UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2022-03-10 17:57

Gyorskorcsolya: az idei szezon meghozta az áttörést Mercs Abigél számára

Március elején véget ért a 18 éves Mercs Abigél számára a gyorskorcsolya-szezon; a Savaria ST fiatalja elégedetten tekint vissza a sűrű és eredményes hónapokra, amelyek elhozták számára az áttörést.

A Savaria Speedskating Team 18 éves versenyzője, Mercs Abigél hosszú utat járt be, mire berobbant a hazai gyorskorcsolyázás élvonalába. Mostanra viszont korosztályos magyar bajnoknak és komoly nemzetközi eredményeket elért sportolónak mondhatja magát, ami – ahhoz képest, hogy az elején különösebben nem tetszett neki a szakág – mindenképp biztató a jövőre nézve. „Általános iskola első osztályában kezdtem el jégkorcsolyázni, Varga Jenő felügyelete alatt. Télen a jégen voltunk, nyáron pedig görkorcsolyáztunk – így telt el két év, ami után a Savariához kerültem – kezdi a múltidézést Mercs, aki a juniorkorú görkorisok között Eb-bronzérmesnek mondhatja magát. – A szombathelyi egyesületben már komolyabb szinten sportolhattam; ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy magas szinten akarok foglalkozni a görkorcsolyázással. Először Tóth András, majd Tóth Attila edzősködése alatt fejlődtem, utóbbival már 8-9 éve, hogy együtt dolgozunk. Ő noszogatott, hogy próbáljam ki a jégen is magam; vele jöttem fel először Budapestre, hogy részt vehessek egy edzésen a gyorskorcsolyázók között. Őszintén szólva sokáig nem tetszett a dolog: nem tudtunk túl gyakran jönni, a téli idő sem volt a legkellemesebb azokban a korai órákban, emellett érződött a technikai hiányosságom azok mellett, akik már régebb óta űzték ezt a sportot.”

Mercs Abigél (jobbra) az egyetemi vb eredményhirdetésén Forrás: Savaria ST
Mercs Abigél (jobbra) az egyetemi vb eredményhirdetésén Forrás: Savaria ST
A komolyabb fejlődés – a gyorskorcsolya esetében – 2021 elején indult be a fiatalnál, aki a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) támogatásával eljuthatott egy olaszországi edzőtáborba. A kinti teljesítményének köszönhetően a hazai szövetség felajánlotta számára, hogy Inzellben tovább pallérozódjon – a helyszín végül a tavalyi év során a második otthona lett, ahol 2021-ben kilencszer korcsolyázott országos csúcsot. „Az utóbbi pár hónapban több időt töltöttem ott, mint bárhol máshol. Nagyon közel áll a szívemhez a kinti jégpálya, és nemcsak a rekordok miatt: a nagymamámtól kaptam egy angyalkás fülbevalót, amit sajnos az egyik edzés közben elhagytam a jégen. Szomorú is lehetne a történet, de a mamám azt mondta, hogy az ő szeretete, illetve az angyalka varázsereje így minden ottani versenyen segíteni fog engem; ez nagyon sokat jelentett nekem a későbbiekben.” Az ékszer végül nemcsak Inzellben hozott szerencsét, hiszen az eredményes őszi világkupa-szereplés után az idei versenyek is remek eredményeket tartogattak Mercs számára: bizonyított a január végi junior-vb-n, februárban megnyerte a korosztályában az országos bajnokságot, március elején pedig az egyetemisták gyorskorcsolya világbajnokságán szerepelt kiválóan: Lake Placidból egy ezüst- és egy bronzéremmel tért haza. „Az amerikai egyetemi vb a legszebb emlék ezek közül; remek volt kint a hangulat, jó kapcsolatot alakítottam ki az ellenfeleimmel, és talán fejben is ott voltam a legjobb állapotban. Az eredmények is ezt támasztják alá, mixváltóban (a szintén szombathelyi Bejczi Botonddal – a szerk.) a második, a tömegrajtos versenyen pedig a harmadik helyen végeztem, míg 1500 és 3000 méteren egyaránt a negyedik pozíciót csíptem el. Az utóbbi hónapok sikerei óriási lökést adtak, remélem, hogy a jövőben sikerül gyarapítani az éremkollekciót, a legfőbb célom pedig a 2026-os olimpiára való kvalifikáció. Nagyon hálás vagyok a családomnak, az egyesületemnek és Tóth Attilának, aki mindig mellettem állt, illetve Kóti Gábornak az utóbbi egy évben elvégzett közös munkáért; igazán örömteli velük együtt dolgozni.” További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.