UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2022-03-17 19:14

Kézilabda: egyre jobb összhangban a serdülő leányválogatott

A március első felében, Siófokon rendezett Négy Nemzet-kézilabdatornán az első helyet megszerző magyar serdülő leányválogatott bizonyította, hogy jó úton jár, a fiatalok összetartásról összetartásra fejlődnek.

Eredményes elődök nyomába lépne az utánpótlás-válogatottak között legfiatalabbnak számító serdülő leány kézilabdacsapat. A 2006-os és 2007-es születésű fiatalok összeállítása több mint egy éve kezdődött, a fejlődés útján pedig egyre magabiztosabb léptekkel haladnak előre. A szövetségi edző, Penszki Gergely is ezt emeli ki, aki – bár minden győztes meccsnek örül – elsősorban az összeszokásra, tapasztalatszerzésre és fejlődésre helyezi a hangsúlyt.

Egyre jobban összeszokik a serdülő leány kézilabda-válogatott Forrás:
Egyre jobban összeszokik a serdülő leány kézilabda-válogatott Forrás:
„Ebben a korosztályban közel 2000 igazolt versenyző van Magyarországon. A klubokban dolgozó szakemberek ajánlásai alapján mértük fel többek mellett a fiatalok technikai tudásszintjét és motorikus képességeit. Az így kialakult 60 fős bő keretet szűkítettük az edzőtáborok során, amiből végül létrejött a jelenlegi, 25-30-as létszám – mondja a szakember. – Olyan társaság kezd alakulni, amely meccsről meccsre veszi fel a ritmust és egyre jobban, magabiztosabban teljesít; nagyon szeretnének bizonyítani, a tapasztalatszerzéshez azonban idő kell.” A válogatott a március eleji, siófoki Négy Nemzet-tornán az eddigi legjobb arcát mutatta, száz százalékos mérleggel szerezte meg az első helyet a román, a lengyel és az osztrák válogatott előtt. „Nagyon örülünk a sikernek, de sokkal fontosabb a fejlődés, amit a pályán látok, illetve hogy összeérjen a csapat és tudjanak együtt játszani. Az első, tavalyi felkészülési tornához képest ég és föld a helyzet, rengeteget fejlődtek a lányok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne mit javítani.” Érthető módon a játékosok élvezik a válogatottbéli szereplést, akik az év legfontosabb eseményét is motiváltan várják. „Az elején izgultam egy kicsit, mikor először viseltem a címeres mezt – emlékszik vissza a csapat 15 éves játékosa, Keceli-Mészáros Renáta. – Akkoriban még nem voltunk annyira felszabadultak, mostanra viszont sokkal jobban működünk együtt, ismerjük a másik gondolkodását. Egyre inkább összekovácsolódik a csapat! A Négy Nemzet-torna jó felkészülési pont az EYOF (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, amelyet július végén Szlovákiában rendeznek meg – a szerk.) felé haladó úton; a válogatottságot utána is szeretném folytatni, és bizonyítani, hogy van helyem a legjobbak között.” Hozzá hasonlóan a 16 éves Rédecsi Polettnek is határozott elképzelései vannak. „Az EYOF-ra még szűkebb keret fog utazni, először abba szeretnék bekerülni; hosszútávon viszont mi más lehet: az olimpia!” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.