UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2022-03-25 16:34

Téli EYOF: a short trackes Somodi Maja újabb ezüstérmet szerzett

A Vuokattiban zajló téli EYOF utolsó, pénteki napján sem maradtunk magyar siker nélkül: a rövid pályás gyorskorcsolyázó Somodi Maja 1000 méteren nyert ezüstöt, ezzel saját maga második, míg a küldöttség ötödik érmét szerezte.

Pénteken, a téli európai ifjúsági olimpiai fesztivál utolsó napján a rövid pályás gyorskorcsolyázók az utolsó métereket is megtették, a magyar versenyzők pedig az esemény végére is hagytak egy dobogós helyezést. A korábbi versenynapok alapján bizakodva vághattak neki a magyar fiatalok a futamoknak, hiszen Somodi Maja hétfőn 1500 méteren, míg Schönborn Melinda kedden 500-on húzott be ezüstérmet, mellettük pedig a fiúk is rendre az élmezőnyben végeztek. A zárónapon a short trackesek egy kilométeren, illetve a 3000 méteres vegyes váltó döntőiben mérették meg magukat.

Somodi Maja 1000 méteren is ezüstérmet szerzett Fotó: Magyarock
Somodi Maja 1000 méteren is ezüstérmet szerzett Fotó: Magyarock
Az összes magyar induló remekül kezdett péntek délelőtt, a tempóra senkinél nem lehetett panasz. A lányok között a szegedi Somodi és a fővárosi Schönborn is megnyerte az első fellépését, utóbbi ráadásul az előfutamok közötti leggyorsabb idővel. A negyeddöntők során is volt bőven izgulni valónk, hiszen a két fiatal ugyanabba a negyeddöntős futásba került, ez azonban nem zavarta meg őket, az első két helyen kvalifikálták magukat az elődöntőbe – Schönborn ekkor a teljes nap legjobb idejét produkálta a lányok között. A felállás nem változott, ismét egymással (is) kellett küzdeni a lányoknak; az első helyet Somodi, a harmadikat Schönborn szerezte meg, így előbbi az A-, utóbbi a B-jelű fináléra készülhetett. Az MTK Budapest 17 éves versenyzőjének nem okozott gondot a kisdöntő megnyerése, így összesítésben a 6. helyen végzett, míg a vele egyidős Somodi a második pozícióban ért célba a győzelmével mindegyik egyéni számban (és a váltóban is) aranyérmet szerző holland korcsolyázó, Zoe Deltrap mögött. A fiúk között – a lányokhoz hasonlóan – Schönborn klubtársa, a 16 éves Czank-Varga Benjámin és a vele egyidős, FTC-s Granasztói Ádám is győzelemmel kezdett az előfutamok során. A két fiatal az egész napot tekintve egyedüliként korcsolyázott 1:31-es idő alatt, így nem volt kérdés, hogy elődöntőbe jutnak, amelyben az FTC-s fiatal az első, míg az MTK-s a harmadik helyen ért célba. A B-döntőben Czank-Varga harmadik, az A-jelű fináléban Granasztói – 500-on és 1500-on szerzett ötödik helye után – a negyedik lett, így a fiúk végül nem ünnepelhettek érmet, teljesítményük azonban így is megsüvegelendő. Zárásképp a 3000 méteres vegyes váltók fináléit rendezték meg: a kvartett magabiztos előnnyel nyerte meg a B-döntőt. A téli EYOF-on induló magyar short trackesek összesen három ezüstéremmel térhetnek haza, rajtuk kívül a snowboardos Kozuback Kamilla nyakába akasztottak két medált. Somodi Majának nem kell sokáig várnia a következő rangos versenyre, a szegedi fiatalt ugyanis beválogatták a magyar keretbe az április 8-10. között Montrealban rendezendő felnőtt-világbajnokságra, így az utánpótláskorúak után a nagyok világversenyén is bizonyíthat.