UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-03-14 20:27

Birkózás: felülmúlta az elvárásokat a magyar csapat a plovdivi U23-as Eb-n

Tíz éremmel, közte három arannyal zárt a magyar birkózó-válogatott a vasárnap véget ért, plovdivi U23-as Európa-bajnokságon. A hazai szövetség szakmai igazgatója, Bácsi Péter értékelte a látottakat.

Remekeltek a magyar birkózók a bulgáriai Plovdivban rendezett U23-as Európa-bajnokságon. A Magyar Birkózók Szövetségének (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter hat-hét érmet jósolt a kontinensviadal előtt, azonban a mieink még az ő elvárásait is felülmúlták, ugyanis tíz dobogós helyezéssel, közte három aranyéremmel végeztek.

A három magyar aranyérmes egyikeként Nagy Bernadett szintén diadalmaskodott az U23-as Eb-n Plovdivban Forrás: MBSZ / UWW
A három magyar aranyérmes egyikeként Nagy Bernadett szintén diadalmaskodott az U23-as Eb-n Plovdivban Forrás: MBSZ / UWW
A kötöttfogásúak versenyében Takács István (87 kg, Budapesti Honvéd) és Vitek Dárius (130 kg, Budapesti Honvéd) is Európa-bajnoki címet szerzett, míg Klányi Krisztofer (77 kg, Dorogi AC) a harmadik helyen zárt. A nők között Nagy Bernadettnek (76 kg, Újpesti TE) szintén aranyérmet akasztottak a nyakába, emellett Szekér Szimonetta (50 kg, Budapesti Honvéd) ezüst-, Szabados Noémi (68 kg, FTC),  Elekes Emese (72 kg, Vasas) és Dollák Tamara (57 kg, Újpesti TE) bronzérmet nyert. Ugyanakkor a szabadfogásúak sem maradtak adósak a medálokkal: Korcsog Milán (125 kg, Csepeli TC) a dobogó második fokára állhatott fel, valamint Végh Richárd (97 kg, Érdi Spartacus) bronzzal lett gazdagabb az U23-asok mezőnyében. „Minden dicséretet megérdemelnek a versenyzőink, abszolút odatették magukat, összességében kiválóan teljesített a csapat. Kiemelendő, hogy az eredményeken túl biztató skalpokat is gyűjtöttek a fiatalok, amely különösen fontos, hiszen az U23-as női csapatunkból – a tervek szerint – mind a nyolcan szerepelnek majd a március végén kezdődő, budapesti felnőtt Eb-n is, míg a kötöttfogásúak közül ketten – Kecskeméti Krisztián és Vitek Dárius – lehetnek ott érdekeltek – fogalmazott az Eb után Bácsi Péter az Utánpótlássportnak. – A három aranyérem mindenképpen pozitívum, ismét kiderült, hogy a magyar birkózás Európa és a világ élvonalába tartozik. Ugyanakkor tisztában vagyunk vele, hogy az oroszok, a fehéroroszok és az ukránok távolléte átírta az erőviszonyokat, de ettől még korántsem volt könnyű dolga a sportolóinknak. Ebből a térségből a grúz, az örmény, illetve az azeri válogatott ugyanúgy képviseltette magát, és ezek a nemzetek szintén a kontinens legjobbjai közé sorolandók, továbbá Európa többi országa is jelen volt Plovdivban. Ezúttal az volt a fontos, hogy a fiatalok éltek az adódó lehetőséggel, és a mostani eredmények mindenképpen szép jövőképet festenek a hazai birkózósport elé." Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.