UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2022-03-11 20:38

Akrobatikus torna: Bernáth Dorina és Stattner Noémi párosa ezüstérmet nyert a bakui felnőtt-vb-n

Bravúros teljesítménnyel ezüstérmes a női párosok kombinált döntőjében a mindössze 17 éves Bernáth Dorina és a 14 éves Stattner Noémi duója az akrobatikus tornászok Bakuban zajló felnőtt-világbajnokságán.

Az akrobatikus tornászok felnőtt-világbajnokságának második napja vegyes programmal folytatódott Bakuban: délelőtt ugyanis még a selejtezők második etapját tartották meg, délután már a kombinált finálékat rendezték – írja beszámolójában a magyar szövetség. Magyar idő szerint kora délután kezdődtek a kombinált döntők az azeri fővárosban, ahol a 17 éves Bernáth Dorina és a 14 éves Stattner Noémi duó volt érdekelt. A Balance ATC még utánpótláskorú kettőse csütörtökön kiváló teljesítményt nyújtott, és a két gyakorlat összesített eredményével a negyedik helyen kvalifikált a döntőbe. A fináléban folytatták remek sorozatukat a lányok, és egészen kiváló gyakorlatot mutattak be, amelyre 26.950 pontot kaptak. Ennél csak a portugálok duója tudott magasabb pontszámot elérni, így a magyar páros hatalmas sikert elérve, a második helyet szerezte meg. Az eddigi legjobb magyar szereplést a női párosok között, az 1984-es szófiai vb-n Katona Mária és Földi Eszter bronzérmét túlszárnyalva.

Balról: : Bernáth Dorina (17) és Stattner Noémi (14) ezüstérmes a bakui felnőtt-vb-n Forrás: FIG / MATSZ
Balról: : Bernáth Dorina (17) és Stattner Noémi (14) ezüstérmes a bakui felnőtt-vb-n Forrás: FIG / MATSZ
A sikert követően Bernáth Dorina örömtelien nyilatkozott a MATSZ honlapján. „Nagyon boldog vagyok. Egész éjjel nem tudtam aludni, úgy izgultam, mert éreztem, hogy lehet esélyünk az éremre, a jó selejtezős szereplés után. Bár itt a nyakamban az érem, de még most sem tudom elhinni, és azt csak most tudtam meg, hogy ezzel minden idők legjobb szereplését hoztuk női párosban a magyar akrobatikus torna történetében a világbajnokságon. A kombinált gyakorlatot szeretjük a legjobban, az első és második elemünk a legnehezebb, de nagyon sokat gyakoroltuk. Az egységünk nagyon jó, nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is egy hullámhosszon vagyunk, így tudjuk, kinek, mikor, mire van szüksége." Majd párja, Stattner Noémi így folytatta. „Nagyon nagyon örülök, egyáltalán nem gondoltam volna, hogy lehet esélyünk, még most sem tudom elhinni. Őszintén szólva rettenetesen izgultam, alig tudtam legyőzni magamban a stresszt a döntő előtt. Mindketten ezt a gyakorlatot szeretjük a legjobban, és sikerült nagyon jól előadnunk, végig keményen koncentráltunk. Két éve dolgozunk együtt, álmomban se gondoltam volna akkor, hogy ilyen gyorsan, ilyen magasra jutunk, és még előttünk állnak feladatok itt a vébén. Ráadásul én is csak most tudtam meg, hogy ez történelmi vb-ezüstérem, ennek külön örülök." A duó számára még nem ért véget a verseny, szombaton és vasárnap magyar idő szerint 13 órától érdekeltek lesznek a szerenkénti finálékban. Ezt megelőzően a női trió nyitotta a sort délelőtt. A Horváth Elizabet (20), Kutasi Vivien (20) és Biksi Borbála (15) alkotta hármas a selejtezők első napján mutatta be dinamikus gyakorlatát (25.750 pont, 13. hely), majd péntek délelőtt a statikus gyakorlatával lépett a szőnyegre, amelyet 26.130 ponttal díjaztak a bírák, ez a 10. pozícióra volt elegendő. A két szer összesített eredménye alapján a kombinált rangsor 11. helyén zárták a viadalt, így nem kerültek döntőbe, ezzel véget ért számukra a viadal. További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.