő körben az oroszok jönnének. Mindkét fegyvernemben az olaszok vártak az oroszokra, de ők is beálltak a sorba, és ismételten nem került sor egyetlen asszóra sem. Ha minden így folytatódik, az orosz csapatok mérkőzés nélkül, papíron juthattak volna el az ezáltal értéküket vesztő Európa-bajnoki címekig. Ez nem történt meg, ugyanis az oroszok kora délután bejelentették a visszalépésüket.
A magyar női párbajőrcsapat délelőtt csak a meccsek megnyerésére összpontosított Fotó: Bizzi Team
A magyar női párbajőrcsapat délelőtt csak a meccsek megnyerésére összpontosított Fotó: Bizzi Team
A junior Európa-bajnokságon szerdán három fegyvernem csapatversenye zajlik. Női párbajtőrben már az elődöntőig jutott a pástra sem lépő orosz egység, így aktuális ellenfelük, a német csapat már a döntőben érezheti magát. A versenyszabályzat szerint arra nincs lehetőség, hogy egy korábban már visszalépett válogatott ugorjon az oroszok helyére. A másik ágon a magyarok kiválóan szerepelnek. A Büki Lili, Gachályi Gréta, Muhari Eszter, Salamon Réka összetételű négyes a csehekkel küzdött az elődöntőben, és magabiztos, 45:29-es sikerének köszönhetően bejutott a németek elleni döntőbe. A csehek így bronzmeccs nélkül bronzérmesek. Hasonló a helyzet a női tőrözök viadalán is. Ott is az elődöntőtől lépett vissza az orosz négyes. Ezzel a franciák finalisták és ukrán vagy román ellenfélre készülhetnek. A magyar lányok (Kalocsai Luca, Kollár Anna, Kovács Réka, Nekifor Erika) a spanyolok elleni vereség után a kilencedik helyet célozhatják meg. A férfi kardozók később kezdtek, így ott a legkisebb a bonyodalom. Az oroszok döntése után a szerbek jutottak a nyolc közé. A magyarok (Petrucz Mirkó, Pintér Levente, Tóth Bertalan, Vigh Benedek) az olaszoktól kaptak ki a tizenhat között, így ők is a kilencedik helyért folytatják. A juniorok után a kadétok Európa-bajnoksága következik Szerbiában. Információnk szerint ezen az eseményen már el sem indulnak az orosz versenyzők. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.