UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2022-03-20 21:32

Sportlövészet: Bajos Gitta és Jákó Miriam arany-, Nagybányai-Nagy Anna bronzérmes a junior Eb-n

A légpuskás Bajos Gitta és a légpisztolyos Jákó Miriam is junior Európa-bajnoki címet szerzett a norvégiai Hamarban, míg Nagybányai-Nagy Anna bronzéremnek örülhetett a légpuskások mezőnyében; emellett Csendes Dávid, valamint Nagy Bálint is az elődöntőig jutott.

Fantasztikusan szerepeltek a magyar sportlövők a norvégiai Hamarban vasárnap kezdődött 10 méteres junior Európa-bajnokság nyitónapján. A viadalt az új szabályok szerint bonyolítják le, de ez úgy tűnik, nem áll a magyar ígéretek szokásos remeklésének útjába.

A légpuskás lányok érmesei Bajos Gittával (középen) és Nagybányai-Nagy Annával Forrás: MSSZ
A légpuskás lányok érmesei Bajos Gittával (középen) és Nagybányai-Nagy Annával Forrás: MSSZ
A légpuskás lányok között a 19 éves Bajos Gitta 628.2 körrel a másodikként, a 20 esztendős Nagybányai-Nagy Anna 627.3 körrel az ötödikként jutott tovább az elődöntőbe, melyben nyolc sportlövőnek jut hely. Ekkor kiderült, hogy Tóth Anna 623.1 körrel a 13. helyen végzett a 65 fős mezőnyben. A két négyfős csoportra osztott elődöntőből aztán a komáromi Bajos és a csepeli Nagybányai-Nagy is továbbment a medal matchbe, vagy mondjuk úgy, hogy a négyes döntőbe. Ott mindkét magyar remekül lőtt. Nagybányai-Nagy másodikként „esett ki”, ezzel a Deme Zoltán által edzett versenyző bravúros bronzérmet szerzett, Bajos pedig 16 pontig tartó külön aranycsatát vívott a hazaiak kiválóságával, a norvég Pernille Nor-Wollal. A legfontosabb pillanatokban Bajos maradt koncentráltabb, és 16–8-as sikerrel szerzett junior Európa-bajnoki aranyérmet. Kisvárdai István tanítványának ez a második egyéni Eb-érme, 2019-ben Bolognában a felnőttek között érdemelt ki bronzot az 50 méteres fekvő versenyszámban. „Ezért jöttem! – kezdte az Utanpotlassport.hu-nak a döntő után a könnyeivel is küszködő győztes. – Szerencsére minden úgy sikerült, ahogyan elterveztem. Most már tényleg azt éreztem, hogy a rengeteg munkának meg kell legyen az eredménye. Az előválogatóban nem lőttem túl jól, és az is kellett a továbbjutáshoz, hogy a többiek mindig kicsivel rosszabbat lőjenek, mint én. Az aranycsatában nagyon izgultam, és alig kaptam levegőt. Csak túl akartam lenni rajta, és amikor vége lett, nagyon boldog voltam. Pedig a nap folyamán nem éreztem túl jól magam, mert megfázva, lázasan versenyeztem. Viccelődtünk is, hogy Bolognában ugyanígy volt! A végén az elérzékenyülésem nemcsak a befektetett időnek és energiának szólt, hanem a családom támogatásának is. Együtt csináltuk meg! Holnap Csendes Dáviddal indulok párban. Szeretném, ha tudnék segíteni abban, hogy neki is legyen érme az Eb-ről.”
Az aranyérmes Jákó Miriam a tökéletes lövéssel zárta az Eb-t Forrás: ESC
Az aranyérmes Jákó Miriam a tökéletes lövéssel zárta az Eb-t Forrás: ESC
A légpisztolyos lányok között a Cél-Tudat SE kitűnősége, Jákó Miriam a legjobb, 571 körös eredménnyel jutott az elődöntőbe. A kvalifikációban Szakács Tünde 561 körrel a 13., Varga-Zalay Babett 546-tal a 38. lett a 48 induló közül. A 18 éves Jákó a nyolc között továbbra is kimagasló formában lőtt, és ugyanezt tette a négyes fináléban is. Az aranyért zajló párharcban a török Simal Yilmaz volt a kihívó. Jákó Csaba tanítványát (egyben lányát) ezen a napon nem lehetett legyőzni. A zsombói fiatal 14–4-re elhúzott, s bár a török zárkózni kezdett, Jákó a tökéletes, 10.9-es lövéssel nyerte meg a meccset (16–8), és a junior Európa-bajnokságot. Jákó Miriamnak, aki tavaly Eszéken 25 méteren ünnepelhetett egyéni junior Eb-bronzot, ez eddig a legnagyobb sikere. „Teljesen feldobott ez az eredmény! – lelkendezett az Eb-győztes. – Egyszerűen nagyon jó érzés volt ma lőni. Nem stresszeltem, csak élveztem az egészet. Persze, napközben megfordult a fejemben, hogy nyerhetek, de csak arra koncentráltam, hogy minden egyes lövésemmel elégedett legyek. Az aranymeccsen lőttem két nyolcast, aztán azt mondtam magamnak, hogy >>Miri, most már ne szórakozz, ide valami nagy tízes kell!<< És amikor megláttam a 10.9-et, felnevettem, mert ennél jobban nem lehetett volna befejezni! Nagyon örülök, és jól esett a többiek gratulációja is. Nagy erő van a csapatban, jó itt lenni velük.” A légpuskás fiúk viadalán az ugyancsak a Cél-Tudatot erősítő, mindössze 15 éves Csendes Dávid 623.8 körrel a 3. legjobb volt az alapversenyben, melyet az olasz Danilo Dennis Sollazzo 633.1 körös junior Európa-csúccsal nyert meg. Klenczner Márton 620.5 körrel a 14., Kálmán Bálint 610.9-cel a 41. helyen végzett a 49 fős mezőnyben. Az első nemzetközi megméretésén szereplő Csendes aztán az elődöntős csoportjában a harmadik helyen zárt, így nem jutott az éremcsatába, teljesítménye így is elismerésre méltó. Az Eb-t Sollazzo nyerte a szerb Marko Ivanovics elleni döntőben. A légpisztolyos fiúk között Nagy Bálint gondoskodott a magyar elődöntőről. Az itthon az Eger színeiben versenyző 17 éves fiatal a kvalifikációban 571 körrel zárt, és a másodikként jutott tovább. Az elődöntőjében aztán a negyedik helyen végzett, a légpisztolyos fiúktól az utóbbi időben nem szoktuk meg az ilyen kiváló szereplést, ezért külön dicséret jár a teljesítményéért. Az alapversenyben Rédecsi Máté 562 körrel a 15., Klem Barnabás 561 körrel a 17. lett a 41 indulóból. Az Eb-t a norvég Mattis Hembre a német Eduard Baumeister ellen nyerte meg. Hétfőn a vegyes csapatok versenyeivel folytatódik a junior Eb. A lőállásokban Bajos Gitta, Csendes Dávid és Nagybányai-Nagy Anna, Kálmán Bálint, valamint Jákó Miriam, Nagy Bálint és Varga-Zalay Babett, Rédecsi Máté magyar párosokat láthatunk. A részletes eredmények ITT érhetők el. További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.