UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2022-03-04 11:03

Cselgáncs: a sportág első magyar női olimpiai dobogósa, Csernoviczki Éva edzősködni kezdett Tatabányán

Noha az olimpiai bronzérmes cselgáncsozó, Csernoviczki Éva még nem döntött versenyzői karrierjének befejezéséről, már új fába vágta a fejszéjét: a legkisebbek mellett kezdett edzősködni Tatabányán.

Nagy valószínűséggel Tokióban láthattuk utoljára olimpián szerepelni Csernoviczki Évát. A 2012-es, londoni ötkarikás játékokon a 48 kilósok között bronzérmes, vb-harmadik, Európa-bajnok cselgáncsozó ugyan még nem döntött a folytatásról, már az aktív karrier utáni éveket is tervezgeti. Egy ideje klubjában, az Ippon Judo SE Tatabányában edzősködik, és már saját csoportot vezet.

A tatabányai fiatalok olimpiai bronzérmestől tanulhatnak a tatamin Forrás: Ippon Judo SE Tatabánya
A tatabányai fiatalok olimpiai bronzérmestől tanulhatnak a tatamin Forrás: Ippon Judo SE Tatabánya
„Ha tényszerűen nézzük, már eddig is besegítettem az édesapámnak (Csernoviczki Csabának, Éva edzőjének, aki az egyesület elnöke is – A szerk), tartottam edzéseket a fiataloknak. Mostanra azonban komolyabbra fordult a helyzet, hiszen saját csoportot kaptam. Jelenleg egy huszonöt fős csapatot irányítok, amelyben hat- és tizenhároméves kor közötti gyerekekkel foglalkozom, fiúkkal, lányokkal egyaránt. A legfőbb célom a sportág megismertetése és megszerettetése a következő generációkkal. Azt szeretném, ha az én példám is motiválná őket, hogy megéri ezt a sportágat választani, és kitartani mellette” – nyilatkozta a klasszis az Utánpótlássport érdeklődésére. Így nem meglepő, hogy a 35 éves sportoló személye önmagában is sok új, a cselgáncs iránt érdeklődő növendéket vonzhat a sportágba. Nyilvánvaló, hogy Csernoviczki a hosszú és sikeres pályafutás alatt olyan tapasztalatra és tudásra tett szert, amelyből bármennyit is lesnek el a helyi gyerekek, az a fejlődésüket szolgálja. (Új edzőjük az első magyar női dzsúdós, aki érmet szerzett olimpián. Összesen négy ötkarikás játékokon szerepelt, miközben tizenegyszer állhatott fel Európa-bajnoki dobogóra.)
Csernoviczki Éva Fotó: Tumbász Hédi
Csernoviczki Éva Fotó: Tumbász Hédi
„Régiós központot szeretnénk létrehozni, ennek az alapjait igyekszünk most lefektetni, és lehetőleg minél több gyereket toborozni nemcsak Tatabányáról, hanem a környező városokból is. Ennek a munkának köszönhetően az elmúlt időszakban nőtt is a létszámunk. Ugyanakkor ahhoz, hogy szakmailag is előrelépjünk, meg kell oldanunk a teremproblémánkat. A mostani otthonunkat végképp kinőttük, és nem nevezhető a legkorszerűbbnek sem. Azon dolgozunk, hogy a szakosztályunk helyet kaphasson az új tatabányai multifunkcionális sportcsarnokban. Idővel pedig természetesen a saját terem lenne az ideális.” A jelek szerint a nemrégiben a MOB sportolói bizottságába is beválasztott Csernoviczki Éva jól érzi magát az edzői szerepkörben, de vajon láthatjuk-e még versenyeni? „Még nem döntöttem arról, hogy folytatom-e. Az elmúlt hónapokban komoly betegség hátráltatott, így nem is tudtam volna minőségi edzésmunkát végezni. Részben emiatt is volt több időm edzőként dolgozni. Még át kell gondolnom, hogy érdemes-e belevágnom az új olimpiai kvalifikációs időszakba. Az viszont biztos, hogy az edzői munkával már az aktív pályafutásom utáni időszakra is készülök.” További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.