UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2022-03-10 15:33

Asztalitenisz: két évtized után az idén Győrben tér vissza az ifjúsági világfesztivál

Húsz év szünetet követően júniusban – immár ötödik alkalommal – ifjúsági asztalitenisz-világfesztivált rendeznek Magyarországon, Budapest és Tiszaújváros után ezúttal Győrben. A szervezők csütörtökön tartották az esemény nyitó sajtótájékoztatóját.

Az ifjúsági asztalitenisz-világfesztivált ötletgazdaként hajdanán Herendi Iván és Lipovits Gyula hívta életre, kezdeményezésük nyomán először 1989-ben rendezték meg. Akkor a Budapest Sportcsarnokban hétszáz résztvevőt varázsolt el a különleges hangulat, a versenyeket kulturális és szórakoztató programok tették színesebbé. A sportvonatkozáson túl ez utóbbi adja az esemény kuriozitását. A 2002-es negyedik alkalom után két évtizeddel az idén újra megrendezik a fesztivált, ezúttal a győri Olimpiai Sportparkban.

Balról: Bruckner Gábor, Radnóti Ákos, Nátrán Roland, Vígh Zsolt, Herendi Iván ás Jónyer István Fotó: Mura László
Balról: Bruckner Gábor, Radnóti Ákos, Nátrán Roland, Vígh Zsolt, Herendi Iván ás Jónyer István Fotó: Mura László
A június 21-26. között tartandó viadal csütörtöki nyitó sajtótájékoztatóján a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke, a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség alelnöke, Nátrán Roland elmondta, Magyarország az elmúlt évtizedben értékes tapasztalatokat szerzett a nemzetközi események szervezésében (2016-ban felnőtt Európa-bajnokságnak, 2019-ben felnőtt-világbajnokságnak is otthont adott Budapest), és ennek a sorozatnak újabb fontos állomása lehet az idei világfesztivál, amely a hazai asztaliteniszélet legfontosabb utánpótlásversenye 2022-ben és amelyet a nemzetközi szövetség is kiemelten kezel. Kiemelte még, a győriekre a szövetség sportági utánpótlás-fejlesztési programjában hosszú távon is kiemelt stratégiai partnerként számít. A szervezőbizottság társelnöke, az ötletgazda Herendi Iván szerint a világfesztivál egykoron megelőzte a korát, hiszen akkoriban a fiatalok még csupán kontinensbajnokságokon találkozhattak, ezen az eseményen azonban öt kontinens legjobbjai csaphattak össze. Az általa nagyszabású álomként aposztrofált verseny húsz év után az idén visszatér: öt korosztály (U11, U13, U15, U17 és U19) képviselői szerepelhetnek Győrben. A tervek szerint 69 asztalon zajlik majd a játék mintegy ötven ország hatszáz fiatalja között. Az is különlegessé teszi a rendezvényt, hogy azon nem csak a nemzeti válogatottak vehetnek részt, hanem akár régiós válogatottak, vagy klubcsapatok is elindulhatnak, hogy a nemzetközi mezőny legjobbjaival összemérjék a tudásukat.
Közel hatszáz fiatalt várnak az idei ifjúsági világfesztiválra Győrben Fotó: Mura László
Közel hatszáz fiatalt várnak az idei ifjúsági világfesztiválra Győrben Fotó: Mura László
Majd a fesztivál sajtófőnöke, Bruckner Gábor a másik társelnöknek, a paraválogatott szövetségi kapitányának, a győri Club Aréna vezetőedzőjének Vígh Zsoltnak adta át a szót, aki a versengés mellett hangsúlyozta az esemény fesztiváljellegét. A gyerekekre a versenyek mellett számos kulturális és szabadidős program vár: többek között az Aqua Sportpark Uszodába, illetve az Állatkertbe is ellátogathatnak, valamint Győr városának további látványosságait is felfedezhetik a fakultatív programok keretében. A fesztivált látványos nyitó- és záróünnepség foglalja majd keretbe a győri Széchenyi téren. Radnóti Ákos győri alpolgármester elmondta, az esemény tökéletesen illeszkedik a város sokszínű sportéletébe, és az öt évvel ezelőtti, Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak is otthont adó Olimpiai Sportparknál nem is lehetne alkalmasabb helyszíne a viadalnak. A négyszeres világbajnok Jónyer István, ahogyan már az 1989-es első alkalommal, most is fővédnökként segíti a szervezők munkáját. A korábbi klasszis fontosnak tartotta elmondani, hogy mivel annak idején sokat adott számára az asztaliteniszsport, kötelességének érezte: most is segítse ezt a fontos kezdeményezést. Úgy véli, meg kell nyitni a lehetőséget a hazai tehetségek előtt, hogy kipróbáljak magukat a világ élmezőnye ellen, és az itt megszerzett élmények egész sportpályafutásukat végig kísérhetik. A sajtótájékoztatón szintén jelen volt Zwickl Dániel, korábbi kiváló játékos, olimpikon, aki a 2000-es és 2002-es világfesztiválon összesen négy aranyérmet szerzett, továbbá a győriek paralimpiai bronzérmese, Szvitacs Alexa is. A világfesztivál részletes versenyprogramja a worldfestival2022.hu-n megtekinthető. További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.