UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2022-03-08 18:30

„A magyar vívás újra hat fegyvernemes!” – Boczkó Gábor a korosztályos Eb után

Boczkó Gábor szövetségi kapitány először a szenzációs jelzőt használja, amikor a magyar vívók tizenhat érmet érő teljesítményét értékeli az újvidéki korosztályos Európa-bajnokság után.

A vívók hétfőn véget érő újvidéki kadét és junior Európa-bajnokságán soha nem látott sikert ért el a magyar küldöttség azzal, hogy összesen tizenhat érmet érdemeltek ki a fiatalok, közte kilenc aranyat.

A tőröző Budaházy Ambrus öröme a kadét Eb-címe után Forrás: Bizzi Team
A tőröző Budaházy Ambrus öröme a kadét Eb-címe után Forrás: Bizzi Team
A juniorok hat (három arany, egy ezüst, két bronz), a kadétok tíz (hat arany, három ezüst, egy bronz) dobogós hellyel zártak, és mindkét korosztály éremtáblázatának – így az összetettnek is – az élén végzett a magyar válogatott. Boczkó Gábor szövetségi kapitány a kontinensviadal előtt abban bízott, hogy az éremesélyes versenyzők remeklése mellett néhányan meglepetést szereznek teljesítményükkel. Nos, a néhányból igen sok lett a megméretés végére, így nem csoda, hogy elégedett a szakember. „Szenzációs, amit műveltek a srácok – kezdi Boczkó Gábor. – Egytől egyig kitettek magukért, és minden elvárást felülmúlva érték el ezeket az eredményeket. Szerencsére elmondhatom, hogy egy-két fegyvernem az elmúlt pár évben mutatott visszafogott teljesítménye után, a magyar vívás újra erős és hat fegyvernemes! Az Európa-bajnokság előtt nem igazán tudtuk, hogy mire számítsunk, hiszen a fiatalok két éve nem indultak kontinensversenyen. Persze, akadtak juniorvilágkupák és a kadétoknak európai körversenyek, de ez kevés volt ahhoz, hogy objektíven felmérjük a csapat erejét. Most már látjuk, hogyan állunk, ám nem szabad hátradőlnünk. Ezzel együtt bizakodhatunk, hogy lesz néhány versenyző, aki a 2028-as Los Angeles-i olimpiára be tud épülni a felnőttcsapatba.”
Spiesz Anna (balra) a kadét kardozók Eb-győztese Fotó: Bizzi Team
Spiesz Anna (balra) a kadét kardozók Eb-győztese Fotó: Bizzi Team
Az ígéretek közül nemcsak az itthoni erősorrendben élen állók bizonyítottak újra Szerbiában, hanem többen a magyar ranglista harmadik vagy negyedik helyéről jutottak éremig. Boczkó Gábor szerint ez azt is mutatja, hogy kiegyenlített és erős a hazai mezőny. „Az, hogy bármelyik versenyzőnk az aranyért tud vívni, a csapatküzdelmekben is megmutatkozott, melyekben többször a harmadik vagy a negyedik számú fiatal lépett elő húzóemberré – folytatja a kapitány. – A juniorok között elsősorban a felnőttválogatottban is jegyzett vívóktól vártuk az érmet, a kadétok mezőnyében azonban még nem lehet megnevezni favoritokat. Ehhez képest azok is ragyogó eredményt értek el, akiket első körben nem soroltunk az éremesélyesek közé. Most már többekkel kell számolnunk. Az eredmények azt erősítik, hogy mindenkivel érdemes foglalkozni, mert a munka kifizetődik. Most kiváló visszajelzést kaptunk, éppen ezért kell még kicsit jobban rálépni a gázra az április elején kezdődő, dubaji korosztályos világbajnokság előtt. Persze tudjuk, hogy a vébé mennyivel erősebb a koreaiakkal vagy éppen az amerikaikkal a mezőnyben, de éppen azért kell tovább dolgozni, hogy újra felállhassunk a dobogóra.”
Keszthelyi Zsombor a junior párbajtőrözők Európa-bajnoka Forrás: Bizzi Team
Keszthelyi Zsombor a junior párbajtőrözők Európa-bajnoka Forrás: Bizzi Team
Boczkó Gábor a sikeres Eb-t annak is betudja, hogy a pandémia alatt nem állt le az itthoni a versenyzés, és a hazai viadalok is pozitívan hatottak a reménységekre. A magyar csapatból többen az első kontinensversenyükön szerepeltek, és értékes tapasztalatokkal gazdagodtak. A tinédzserek épp úgy élhettek át nagyon szoros asszókat, egy tuson eldőlő mérkőzéseket, mint bravúros fordításokat, vagy nagyon sima meneteléseket az aranyig. Az Eb-n ebben a tekintetben sem érhetett senkit hiányérzet. „Mindenkinél változó, hogy melyikből tudja leginkább építeni az önbizalmát. Az összes forgatókönyvnek megvan a pozitívuma, és a legjobb érzés az, amikor az ellenfél jön gratulálni. Az Eb nagyszerű premier volt a vébé előtt, és reméljük, hogy a többi előadás is hasonlóan szép lesz” – zárja a kapitány.

TIZENHAT MAGYAR ÉREM ÚJVIDÉKEN A juniorok között egyéniben az egyaránt párbajtőröző Keszthelyi Zsombor aranyat, Muhari Eszter ezüstöt, míg Gachályi Gréta bronzot érdemelt ki, és a dobogó harmadik fokára állhatott fel a kardozó Battai Sugár Katinka is. Emellett Európa-bajnok lett a női kardcsapat (Battai Sugár Katinka, Beviz Dorottya, Keszei Kíra, Szűcs Luca) és a női párbajtőrcsapat (Büki Lili, Gachályi Gréta, Muhari Eszter, Salamon Réka). A kadétok mezőnyében a kardozó Spiesz Anna, párbajtőröző Gachályi Gréta és a tőröző Budaházy Ambrus nyert Eb-t, a tőröző Papp Jázmin és Bálint Álmos a második, a kardozó Godó Frigyes a harmadik lett. A csapatversenyek során aztán Eb-győzelemnek örülhettek a kardozó fiúk (Godó Frigyes, Hanzély Zsombor, Péch Kornél, Vajda Oszkár) és a lányok (Bognár Liza, Domonkos Emese, Kovács Zsanett, Spiesz Anna), valamint a tőröző fiúk (Bagdány Albert, Bálint Álmos, Budaházy Ambrus, Horváth Keán), továbbá ezüstnek a párbajtőröző fiúk (Farkas Bulcsú, Horváth Ádám, Kó Ágoston, Pelle Domonkos).

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.